Hava Durumu

Mollagürani restorasyon istiyor

Bursa'nın en eski yerleşim alanlarından biri olan Mollagürani Mahallesi, eski binaların, tarihsel kentsel dönüşümle yeniden kültüre kazandırılmasını istiyor. Mahallenin cazibe alanı olması için restorasyonun şart olduğunu söyleyen Muhtar Metin Acar, ortak çalışma için kamu kurumlarına çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2017 06:02
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2017 06:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Mollagürani restorasyon istiyor

Ömer KARAKAYA-Ali KAMUR

Birçok tarihi ve kültürel alanı içinde barındıran Mollagürani Mahallesi, eski binaların restorasyonu için devletten yardım bekliyor. Yenileme çalışmaları için çok fazla prosedür gerektiğini belirten Muhtar Acar, kamu kurumlarının desteği olmadan restorasyonun mümkün olmadığını dile getirdi. Mahallenin daha güzel bir görünüme sahip olması için tarihsel kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu ifade eden Metin Acar, Belediye, TOKİ ve mülk sahiplerinin yapacağı ortak çalışmayla bu dönüşümün gerçekleştirilebileceğini söyledi.

RESTORASYON İÇİN ORTAK İŞ BİRLİĞİ

20 yılı aşkın bir süredir Mollagürani Mahallesi'nde muhtarlık görevinin sürdüren Metin Acar, tarihi ve çekirdek bir mahalle olduklarını kaydederek, "Mahallemiz, eski bir yerleşim alanı olmasından dolayı, tarihi binaların yoğun olduğu bir alan. Çok fazla sayıda olan bu eski evler, görsel anlamda mahallemize zarar veriyor. Bizler bu binaların restore edilip, kültüre ve turizme kazandırılmasını istiyoruz. Ama binaları restore etmek çok maliyetli bir iş. Buna da ev sahiplerini gücü yetmiyor. Belediye, TOKİ ve mülk sahiplerinin yapacağı ortak çalışmalarla bu sorunun atlatabileceğini düşünüyoruz.  Zaten şu an Bursa'da tarihsel kentsel dönüşüm çalışmaları da hız kazanmış durumda. Bizim mahallemizin de bu çalışmalardan biran öne faydalanması gerekiyor" dedi.

ELEKTRİK DİREKLERİ BÜYÜK SORUN

Mahallenin en büyük sorunlarından bir tanesinin de eskiyen elektrik direkleri olduğunu söyleyen Muhtar Acar, "Çok eski yıllardan kalan direkler, hem görsel anlamda hem de teknik anlamda bizleri sıkıntıya sokuyor. 4 farklı elektrik direğimiz var. Hala üstünde trafo bulunan direk bile mevcut. Bunların biran önce yenilenmesi gerekiyor. Hava şartlarının kötü olduğu günlerde sokaklarda elektrik kesintisi yaşanıyor. Özellikle rüzgarlı havalarda sıkıntı çekiyoruz. Mahallenin, daha modern bir görünüm kazanması için elektrik hattının yer altından verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

YOLLAR, KÜLTÜRLE BİRLEŞMELİ

Tarihi mahallelerde eski kültürlerin yaşatılması gerektiğini savunan Muhtar Acar, "Bizim sokaklarımızın çoğu asfalt yollarla kaplı. Görüntü açısından iyi olmayan bir durum. Eski mahallelerinin daha kültürel bir dokuya sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Yollara asfalt yerine, geçme ya da arnavut taşlar döşenirse görüntü açısından daha güzel bir hal alır. Bu şekilde mahalleye kültürel bir kimlik kazandırılırken, sokaklarda dolaşan insanların da görsel zevkine hitap edilmiş olunur" ifadelerini kullandı.

'HAMAM KÜLTÜRÜ YENİDEN CANLANSIN'

Bursa'da geçmiş yıllarda her mahallede bir hamamın olduğunu hatırlatan Muhtar Acar, "Geçmişe baktığımız zaman Bursa hamamları çok meşhurdu. Bu Mollagürani Mahallesi içinde geçerliydi. Biz çocukken babalarımız her Perşembe günü bizi hamama götürürlerdi. Çok eskiye dayanan kültürümüz mahallelerde yaşatılırdı. Ama son yıllarda tarihi hamamların, kültür merkezlerine dönüştürüldüğünü görüyoruz. Ben bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Bence her mahallenin bir hamamı olmalı. Mahalle halkı da bu yerlerden yararlanıp, hizmet almalı. Bizim mahallemizde de atıl durumda olan Oruç Bey Hamamı var. Buranın yeniden hizmete açılarak, mahallemize kazandırılmasını istiyoruz" dedi.

'TUR ARABASI TURİZME KATKI SAĞLAR'

Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını dile getiren Muhtar Acar, "Kültürel anlamda çok zengin bir yerleşim alanında yaşadığımız için turistlerle sürekli iç içeyiz. Yer ve yabancı turistler geldikleri zaman sadece tarihi alanları da değil bütün mahalleyi gezmek istiyorlar. Buraya onların gezisini kolaylaştıracak, küçük bir tur arabası koyulabilir. Gelen turistlerle konuştuğumuz da çoğu böyle bir istekte bulunuyor. Mahallemiz için bir tur arabası tahsis edilirse, turizme büyük katkısı olur" şeklinde konuştu.

İKİ SORUNA TEK ÇÖZÜM

Mahalleye ait bir pazar yerinin bulunmadığını ifade eden Muhtar Acar, "En büyük eksiklerimizden biri pazar yeri. Mahallemize organik bir Pazar yeri yapılırsa, insanlar evlerinde ürettiği ürünleri burada satabilir. Hem yapılacak alanı otopark olarak da kullanır. Böylece otopark sorunu da çözülmüş olur. Burası her gün birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. Vatandaşlarımızın da aktif olarak yaşadığı bir mahalle olmasından dolayı büyük bir otopark sorunumuz var. Kurulacak kapalı bir pazar alanı iki sorunun aynı anda aşılmasına neden olabilir" ifadelerini kullandı.

MAHALLE KONAĞI İSTEĞİ

Birlik ve beraberlik arttırmak için Mahalle Konağı'na ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen Muhtar Acar, "Eskiden köylerde köy konakları olurdu. Bizim mahallemizde de bir mahalle konağı olursa, bizlere çok büyük bir katkısı olur. Burada yaşayan insanların birlik ve beraberliklerini arttırma ve mahalle kültürünü geleceğe taşıma adına güzel bir proje olabilir. Bizim elimizde böyle bir yer olursa birçok organizasyonda mahalle halkını bir araya toplayabilir. Konağın yanında hediyelik eşyaların satılabileceği bir alan olursa mahalle ekonomisine de büyük katkı sağlar" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.