Hava Durumu

Skandal imza sonrası dünyadan tepki yağıyor

Trump'ın Golan Tepeleri'nin İsrail'e ait olduğunu kabul eden kararnameyi imzaladıktan sonra AB,BM,Rusya ve İngiltere'den açıklama geldi.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2019 20:20
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2019 20:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Skandal imza sonrası dünyadan tepki yağıyor

AB'DEN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Golan Tepeleri üzerinde  İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına  imza atmasının ardından, Avrupa Birliği (AB) sözcülüğünden, "Golan Tepeleri dahil  İsrail'in 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini  tanımıyoruz." açıklamasında bulunuldu. 

AB Sözcülüğünden AA muhabirine yapılan açıklamada, birliğin,  uluslararası hukuk uyarınca Haziran 1967'den bu yana İsrail'in işgali altında  bulunan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımadığı ve bu toprakları İsrail'in  parçası olarak görmediği vurgulandı.

Açıklamada, "Tutumumuz değişmedi. Golan Tepeleri dahil İsrail'in  1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz."  ifadesi kullanıldı.

BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter  Sözcüsü Stephane Dujarric, ''Golan Tepeleri'nin  statüsü değişmedi ve BM'nin  Golan politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor.'' dedi. 

Dujarric, günlük basın brifinginde, ABD Başkanı Donald Trump'ın  Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini tanıyan başkanlık kararına ilişkin  açıklamada bulundu.

Sözcü Dujarric, ''Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan  politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor.'' ifadesini  kullandı.

Trump'tan Golan Tepeleri kararı

ABD Başkanı Donald Trump, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in  egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına imza attı.

Trump, 21 Mart'ta Twitter'dan yaptığı açıklamada, "52 yılın ardından  ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın  zamanı geldi." değerlendirmesinde bulunmuştu.

İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal  altında tutuyor.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA!

ABD Başkanı Donald Trump'ın Golan Tepeleri'ni İsrail toprakları olarak tanıyan kararnameyi imzalaması üzerine Rusya'da tepkiler daha da artıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, yaptığı açıklamada Trump'ın kararının uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi. ABD politikasını eleştiren Zaharova, "Sayın Trump, Golan Tepeleri'ni İsrail toprakları olarak tanıyan ilgili bir belge imzaladı. Ne diyebilirim? Bu konuyu düzenli olarak defalarca konuşmuştuk. Maalesef böyle bir karar Orta Doğu bölgesinde yeni bir gerginliğe neden olabilir" diye konuştu. 
Zaharova, Trump'ın bu kararının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına da aykırı olduğunu söyledi. 

İNGİLTERE: İŞGALİ ALTINDAKİ TOPRAK OLARAK GÖRÜYORUZ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Golan Tepeleri'ni İsrail'in işgali altındaki toprak olarak gördüklerini ve İsrail'in ilhakını tanımayı planlamadıklarını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Golan Tepelerini İsrail işgali altındaki toprak olarak görüyoruz. İsrail'in 1981'deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, "Birleşmiş Milletler Sözleşmesi dahil uluslararası hukuka göre bir toprağın güç kullanılarak ilhakı yasaklanmıştır." ifadesi hatırlatıldı.

HAMAS

Hamas Lideri İsmail Heniyye, 'Golan Tepeleri, Suriye topraklarının  bölünmez bir parçası olarak kalmaya devam edecektir.' açıklamasında bulundu.

MAHMUD ABBAS'TAN 'TRUMP'IN GOLAN KARARI' AÇIKLAMASI

Mahmud Abbas, 'Filistin'in Kudüs üzerindeki egemenliğine ya da herhangi bir Arap toprağına dokunan hiçbir karar meşru değildir' dedi.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.