Hava Durumu

Ramazan ayını rahat geçirmek istiyorsanız dikkat!

Canan Karatay Ramazan ayını daha rahat geçirmek için önerilerde bulundu!

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2018 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2018 12:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Ramazan ayını rahat geçirmek istiyorsanız dikkat!

Ramazan ayının gelmesiyle uzmanlar çeşitli açıklamalar yapmaya başladı.

Prof. Dr. Canan Karatay da Ramazan ayı beslenme açıklamalarında bulundu. İşte Karatay tavsiyeleri!

Mutlaka sahura kalkılmalı. Sahura kalkmadan oruç tutmak vücut için son derece sakıncalı.

Sahurda yumurta, peynir, yoğurt, ceviz, badem gibi sağlıklı proteinler ve karbonhidratlar alınmalı; böylelikle tokluk hissiniz olacaktır.

Sahurda tarçınlı süt içerek çok daha iyi hissedeceksiniz.

Orucunuzu suyla ve ılık bir çorbayla açın.

İftarda aşırı yağlı yemekler ve kızartmadan uzak durun.

Bol zeytinyağlı yemek, yeşillik ve sebze tüketin.

Ramazan menülerinizden dereotunu eksik etmeyin!

Ramazan ayında uzun süren açlık saatleri sonunda vücutta bir takım mineraller eksilmeye başlıyor. 

Bu yüzden iftar ve sahur arasındaki kısa sürede mineral bakımından zengin, enerji deposu besinler tüketilmeli. 

Doğal ortamda yetişen bitkilerden dereotu, içerdiği zengin vitaminlerle vücudunuzun için oldukça faydalı. Uzun süre açlığa bağlı olarak ağız kokusunu giderme, yemeklerden sonra oluşan gaz sıkışmalarını engelleme ve yüksek lif içeriği gibi ekstra özellikleriyle tam bir Ramazan dostu.

A ve C vitamini deposu

Dereotunun içerisinde magnezyum, demir, kalsiyum ve manganez gibi çeşitli maddeler bulunmakta ve aynı zamanda A ve C vitaminleri bakımından da zengin bir içeriğe sahip.

Hastalıkların ilacı

Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olan dereotu, birçok hastalığa karşı oldukça etkili.

Diyet yapanlar için de ideal

Oldukça az miktarda kalori içeren dereotu, diyet listelerinde de baş sırada yer alabilir.

Kolesterolü dengeler

Yapılan bilimsel araştırmalara göre, dereotu tüketimi kolesterolü yüzde 20 oranında düşürüyor.

Anti-mikrobik

Mikropların gelişmesini önleyici ve mikroplarla savaşma konusunda etkili besinlerden olan dereotu tüketimi, bağışıklık sistemini de güçlendiren bir etkiye sahip.

Sindirim dostu

Dereotunun bir diğer faydası da sindirim sistemini düzenlemesi. Dereotu tüketimi özellikle Ramazan'da sık sık karşılaşılan hazımsızlık, mide ağrıları ve mide krampları gibi sindirim sorunlarının etkilerinin ortadan kaldırılmasında etkili bir rol oynuyor. Özellikle gaz sorunu yaşayan kişilerin tüketmesinde hiçbir sakınca yoktur; aksine mükemmel bir gaz söktürücüdür.

Ağız kokusunu önler

Özellikle Ramazan ayında uzun süren açlıklar sonunda oluşan ağız kokusunun doğal çözümü dereotu. Sahurda dereotu tükettiğiniz sürece, ağzınızdaki kokuyu az da olsa engellemiş oluyorsunuz. Dereotunun tohumları ve yaprakları nefesinizin açılmasını sağlayarak, ağzınızın temiz kokmasını sağlar. Aynı zamanda antioksidan etkisiyle, ağızındaki mikroplardan kurtulmanıza da yardımcı olur.

Kemik erimesini engelliyor

Kalsiyum deposu olan dereotu, kemikler için oldukça güçlü bir besin. Kemik hastalıklarında ve kemiklerde mineral azlığı durumunda, bol bol dereotu tüketebilirsiniz. Aynı zamanda, dereotu yaş ilerledikçe yaygın bir şekilde ortaya çıkan kemik erimesini de engelliyor.

Uykunuzu düzene sokar

Ramazan'da uykunuzu düzende tutmak oldukça zor; dereotunun içerisinde bulunan maddelerin sakinleştirici özelliği daha rahat uyumanızı sağlar. B vitamini, insan vücudunda oldukça önemli bir etkiye sahip olup dereotunda da fazlasıyla bulunuyor. Dereotunda bulunan bu zengin mineraller, kaliteli bir gece geçirmenizi sağlar.

Gaz sorununa çözüm

Göğüs ağrılarına dahi yol açan gaz sancılarının dostu dereotu, gaz sorunlarını çözebilmekte de büyük etkiye sahip. Yemeklerinize ilave ederek tüketebileceğiniz dereotu ile gaz sorununuz çözülebilir.

Hıçkırığı engeller

Özellikle iftardan sonra hıçkırmaya başlıyorsanız, tam da sizin için doğal bir çözüm yolu var; dereotu tüketmek. Hıçkırık oluşumu genellikle gazların yemek borusunu kullanarak yukarı çıkması ile oluşuyor. Dereotu tüketimi hıçkırığa sebebiyet veren etmenlerin oluşmasını engelleyerek, hıçkırık oluşumunu durdurmada önemli bir rol oynar. Hıçkırık tuttuğu zaman, bir tutam dereotu çiğnemeye balarsanız etkisini siz de görebilirsiniz.

Her öğün dereotu yiyin

Et, tavuk, sebze ve aklınıza gelebilecek her türlü yemekte kullanabileceğiniz gibi; salatalarda da dereotu kullanabilirsiniz. Genel olarak dereotu tüketen kişilerin vücutları bu ota karşı herhangi bir tepki göstermez; ancak hassas bir alerji durumlarını önlemek için bir doktora danışılmasında da fayda var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.