Hava Durumu

Orhaneli projeler ile kalkınıyor

Orhaneli'de insanların doyduğu, işlerinin olduğu ve en çokta mutlu olup huzur duyduğu bir yer inşa etmek isteyerek yola çıkan Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu ilçe için gerçekleştirdikleri projeleri anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2018 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2018 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Orhaneli projeler ile kalkınıyor

Ayşe Nur ESEN/ Ali KAMUR

Orhaneli için birçok alanda projeler üretip hayata geçirerek tersine göçü başlatmayı hedefleyen Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, EKO turizm ve Güneş Enerji Sistemi (GES) projelerini paylaştı.

DOĞAL YAŞAM PLANI

EKO turizm ile ilgili yapılan çalışmaları anlatan İrfan Tatlıoğlu, "Biz turistimizi ve insanımızı buraya yönlendirirken bir takım eksikliklerimiz oluyor. Bursa ölçeğinde düşündüğümüz zaman, Bursa'ya turistler gelsin Emirsultan'ı, kaleleri gezsin, Ulucami ve kapalı çarşıyı gezsin diyoruz. Ancak ters pencereden bakmak lazım, bir turist Bursa'nın içini tam anlamıyla gezdikten sonra kalan günlerde ne yapacak? Yatırımlar yaparken bazı şeyleri hep atlıyoruz. Ben buradan yola çıkarak ve 1-2 günde turisti kaçırmamak adına ne yapılabilir diye düşündüm. Burada 5 ayrı nokta belirledim, bu 5 noktada insanları gezdirebileceğimiz en az 5 günlük turizm gezisi oluşturdum. Doğal bir yaşam planı bu, insanlar kalkacak kahvaltısını, sporunu yapacak, atla, bisikletle veya ATV ile geziye çıkacak bunların ardından diğer noktaya gidecek oradaki aktivitelere katılacak. Okçuluk yapmak isteyenler okçuluk yapacak, balık tutabilecekler, köy evlerinde konaklayabilecekler,  bu aktiviteler birbirinin üzerine koyularak bir şeyler ortaya çıkacak" dedi.

"BELEDİYE OLARAK BÜYÜK İŞLER YAPIYORUZ"

Güneş enerji sistemi projesini aktaran Tatlıoğlu, "Bu yörede insanların devlete ve millete olan saygısı çok büyük. İnsanlar elimizden ne gelir diye istişare ederler. GES projesi ile ilgili sayın Cumhurbaşkanımızın ve dönemin Enerji Bakanı Tamer Bey'in birkaç demecini dinlemiştim. Türkiye'nin enerji ve elektrik noktasında açığı olduğunu, dışarıya bağımlı olduğumuzu aslında tüm enerjimizi kendimizin üretebileceğimizi söylemişti. Biz bu ülkenin elektrik açığını gidermek için Orhaneli Belediyesi olarak 1 megabaytlık santral yapabiliriz dedik. İhalemizi yaptık, kredimiz onaylandı 3 buçuk ay gibi kısa bir sürede ihalemizi ve projemizi yaparak şu anda elektrik santralimizi çalışır hale getirdik. Projeyi hayata geçirdikten sonra bizim o sistemi kurduğumuz tarlanın en çok ışık alan yer olduğunu, yüzde 95 kapasite ile çalıştığını gördük. İşimizi iyi takip ediyoruz, çalışkan bir ekibim var, çok geniş kapsamlı değil belki, teknik olarak çok büyük imkanlara da sahip değiliz ama hakikaten büyük bir yüreğimiz var. bu ekiple beraber küçücük bir belediye olarak büyük işler yapıyoruz" diye konuştu.

"AB PROJELERİNE TALEPTE BULUNMUYORLARDI"

Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, AB'den en çok destek alan ilçe Belediyesi olarak bilinen Orhaneli'nin bu projeleri nasıl ortaya koymaya başladığını anlattı "2004 yılında Belediye Başkanı olduğumda zor şartlar altında Belediyeyi almıştık. Ben göreve başladığımda ne yapabiliriz diye düşünürken baktım ki Avrupa Birliği projeleri var. Buraya baktığımızda Türkiye'ye verilen projelerin yüzde10'unu para olarak ödüyor ama yüzde 10'u kadar bile talepte bulunmuyoruz. Biz talepte bulunmayınca bizim payımız olan o paralar başka ülkelere gidiyordu. Bunları araştırdım ve bu yöreyle ilgili projeler yapmaya başladım. İlk projem 4 dağ ilçesinin kiraz yetiştiriciliğiyle alakalıydı. İlk etapta bir hayli zorlandık ama bitirdik ve sonuca baktığımızda çok başarı bir proje gerçekleştirdik. Başlayıp başarabildiğimizi görünce bize özgüven geldi ve daha birçok projeyi hayata geçirebiliriz dedik. Pek çok proje gerçekleştirdik; yaşlılarla, çocuklarla, engellilerle, gençlerle, yetiştiricilikle ilgili projeler yaptım. Biz proje gerçekleştirdikten sonra gerisi hallolmuştur diyoruz çünkü bizim insanımız zeki ve her işin altından rahatlıkla kalkar."

144 KONUT SAHİBİNİ BULACAK

Son olarak TOKİ'nin yapım aşamasından ve bu evlerden kimlerin faydalanabileceği konusuna değinen Tatlıoğlu, "Orhaneli yatırıma yönelik bir ilçe olmadığı için herkesin bir tane evi var, hiç kimse 2'inci evi alıp kiraya vermeyi düşünmüyor. Tersine göçü sağlamak amacıyla birçok proje üretiyoruz o nedenle bu aşamada benim bir şeyler yapmam gerekiyordu. Evlerin yetmeyeceği konusunda çalışmalar yaptık, ardından hazineye ait olan bir alanı aldık TOKİ ile görüştük 18 bloktan oluşacak 144 tane konut yapmaya karar verdik. Buraya gelip istihdam edecek vatandaşlar için ihtiyaç olan bir proje. TOKİ, 'Orhaneli artık yatırım yapılabilecek bir ilçe olacak' anlamında benim için büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.