Hava Durumu

Ömrümüz kısalıyor!

Beslenme alışkanlıklarının sağlığa etkisini inceleyen bir araştırmaya göre, kötü beslenmek insan ömrünün kısalmasında büyük rol oynuyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2019 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2019 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Ömrümüz kısalıyor!

The Lancet dergisinde yayımlanan Küresel Hastalık Yükü Çalışması (GBD) verilerine göre her yıl 11 milyon kişi beslenmeyle bağlantılı rahatsızlıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye, İsrail ve İspanya başta olmak üzere Akdeniz ülkeleri, beslenmeye bağlı ölüm olaylarının en az yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor. Dünyanın dört bir yanından elde edilen verilere göre gerçekleştirilen araştırmada, dünya genelinde her 5 ölümden biri de beslenmeye bağlı rahatsızlıklardan kaynaklanıyor. Bu oran, sigara içmenin neden olduğu ölümlerden daha fazla. Beslenmeye bağlı etkenler arasında ömrü en çok kısaltan ise ekmekte, soya sosunda veya işlenmiş gıdalarda bulunanlar dâhil her türlü tuz tüketimi. Araştırmacılar, kalp rahatsızlıkları ve kansere yalnızca "obezitenin değil, kötü beslenme alışkanlıklarının" neden olduğunu söylüyor. Araştırmaya göre ömrün kısalmasına neden olan tehlikeli beslenme biçimlerinde şu özellikler var:


1. Çok fazla tuz tüketimi
2. Tam tahıllı gıdaların az tüketimi
3. Az meyve tüketimi

Diğer ölüm neden arasında ise kabuklu yemişlerin (çerezlerin), tohumların, sebzelerin ve deniz ürünlerindeki omega-3 ile lifli yiyeceklerin az tüketilmesi gösterildi. Beslenmeye bağlı sorunlar nedeniyle yaşanan 11 milyon ölüm vakasından yaklaşık 10 milyonunda kardiyovasküler (kalp, damar) rahatsızları görüldü. Bu da tuz tüketiminin neden tehlikeli olduğunun kanıtı olarak gösterildi. Tam tahıllı ürünler, meyve ve sebzelerin ise tam tersi yönde etkisi oluyor. "Kalbi koruyan" bu besinler, kalp bağlantılı rahatsızlıkların oluşma riskini de azaltıyor. Beslenmeye bağlı ölümlerde en çok görülen kalp rahatsızlıklarını, kanser ve Tip 2 Diyabet izliyor. Araştırmaya göre beslenme alışkanlıklarında en büyük eksik kabuklu yemişler (çerez) ve tohumlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.