Beslenme alışkanlıklarının sağlığa etkisini inceleyen bir araştırmaya göre, kötü beslenmek insan ömrünün kısalmasında büyük rol oynuyor.
Haber Giriş Tarihi: 07.04.2019 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2019 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
The Lancet dergisinde yayımlanan Küresel Hastalık Yükü Çalışması (GBD) verilerine göre her yıl 11 milyon kişi beslenmeyle bağlantılı rahatsızlıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye, İsrail ve İspanya başta olmak üzere Akdeniz ülkeleri, beslenmeye bağlı ölüm olaylarının en az yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor. Dünyanın dört bir yanından elde edilen verilere göre gerçekleştirilen araştırmada, dünya genelinde her 5 ölümden biri de beslenmeye bağlı rahatsızlıklardan kaynaklanıyor. Bu oran, sigara içmenin neden olduğu ölümlerden daha fazla. Beslenmeye bağlı etkenler arasında ömrü en çok kısaltan ise ekmekte, soya sosunda veya işlenmiş gıdalarda bulunanlar dâhil her türlü tuz tüketimi. Araştırmacılar, kalp rahatsızlıkları ve kansere yalnızca "obezitenin değil, kötü beslenme alışkanlıklarının" neden olduğunu söylüyor. Araştırmaya göre ömrün kısalmasına neden olan tehlikeli beslenme biçimlerinde şu özellikler var:
1. Çok fazla tuz tüketimi
2. Tam tahıllı gıdaların az tüketimi
3. Az meyve tüketimi
Diğer ölüm neden arasında ise kabuklu yemişlerin (çerezlerin), tohumların, sebzelerin ve deniz ürünlerindeki omega-3 ile lifli yiyeceklerin az tüketilmesi gösterildi. Beslenmeye bağlı sorunlar nedeniyle yaşanan 11 milyon ölüm vakasından yaklaşık 10 milyonunda kardiyovasküler (kalp, damar) rahatsızları görüldü. Bu da tuz tüketiminin neden tehlikeli olduğunun kanıtı olarak gösterildi. Tam tahıllı ürünler, meyve ve sebzelerin ise tam tersi yönde etkisi oluyor. "Kalbi koruyan" bu besinler, kalp bağlantılı rahatsızlıkların oluşma riskini de azaltıyor. Beslenmeye bağlı ölümlerde en çok görülen kalp rahatsızlıklarını, kanser ve Tip 2 Diyabet izliyor. Araştırmaya göre beslenme alışkanlıklarında en büyük eksik kabuklu yemişler (çerez) ve tohumlar.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Ömrümüz kısalıyor!
Beslenme alışkanlıklarının sağlığa etkisini inceleyen bir araştırmaya göre, kötü beslenmek insan ömrünün kısalmasında büyük rol oynuyor.
The Lancet dergisinde yayımlanan Küresel Hastalık Yükü Çalışması (GBD) verilerine göre her yıl 11 milyon kişi beslenmeyle bağlantılı rahatsızlıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye, İsrail ve İspanya başta olmak üzere Akdeniz ülkeleri, beslenmeye bağlı ölüm olaylarının en az yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor. Dünyanın dört bir yanından elde edilen verilere göre gerçekleştirilen araştırmada, dünya genelinde her 5 ölümden biri de beslenmeye bağlı rahatsızlıklardan kaynaklanıyor. Bu oran, sigara içmenin neden olduğu ölümlerden daha fazla. Beslenmeye bağlı etkenler arasında ömrü en çok kısaltan ise ekmekte, soya sosunda veya işlenmiş gıdalarda bulunanlar dâhil her türlü tuz tüketimi. Araştırmacılar, kalp rahatsızlıkları ve kansere yalnızca "obezitenin değil, kötü beslenme alışkanlıklarının" neden olduğunu söylüyor. Araştırmaya göre ömrün kısalmasına neden olan tehlikeli beslenme biçimlerinde şu özellikler var:
1. Çok fazla tuz tüketimi
2. Tam tahıllı gıdaların az tüketimi
3. Az meyve tüketimi
Diğer ölüm neden arasında ise kabuklu yemişlerin (çerezlerin), tohumların, sebzelerin ve deniz ürünlerindeki omega-3 ile lifli yiyeceklerin az tüketilmesi gösterildi. Beslenmeye bağlı sorunlar nedeniyle yaşanan 11 milyon ölüm vakasından yaklaşık 10 milyonunda kardiyovasküler (kalp, damar) rahatsızları görüldü. Bu da tuz tüketiminin neden tehlikeli olduğunun kanıtı olarak gösterildi. Tam tahıllı ürünler, meyve ve sebzelerin ise tam tersi yönde etkisi oluyor. "Kalbi koruyan" bu besinler, kalp bağlantılı rahatsızlıkların oluşma riskini de azaltıyor. Beslenmeye bağlı ölümlerde en çok görülen kalp rahatsızlıklarını, kanser ve Tip 2 Diyabet izliyor. Araştırmaya göre beslenme alışkanlıklarında en büyük eksik kabuklu yemişler (çerez) ve tohumlar.
En Çok Okunan Haberler
Korkunç kaza! 3 kişi hayatını kaybetti
Emekliye promosyonda yeni gelişme! Özel bankalar da dahil oldu
Elektriğe ve doğalgaza nisanda zam yapılacak mı?
Dünya artık daha yavaş dönüyor! İşte nedeni...
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı
Kırmızı bültenle aranıyorlardı: Yakalandılar!
Geleceğimiz sporla gelişiyor
Gemliklilere çağrı: Bu savaşçı kızlara destek verin!
Artan fiyatlar ramazanın tadını kaçırdı
Boşanma aşamasındaki eşe kurşun yağmuru! Olay yerinde can verdi
Bursa'da yanan villanın bodrumundan ceset çıktı!
29 Mart 2024 Cuma Burç Yorumları