Hava Durumu

Sosyal yaşamın ve ticaretin kalbi: 'Şehreküstü'

Bursa'nın kalbinin attığı merkezlerden biri olan Şehreküstü, uzun dönemler boyunca ticaretin ve sosyal yaşamın merkezi olmuştur. Sürekli anlamı merak edilen semtin isminin nereden geldiğiyle alakalı da çeşitli söylentiler vardır.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2019 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2019 07:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Sosyal yaşamın ve ticaretin kalbi: 'Şehreküstü'

Süleyman TURUNÇ

Bursa'nın en önemli merkezlerinden biri de Şehreküstü semtidir. Osmangazi ilçesine bağlı bu semtin kuzeyinde Haşim İşcan Caddesi, güneyinde Cumhuriyet Caddesi, batısında Çatalfırın semti ve doğusunda da Tayakadın Mahallesi bulunmaktadır. Şehrin buluşma noktalarından biri olan 15 Temmuz Demokrasi Meydanı (Fomara Meydanı) da Şehreküstü'yle özdeşleşmiştir. Şehreküstü'nün en önemli simgeleri Şehreküstü Camii ve Saraybosna Kardeşlik Çeşmesi'dir. Cami ve çeşme etrafında dizilen banklarda, vakit geçirmek veya birini beklemek için bulunan her yaştan insanı görebilirsiniz. Genelde kafe, restaurant, büfe ve giyim mağazalarının bulunduğu Şehreküstü, aynı zamanda dershanelerin ve siyasi parti binalarının da dizildiği bir bölgedir.

TARİHİ ÇARŞI'NIN EN MEŞHUR KOMŞUSU

Şehrin en hareketli noktalarından biri olan Şehreküstü semti, Fevzi Çakmak Caddesi'yle önce Cumhuriyet Caddesi ve ardından da Tarihi Çarşı'ya bağlanır. Araç trafiğine kapalı olan Fevzi Çakmak Caddesi, sıra sıra dizilmiş dükkanlarla bezenmiştir. Burada beyaz eşyadan gıda ürünlerine, giyimden pastanelere pek çok sektörden esnaf bulunur. Özellikle bayram arifelerinde bu bölgede açılan seyyar giyim tezgahları ise bölgeyi büyük bir açık çarşıya dönüştürür.

ADI NEREDEN GELİYOR?

Bölgenin adının nereden geldiğiyle alakalı çeşitli bilgiler vardır... Bu söylemlerin en kabul edilenine göre; eski dönemlerde şehrin merkezi Ulucami ve Hisar bölgesinden oluşturmaktaydı. Bu dönemlerde şehrin telaşından ve kalabalıklardan sıkılan bir zat,  şehrin dışında kalan bu bölgeye ev yapmış ve burada yaşamaya başlamış.  Halk da bu bölgeye 'şehre küstü' adını vermiş.  O dönemler şehrin uç noktasında kalan Şehreküstü şimdi ise Bursa'nın merkezi konumundadır. Bölgenin adıyla ilgili bir diğer bilgi ise şöyledir... Bugünkü sosyete kelimesinin Osmanlıca'daki karşılığı 'şehrek' kelimesidir. Eski dönemlerde bu bölgede toplumun zengin kesiminin yaşamasından dolayı adını 'şehrek üstü'olarak belirlemişler ve o tarihten beri semtin adı şehreküstü adı olarak kalmış.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.