Hava Durumu

Rüya Nedir ve Niçin Rüya Görürüz?

Rüya, uykunun bir sürecidir. Rüya süreci her gece 5 kez tekrarlanmaktadır. Gecenin ilk yarısında daha kısa süreli iken, sabaha doğru saatlerde daha uzun süreli görülmektedir.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2018 23:28
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2018 23:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Rüya Nedir ve Niçin Rüya Görürüz?

Rüya sürecinde göz küresi hareketlerinde hızlanma yaşanır. Kas aktivitesi yavaşlayarak daha sonra ise tamamen durur. Bu şekilde vücut hareket etmez. Kas aktivitesininin durması sonucunda rüyada yaşanan olayları kişi yaşayamaz fakat bu durumda kişiler yaşıyormuş hissine kapılmaktadır.

Görülen rüyalar genellikle günlük yaşam içinde yaşan olaylarının sınıflandırılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bazen ise yaşamadığınız ya da kişiyle alakasız, tuhaf durumlar rüyada görülebilir fakat görülen rüyalar aslında yaşanmış olayların rüya esnasında bize gösterilen bir halidir. 

Niçin Rüya Görürüz?

Rüya uykunun normal süreçlerinden olduğu için herkes rüya görmektedir. Rüya sürecinin kişi için önemi bulunmaktadır. Hafızayla alakalı bir durumdur. Rüyaların gün içinde öğrenilen önemli bilgileri ayırmak ve bunları hafızada tutmak gibi bir görevi vardır. Bu durum oldukça önemlidir. 

Gün içinde edindiğimiz bilgiler sınıflandırılmakta ve kalıcı hafızaya alınmaktadır. Gün içinde edindiğimiz bazı gereksiz bilgilerin ise atılması sağlanmaktadır. Bu durum rüya sürecinde yaşanmaktadır. 

Bu nedenle rüya uykusunun insan hayatında büyük bir önemi bulunmaktadır. Rüya uykusu uyumayan kişilerde uzun zamanlı hafıza sorunları yaşanmaktadır. Bu yüzden rüyaların uykusunun yapısının iyi olması ve rüyaların bölünmemesi önemlidir. Sağlıklı rüya süreci yaşayan kişilerde hafızanın iyi çalıştığı görülmektedir. Bu şekilde ertesi gün yaşanacak olayları ve edinilecek yeni bilgileri yer açabilecek yapıda olduğu bilinmektedir. 

Ne Sıklıkla Rüya Görülür?

Uyku süreci, Non-Rem evresi ile başlayarak Rem evresi ile devam etmektedir. Normal uyku periyodu dönemi 90 - 120 dakikadan oluşan bir süreçtir. Her gece ortalama 4 ya da 5 kez rüya görülmektedir. Non - Rem evresi uyku süreci uzun sürelidir ve vücudu dinlendirmektedir. Rem evresi ise sabaha karşı olan süreçtir. Bu evrede uyku daha da uzamaktadır. Sabaha karşı görülen rüyaların bazı kişilerde 40 ya da 50 dakika olduğu görülmektedir. 

Gecenin ilk bölümünde 4 ya da 5 dakikalık rüyalar görülür. Bunlar kısa rüyalardan oluşmaktadır. Kişilerin rüya görüp görmediğini anlamak için uykudan uyandırılıp sorulması gerekmektedir. Eğer sabah uyandığında rüya görüp görmediği sorulur ise rüya hiç rüya görmediğini düşünebilir. Bu kişiler rüyasında hiç uyanmıyorsa rüya gördüklerini bilemeyebilir. Rüyalar genellikle Rem evresinde ortaya çıkmaktadır. 

Rüya Gören Kişi Rüya Gördüğünü Anlar mı?

Rüya gören kişiler rüya gördüğünü anlayabilir. Bu esnada kişi hafif uyanık durumunda ya da bilinci uyanıklığı yakın durumundadır. Bu şekilde kişiler rüyada olduğunu anlamaktadır fakat ne kadar rüya ne kadar gerçek olduğunu anlamakta güçlük çeker. Rüyadan uyanır ise rüya gördüğünü algılamaktadır. Eğer uyandıktan sonra tekrar uyur ise rüyaya devam edebilir. 

Bu durumda kişi gördüklerinin rüya olduğunun algısına kapılabilir. Kişi tam olarak uyandığında, rüya gördüğünü anlamaktadır. Tam olarak uyanma durumu rüyanın geride kaldığını düşünme algısını yaratabilir. Tam olarak uyanılmadığı durumlarda ise tekrar uykuya geçilirse gerçekle rüya arasında kalınmaktadır fakat bu şekilde neyin rüya olduğunu algılayarak rüyaya devam edilmektedir. 

Hayvanlar Rüya Görür Mü?

Hayvanlarda rüya görmektedir. Hayvanlar arasında genellikle memeliler rüya görmektedir. Yapılan araştırmalara göre en sık rüya gören hayvan köpeklerdir. Köpek uyurken izlendiği vakit, uyuduğu esnada kuyruk salladığı görülür. Bu durumda köpeğin rüya gördüğünü anlayabilirsiniz. Kedilerin ise uyurken bıyıklarının oynadığını görürseniz rüya gördüğünü rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Bunların dışında göz kürelerinin hareketli olduğu görülür. Aynı zamanda kas seyirmeleri olduğu görülmektedir. Yaşanan bu durumlar rüyanın için yaşanan temel özelliklerdir. Rüyada kas sıçramaları yaşanır. Bu durum insanlarda görüldüğü gibi hayvanlarda da görülmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre memelilerin dışından bazı kuş türlerinin de rüya gördüğü düşünülmektedir. Sürüngenlerin ise rüya görmediği bilinmektedir. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.