Hava Durumu

Sigara, ailelerin huzurunu bozuyor

İngiltere, Danimarka, İspanya, İsrail, Avusturya, Hollanda, Türkiye, Belçika ve İsviçre olmak üzere dokuz ülkede, 18 yaşını aşan yetişkinler üzerinde yürüttüğü araştırmaya her ülkeden 1.000 kişi katıldı. Araştırmadaki Türkiye sonuçlarına göre; bağımlıların çoğu sigarayı bırakmaya çalışmanın neredeyse boşanmak kadar stresli olduğunu düşünüyor!

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2017 07:24
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2017 07:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Sigara, ailelerin huzurunu bozuyor

Bilal KAYAALTI

Dokuz ülkede toplam 9.000 kişinin katıldığı ve her katılımcıya yirmi farklı çoktan seçmeli sorunun sorulduğu araştırmada, hala sigara içenler ve eskiden sigara içmiş olanlar "sigara içen" kategorisinde değerlendirildi. Hayatında hiç sigara içmemiş olanlar ise "sigara içmeyenler" kategorisine alındı. E-posta yoluyla gerçekleşen araştırma sonuçlarına göre Türkiye'deki katılımcılar sigara bırakma sürecinde genel anlamda stresli. Katılımcıların %84'ü ise kendini en azından "biraz stresli" olarak tanımlıyor.

SAĞLAM İRADE GEREKLİ

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki katılımcılar arasındaki sigara bağımlılarının yaklaşık 4'te 3'ü, sigarayı bırakmak isteme nedenlerinin kendi sağlıklarını korumak olduğunu belirtiyor. Her 10 sigara bağımlısının dokuzu hayatında en az bir kere sigarayı bırakmayı denemiş. Türkiye'deki katılımcılar arasındaki sigara bağımlılarının yarısı sigara bırakmanın tıbbi destek gerektiren bir konu olduğunu düşünüyor olsa da, şu anda sigarayı bırakmış olan eski bağımlıların yalnızca %8'i medikal destek almış. Diğer yarısı ise, sigarayı bırakmayı kolaylaştıracak, etkinliği kanıtlanmış herhangi bir tedavinin olduğunu bilmiyor. Bu durum Türkiye'de, sigara bağımlılığı tedavisinin varlığı konusunda yeterli toplumsal farkındalığın olmadığını gösteriyor. Ancak bu noktada, sigara bırakma yardımı konusunda eğitim almış sağlık çalışanlarının, sigara bağımlılarına gereken desteği verebilecek donanıma sahip olduğunu hatırlatmak gerekir. Bilimselliği kanıtlanmış, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve uluslararası sağlık otoriteleri tarafından kabul edilen yöntemlerin, sigara bırakma yardımı eğitimi alan sağlık çalışanları tarafından uygulanmasıyla sigarayı bırakmak isteyenlerin başarı şansı artacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.