Hava Durumu

Osmanlı'dan miras Tahtakale Çarşısı

Eski çarşılarından olan Tahtakale, tarihi ve kültürel mirasların bulunduğu Bursa için son derece önemli konumdadır.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2019 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2019 07:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Osmanlı'dan miras Tahtakale Çarşısı

Bursa Hayat Gazetesi/ Ali KAMUR/Erol ALTIKARDEŞLER

Tahtakale ismini, taht-el- kaleden almıştır ve 'Kale Altı' anlamına gelmektedir. Bursa'nın en hızlı alışveriş merkezlerinden birisi olan Tahtakale'den, önceki dönemlerde şehir dışına da yoğun bir şekilde ticaret yapılırdı. Bursa'nın en iyi meyveleri, sebzeleri, süt ürünleri, eti, balı her zaman burada satılırdı ve Bursa'nın zengin kesimleri Tahtakale'den alışveriş yapardı. Zamanla gerçekleşen şehirleşme, kurulan yeni alışveriş merkezleri ve gelişen seracılık faaliyetleri Tahtakale'nin eski ihtişamının önüne geçmiştir.

TARLADAN TÜKETİCİYE GELEN ÜRÜNLER

Tahtakale Mahallesi Muhtarı Mehmet Yavuz, 45 yıldır Tahtakale'de esnaf olduğunu ve 2005 yılından beri de muhtarlık yaptığını söyledi. Tahtakale'deki en güzel dönemlerin, Köylü Hali'nin olduğu zamanlar olduğunu ifade eden Yavuz, halin yıkılmasından sonra bu cazibenin kaybolmaya başladığını dile getirdi. Yavuz, "Köylüler, mallarını buraya getirirdi. Getirilen malların hepsi organikti. Tarladan çıkan domates, salatalık, biber gibi ürünler direkt tarladan tüketiciyle buluşurdu" ifadelerini kullandı. Muhtar olduktan sonra ilk işinin 5 senedir atıl olarak kalan ve hizmet vermeyen yerlerle ilgilenmek olduğunu söyleyen Yavuz, kira bedellerinin yüksek olmasından dolayı dükkanların boş kaldığını, müşterinin Tahtakale'den koptuğunu söyledi.

'KÖYLÜ PAZARINI BURADA TEKRAR İSTİYORUM'

Tahtakale Çarşısı'nda eski esnaf olarak 4-5 kişi kaldıklarını ifade eden Yavuz, Tahtakale'ye desteklerinden dolayı Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a teşekkür etti. Tahtakale'nin, toplumun ve özellikle her saatte kadınların gireceği bir yer olmasını isteyen Yavuz, çarşıda boş olan dükkanların, el sanatları, kitabevi olmasının daha çok ilgi çekeceğini ifade etti. 2 senedir restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Yavuz, Tahtakale Meydanı'nda çay bahçelerine ait olan masaların yerine, köylü pazarı yapılmasını istediğini, bunun için de ilçe belediyesiyle görüştüğünü ifade etti.

Tahtakale Çarşısı'nda ticaretin canlanması için öncelikle doğal ürünlere yönelinmesi gerektiğini ifade eden Yavuz, "Civar köylerden gelecek olan köylülerin ürünlerini burada satmalarını istiyorum. Böylece hem köylü ürününü değerinde satacak, hem de vatandaşlar doğal ürünleri uygun fiyata satın alabilecek. Ayrıca çarşı doğal ürünlerin bulunabileceği bir çekim alanına dönüşerek, eski ihtişamlı günlerine kavuşacak" şeklinde konuştu.

MEYDAN CAZİBE MERKEZİ OLMALI

Tahtakale Meydanı'nın şehrin merkezinde önemli bir nokta olduğuna vurgu yapan Yavuz, ufak dokunuşlarla cazibe merkezi haline geleceğini ifade ederek; "Meydanı, ailelerin toplanabileceği, vakit geçirebileceği bir yer olarak görmek istiyoruz. Buraya geç saatlerde de olsa bayanlarımız rahatlıkla girip çıkabilmeli. Ailelerin çocuklarıyla birlikte huzur içerisinde oturabileceği bir meydan olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'HERKESİN BURADA BİR ANISI VARDIR'

Tahtakale Çarşısı'nda uzun yıllardır esnaflık yapan Mehmet Kavçin ise, Tahtakale'ye ilk olarak dedesi ve babasıyla geldiğini belirtti. Kavçin, "O zamanlar burada 2 tane han vardı. Ürünler buraya getirilir, satılır, sonrasında geri dönülür. Bursa'nın en hızlı alışveriş merkezi burasıydı. Buradan diğer illere mal giderdi" bilgisini paylaştı. Yıllar geçtikçe, üretim azaldıkça ve diğer illerdeki seracılık faaliyetleri geliştikçe, Tahtakale'nin yavaş yavaş önemini kaybettiğini söyleyen Kavçin, özellikle patates, fasulye ve barbunyanın merkezi konumunda olduğunu söyledi. Tahtakale Çarşısı'nın hal binası yıkıldıktan sonra ticari özelliğini kaybetmeye başladığını söyleyen Kavçin, "Dağ köylerinden gelenler buraya uğramadan geri dönmezdi. Hala da bu böyle devam eder. İlla burayı görmek isterler. Herkesin geçmişte burada yaşadığı anısı vardır" ifadelerini kullandı. Meydan yenilendikten sonra eski yerini tutmadığını ifade eden Kavçin, eski müşterinin, esnafın kaybolduğunu ve böylece ihtişamlı günlerinden uzak kaldığını belirtti.

'MANEVİ YÖNÜ ÇOK FAZLA'

57 yaşındaki Tahtakale esnafı Aydın Mercan da, 40 senedir Tahtakale'de olduğunu belirterek, son dönemde yapılan restorasyon çalışmalarıyla Tahtakale Çarşısı'nda görüntünün güzelleştiğini ifade etti. Mercan, alışveriş merkezlerinin kurulmasıyla birlikte, Tahtakale'nin eski önemini yitirdiğinin altını çizdi. Mercan, "Kentin gelişmesiyle buranın eski tadı kalmadı" dedi. Tahtakale'nin kendisi için nostaljik bir anlamı olduğunu dile getiren Yavuz, "Benim için buranın manevi yönü çok fazla" şeklinde konuştu.

BİNAYA GELECEK YENİ KİRACI TEDİRGİN EDİYOR

Tahtakale'de Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan binada uzun süredir kiracı olarak bulunan Bursa İl Dernekleri Federasyonu geçtiğimiz aylarda binayı boşalttı. Söz konusu binaya gelecek güçlü bir işletmenin bölge esnafına zarar vermesinden korkuluyor.

HABERİN FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.