Hava Durumu

Salgına karşı klima bakımına dikkat!

İklimlendirme ve soğutma teknisyenleri, klimaların bakımının mutlaka yapılması gerektiğini ifade ederek, uzun süredir kullanılmayan klimaların bir çok hastalığa neden olabileceğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2020 06:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2020 06:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Salgına karşı klima bakımına dikkat!

Ali KAMUR

Korona virüsle mücadele kapsamında alınan tedbirler rahatlatılarak normalleşme süreci başladı ve eski düzene dönüş için adımlar atıldı. Yaz mevsimi için yeni normalleşme dönemine uygun olan tedbirlerin önemini vurgulayan iklimlendirme ve soğutma teknisyenlerine göre iş yerlerinde, arabalarda ve evlerde kullanılan klimaların bakımının mutlaka yapılması gerekiyor. Uzun süredir kullanılmayan klimaların ise detaylı temizlik ve bakımının atlanmaması gerektiği vurguluyor.

Ali Osman Tasun

BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLABİLİR

Klima kullanımında doğru bilinen yanlışlar ve alınması gereken tedbirleri iklimlendirme ve soğutma teknikeri Ali Osman Tasun şöyle açıkladı;  "Yaz mevsimini salgın riskinden uzak şekilde geçirmek isteyenler havaların ısınmasıyla birlikte klima kullanıma yöneldi. Yaz aylarında ısının ve nemin yüksek olduğunu dikkate alınırsa klima kullanımı kaçınılmaz kolaylık sağlıyor. İş yerinde, evde ve arabada klima kullanıyoruz. Ancak klima kullanmanın enfeksiyona yakalanmama açısından bazı kuralları var. Bunlara uymak gerekiyor. Korona virüsün klima ile bulaştığına dair şimdiye kadar net bir sonuca ulaşılmış değil. Şimdiye kadar böyle bir vaka haberlere konu olmadı. Tabii ki kıştan çıktık. Kışın klima kullanımı yaz ayları kadar yoğun değil. O nedenle bundan sonra klima kullanımıyla vaka artışı hangi orantıda ilerleyecek bilemiyoruz. Ancak düzenli olarak bakımı ve temizliği yapılan klima ile bulaşmayacağını düşünüyoruz. Ama klima ile bulaştığı bilinen birçok başka bakteri türü var. Özellikle uzun süre kullanılmamış klimaların ilk kullanımlarından önce mutlaka bakımlarının ve temizliğinin yapılması gerekiyor. Yani içerisinde yuvalanmış olan, yuvalanma ihtimali olan bakterilerin uzaklaştırılması gerekiyor. Evimizde veya iş yerimizdeki klimaların yıllık bakımlarını ihmal edilmemesi gerekiyor. Özellikle iş yerlerinde kullanılan merkezi klimalarda mutlaka yıllık rutin bakımlarının yapılması gerekiyor."

Yaz mevsimi için yeni normalleşme dönemine uygun olan tedbirlerin önemini vurgulayan iklimlendirme ve soğutma teknisyenlerine göre iş yerlerinde, arabalarda ve evlerde kullanılan klimaların bakımının mutlaka yapılması gerekiyor.

TEMİZLİK VE BAKIMA DİKKAT EDİLMELİ

Kış ayları süresince uzun süre kullanılmamış bir klimanın ilk defa kullanılacak olmasının büyük risk taşıdığını vurgulayan Tasun, "Kış aylarında kullanılmayan klimaların yaz aylarına girerken bakım ve temizliği yapılmamış ise açıldıktan sonra ilk 10- 15 dakikalık zaman diliminde mutlaka camların ve kapıların açılarak havalandırma işleminin yapılması gerekiyor. Bu işlemden sonra camı ve kapıyı kapatarak klimanın çalışmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şey arabalarımız için de geçerli. Arabaya bindikten sonra klimayı açtığımızda ilk 5 dakika mutlaka camların açık olması, klimanın ilk havasının dışarı verilmesi gerekiyor. Yaz aylarında bile olsa, klimanın içerisindeki mikro organizmalardan dolayı değil ama klimanın aşırı soğuk hava üflemesi şeklinde kullanılırsa, üşütüp hasta olma ihtimali yükseliyor. Çünkü dış ve iç ısı arasındaki farkın çok fazla olmaması gerekiyor. Dışarıda havanın 38-39 derece olduğu bir dönemde biz klimalı ortamı 18-19 dereceye indirmemeliyiz. Aradaki ısı farkını çok yükseltmemeliyiz. İdeal ortam ısısı yaz aylarında da kış aylarında da 21 ila 23 derece arasıdır. Kişiye göre hissedilen ısı değişebilir ama bizim için ortalama oda ısısının 21 - 23 derece civarında olması gerekir. Nemin de aynı şekilde %40 - %45 civarında sabitlenmesi normal bir insan için ideal nem aralığıdır" diyerek tedbirli olunması gerektiğini aktardı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.