Hava Durumu

SDÜ'lü öğrenciler Silikon Vadisi yolcusu

Süleyman Demirel Üniversitesindeki (SDÜ) Mühendislik Bölümü öğrencileri, 26 saatte ürettikleri projeyle elektrik kullanımında yüzde 35'e varan tasarruf sağlayan mobil uygulama geliştirdi. ABD Silikon Vadisi'ndeki Global Finale de aday gösterildi.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2017 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2017 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
SDÜ'lü öğrenciler Silikon Vadisi yolcusu

Ankara'da düzenlenen ve 35 üniversite takımı ile 2 binin üzerinde katılımcının yer aldığı yarışmada verilen 26 saatlik sürede SDÜ'lü 3 öğrenci 'Smartbrıght' isimli mobil uygulamayı geliştirdi. Öğrenciler Musa Ayvalı, Serkan Özdemir ve Eftal Yurtseven'in uygulaması sayesinde hem yenilenebilir enerji üretimi sağlamak, hem de sahip olunan elektrik enerjisi planlanarak tasarruf sağlanması mümkün olacak.

"Evi akıllı hale getiriyoruz"


Uygulamayı geliştiren öğrencilerden Eftal Yurteseven "Hackathlon'a başladığımızda aslında en stresli kısmı bizim için mobil hazırlama süreciydi. Elektrik kısmını takip etmemiz gerekirdi. Mobil uygulamamızda üretilen, tüketilen elektriği ve en verimli günü gösterebiliyoruz. Kamp yapanlar için en verimli alan hangi yer gösterebiliyoruz ve mobil üzerinden takipte tüm cihazların takibini yeniden yapabiliyoruz. Yani evinizi akıllı hale getiriyoruz" dedi.

Elektrik faturaları düşecek


Masaüstü uygulamasını geliştirmelerinin en büyük sebebinin güneş panellerinden alınan verimi mobildeki planlama için kullanmak ve bunun veri akışını sağlamak için olduğunu belirten Serkan Özdemir "Eğer mobil telefonlarınızda internet bağlantısı varsa herhangi bir yerden masaüstü uygulama ile evinizdeki akıllı sistemleri yönetmeniz mümkün. Türkiye'de her 100 TL'lik elektrik faturasının 35 TL'si israftan kaynaklı. Biz yüzde 35 verim artışı sağlayarak giderebiliyor ve sizlere 65 lira gibi bir fatura çıkartabiliyoruz. ABD'de her 84 saniyede bir solaryum (enerji paneli) sistemi kuruluyor. Bunun yanında 5.7 milyon evde solar panel kullanılmakta. Biz güneş panellerinde sizler için gömülü sistem tasarladık. Bu sistem sizin güneş verimliliğinizi ölçerek onu masaüstü sistemdeki programa aktarıyor. Masaüstü sistemde verileri sizin mobil telefonunuza aktarıyor. Mobil telefondan siz evinizde kaç kilovat elektrik bulunduğunu ve bununla çamaşır makinenizi mi, buzdolabınızı mı ya da bilgisayarınızı şarj mı edeceksiniz? Neyi istiyorsanız enerji dağıtımını uzaktan istediğiniz şekilde yapmanız mümkün oluyor" açıklamasında bulundu.

Enerji yönetimi


Projenin tamamen enerji yönetimi ve planlanması üzerine olduğunu kaydeden Musa Ayvalı da "Burada solaryumdan enlem ve boylam hesaplamalarına göre ne kadar enerji elde edileceğini programımıza gösteriyoruz. Kullanıcı elde ettiği enerjiyle ne yapacağını kendisi seçiyor. Yenilenebilir enerjiyi yerinde kullanarak tasarruf sağlamayı hedefledik" şeklinde konuştu.

ABD'ye gidecekler


Yarışmaya başladıklarında 40 saatlik bir süreleri bulunduğunu belirten Eftal Yurtseven "Elektrik hepimiz için bir ihtiyaç ve biz bunu nasıl verimli kullanabiliriz düşüncesiyle yola çıktık. 40 saatlik bir hackathlon süreci devam etti. Bu zaman diliminde mobil uygulama ve masaüstü uygulamayı hazır hale getirdik. Uygulamayı hazırlama sürecinde bazı sıkıntılar yaşadık. Zamanımız kısıtlıydı. Yarışma şartlarında uykusuzluk ve yorgunluk bizi çok etkiledi. Yarışma sonunda aldığımız galibiyetle yorgunluğumuzu atmayı başardık. NASA Space App Challanges Hackathlonu'na 69 ülke ve 187 lokasyondan katılım oldu. Biz Ankara ayağında birinci olduk ve şimdi mayıs ayının sonunda ABD'de düzenlenecek yarışmaya gidecek grup için global aday olarak gösterildik" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.