Hava Durumu

 İşitme engelli annesi ve babası, hayatını değiştirdi 

Anne ve babası işitme engelli olan genç, onlardan öğrendiği işaret dilini geliştirerek belge aldı.

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2016 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2016 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
 İşitme engelli annesi ve babası, hayatını değiştirdi 

Diyarbakır'da yaşayan 28 yaşındaki Göksel Komi, anne ve babasının işitme engelli olması nedeniyle büyük zorluklar yaşadı. Anne ve babasının birbirleri ile işaretlerle anlaştığını gören Komi, küçük yaşlarda işaret dilini öğrendi. Ailesi ile konuşarak iletişime geçememenin zorluğunu yaşayan Komi, tüm olumsuzluklara göğüs gererek, İşitme Engelliler Milli Federasyonundan işaret dili belgesini aldı. Önceleri profesyonel olarak tercüme yapamayan Komi, yolda karşılaştıkları işitme engellilerin dili olarak yardım etmeye başladı. İşaret dili eğitmenliği ve tercümanlığı belgesini alan Komi, şu anda işaret dili öğrenmek isteyenlere kurs vererek, toplumun işitme engellilere duyarlılığı arttırmaya çalışıyor.

"İşaret dili benim anadilim"
Yaşadığı zorluklar ve kursla ilgili bilgi veren Komi, işaret dili eğitmeni ve tercümanı olduğunu söyledi. İşaret dilinin kendisinin anadili olduğunu belirten Komi, "Annem ve babam işitme engelli. Bu dili, ülkemizde yayma hevesi annem ve babamın bazı konularda, günlük hayatında sıkıntı yaşamasıyla başladı. Diğer işitme engelli vatandaşlarımız bunu yaşamasın diye öğrencilerimize, memurlarımıza kurs vermeye başladık. Çocukluk dönemim zorluklarla geçti. Kendi isteklerimizi dile getiremiyorduk. Annemin ve babamın isteklerini tam olarak algılayamıyorduk. Her zaman tam zamanında iletişime geçemiyorduk. İşaret dilini, annem ve babamın kendi aralarındaki konuşması ile öğrendik. Tabi, bu her gün birlikte olmamız ile beraber iyice gelişti. Bunun zorluğunu bildiğim için, insanların bunu öğrenme isteğini olumlu karşıladım ve kursa başladık. Annem Adana'da babam Ankara'da işitme engelliler okulunda okudu. Biz de bu dili öğrendiğimize kanaat getirdiğimizde, İşitme Engelliler Milli Federasyonundan bu dil ile ilgili belgemizi aldık. Bu belge ile kursu açıp, diğer insanlara, normal vatandaşlara işaret dilini öğretip, işitme engellilerinin, bu iletişimsizlik ve günlük hayatta yaşadıkları zorlukları ortadan kaldırmak için bu kursu açtık" dedi.

"Güneş doğarken ses çıkarıyor mu?"
Leonardo Da Vinci Eğitim Kültür Sanat Derneği ve Kayapınar Hal Eğitim Merkezi ortaklığı ile açılan işaret dili kursuna katılan öğrencilerin neredeyse tamamı, işitme engellilere yardımcı olmak için uğraş veriyor. Dışarıda sıklıkla karşılaştıkları işitme engellilerin sorunlarına çare bulamadıklarını ve bu durumun kendilerini rahatsız ettiğini kaydeden kursiyerler, işaret dilini öğrenerek onlara yardımcı olabileceklerini ifade etti.
Kurs öğrencilerinden Mizgin Savaş, kursa kayıt yapma hikayesini şöyle anlattı:
"İşaret dili öğrencisiyim. Bu kursa ilk kayıt yaptığım zaman, bir öğrenci ile tanışmıştım. Kendisi ve ailesinin tüm bireyleri işitme engelliydi. Öğrencinin öğretmenine sormuş olduğu soru beni çok etkilemişti. 'Güneş doğunca ses çıkarıyor mu?' diye bir soru sormuştu. Gerçekten onları anlamak, onların dilini öğrenmek, hayatlarına tercüme olmayı çok istedim. Dikkatimi çok çektiği için de kursa kayıt yapmak istedim çok memnunum."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.