Hava Durumu

Milli gençlik ruhuyla mazlumlara ulaşıyoruz

Kurulalı daha 3 yıl olmasına rağmen Bursa'da birçok yardım kuruluşunu kıskandıran çalışmalara imza atan Kalbi Selim Derneği, 7/ 24 hizmet anlayışıyla ezberleri bozmuş durumda. Dernek Başkanı Osman İpekçioğulları, "Amatör ruhla ve ekiple mazlumlara ulaşıyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2017 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2017 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Milli gençlik ruhuyla mazlumlara ulaşıyoruz

Bilal KAYAALTI

2014 yılında yaşları 25'le 30 arasında değişen idealist 5 genç tarafından kurulan Kalbi Selim Derneği, din, dil, ırk ve meşrepçilik yapmadan ihtiyaç sahiplerinin feryadını duyarak, Bursa'da çok farklı adımlar atıyorlar. Bursa Hayat'a yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan İpekçioğluları, suiistimalleri ortadan kaldırdıklarını, yardıma muhtaçları kayıt altına aldıklarını söyledi.

Hayır işlerine girmenize kim sebep oldu?

Sosyalleşmeyi ve insanlara el uzatmayı bana öğreten Milli Gençlik Vakfı oldu.  Lise yıllarımda Milli Gençlik Vakfı'nın öğrenci grubundaydım.  Kısa adı MGV olan bu gençlik kuruluşumuzun beyaz masası vardı; ayakkabısı, defteri olmayan arkadaşlara yardım ediyordum.MGV'li olduğum için gurur duyuyorum. Bugün Türkiye'ye yön verenlerin neredeyse tamamı MGV'li. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'da bu gençlik hareketinin bir neferiydi. Daha sonra, yurt dışında öğrenim görmek için gittim. Yurda döndükten sonra sosyal faaliyetlerim devam etti. 2006 yılında bana Hikmet Şahin hocamızBuski'de çalışma fırsat tanıdı. Bu arada hizmetlerim ve ferdi olarak yardımlarım devam etti.  İlk olarak Altıparmak'ta İmam hatip lisesine giden gurbetçi öğrenciler için ev açtım. Bu evde kalanların tüm ihtiyaçlarını hayır sahiplerinden ve kendi maaşımdan arttırdıklarımla gerçekleştirdim. Ardından, Reyhan mahallesinden ikinci öğrenci evimizi açtık. Burada da gurbetten gelen öğrencilerin barınmasını sağladık. Bu sayede Bursalılar bizi tanımaya başladı. Artık kabımıza sığamaz olduk ve üçüncü evi de Duaçınarı'nda açtık.

Derneği ne zaman kurdunuz?

Tabi yaptığımız sosyal faaliyetler her kesim tarafından duyulmaya başlandı. Adeta öğrenci evimizde kalanlara yardım yağıyordu. Bu arada bize destek veren iş adamları, sanayiciler, esnaflar kısacası Bursalılar dernek çatısı altında toplanmamızı, bu sayede daha farklı çalışmalar yapabileceğimiz tavsiye ettiler. İstişareler doğrultusunda 2014 yılında Kalbi Selim Derneği'ni kurduk.  Bursa'mızda aç ve açıkta kim varsa, herkese ve her kesime, din, dil, ırk ve meşrep gözetmeksizin elimizi uzatmaya başladık. Tabi bu arada,  Suriye'deki savaştan dolayı yurtlarını terk etmek zorunda kalan Suriyelilere de kapımızı açtık. Baktık ki, Suriyeli misafirlerimiz çok zor durumda valiliğin, belediyelerin ve kaymakamlıkların elini güçlendirmek kafalardaki soru işaretlerini kaldırıp, daha doğru yardımlar yapılabilmesiyle ilgili çalışmalar yaptık.

Yardımlar size nasıl ulaşıyor?

Hayır sahipleri yapılan hizmetleri gördükleri için bize bir telefonla ulaşıyorlar. Bunun yanı sıra, sosyal medya aracılığı ile ulaşanların sayısı bir hayli fazla. Sanayiciler, iş adamları, esnaflar, memurlar, işçiler aklınıza kim geliyorsa Kalbi Selim'e yardım gönderiyor. Bize ulaştırılanlar öyle giyilmiş, kokmuş bozulmuş şeyler değil. Yardım severler, çocuğunun giydiği eşyayı bize getirmiyorlar. Çocuğuna bayramlık alır gibi çarşıdan, pazardan aldıkları eşyaları, giyesileri hediye olarak getiriyorlar. Gıda maddeleri de aynı şekilde. Asgari ücretli bir ailenin mutfağında olmayan gıda malzemesini, asgari ücretle çalışan vatandaşlarımız fakir ailelilere ulaştırmamız için bize ulaştırıyor. Bu arada, muhtaç olanlara nakit yardımı yapmak isteyenleri, yardıma muhtaç kişilerle buluşturuyoruz. Bu sayede kafalardaki soru işaretlerini ortadan kaldırıyoruz.

Sağlık konusunda nasıl adımlar atıyorsunuz?

Bursa Valiliği, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile beraber geçici koruma altındaki sıfır ile 59 ay arasındaki çocuklar, eksik aşı tamamlama ve aşı hızlandırma çalışmaları yapıyoruz. Halk sağlığına tercüman, araç gereç temini ve bunun için Suriyeli kardeşlerimizinde olduğu mekanlara afişler asarak çocukların aşı olması konusunda kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Gerek telefonla, gerek sosyal ağlarla ve mesaj atarak haberdar ediyoruz. Nedeni ise oluşturulmak istenen algının önüne geçmek. Çünkü "çocuklara aşı yaptırmayın, kısırlaşıyorlar diye kampanya yapan bazı kötü niyetli insanlar" var.

Kurum ve kuruluşlarla koordine misiniz?

Evet, örnek vermek gerekirse Valimiz İzzettin Küçük çalışmalarımızı takip ediyor. Bize güç veriyor, destek oluyor. Valimiz, derneğimizi ziyaret ettiğinde burasının 24 saat açık olduğunu söylediğinde çok sevinmiş, bizi takdir etmişti.  Yaptığımız faaliyetleri yakından takip ettiğini ve bize her türlü desteğiyle arkasında olacağını söyledi. Valimizin bize olan destekleri sayesinde biz daha çok mazluma, yardıma ihtiyacı olana ulaşıyoruz. Aynı zamanda bir otokontrol söz konusu oluyor. Bunun yanı sıra Yıldırım Kaymakamımız Mehmet Aydın'ın maddi ve manevi desteklerini de görüyoruz.  Büyükşehir Belediyemizin ve BUSKİ Genel Müdürlüğü'nün desteklerini bize ayrıca güç veriyor.Bursa Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü bünyesinde üst düzey yetkililerle her ay toplantılara bizde Kalbi Selim Derneği olarak katılıyoruz. AFAD yetkilileri buraya katılanlara kentimizde yardıma muhtaç olanlara yapılan yardımların sunumunu yapıyor. Bu arada Kalbi Selim olarak bir ay boyunca hangi yardımlarda bulunduk, hangi sosyal faaliyetlere yaptık bilgiler veriyoruz. Bu çok özel toplantıya bizim haricimizde başka STK ve dernek yok. Dolayısıyla önemseniyoruz, takip ediliyoruz.

Yardımlarınızdan bahseder misiniz?

Bu ay 850 aileye kuru erzak dağıtık. 250 öğrenciye kırtasiye ve araç gereç yardımı yaptık. 20 aileye ev eşyası. Bunların içinde buzdolabı, çamaşır makinası, ütü, yatak,  soba ve çekyat verdik. 7 bin kişiye yağmurluk hediye ettik. 3 bin kişiye de kışlık termal içlik. 50 yetim ve ihtiyaç sahibi aileye et dağıttık. 8 aileye nakdi yardım yaparak kiralarını ödedik. 250 ihtiyaç sahibi anneye çocuk bezi, 18 ailenin, elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödedik.  Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla, kültürel geziler yapıyoruz;  yetimlerin, öksüzlerin yüzünü güldürüyoruz. Genç kardeşlerimizle halı saha turnuvaları, gerçekleştirip, sinemaya, tiyatroya gidiyoruz. Bununla birlikte Hayat Hastanesi sağlık hizmeti anlamında kapılarını açtı.

Eğitim alanında neler yapıyorsunuz?

Devlet okuluna giden çocukların arta kalan zamanlarında derneğimiz bünyesinde Suriyeli yetim çocuklara Türkçe, İngilizce eğitimi veriyoruz. Ayrıca sosyal aktiviteler yapıyoruz, el becerileri için kurslarımızda da eğitimler veriyoruz,  ardından araçlarımızla çocukları evlerine teslim ediyoruz. Şu hususun altını çizmek istiyorum, derneğimiz 7/ 24 hizmet veriyor.  Bir örnek vermek istiyorum, geçenlerde gece yarısı bir bayan aradı, çocuğunun sütü bitmiş parası yokmuş. Emek'te oturduğunu söyledi; kuru erzak ve sütü, muhtaç ailenin evine bıraktık. Amatör bir ruhla hareket ediyoruz, böyle olunca da çok doğru ve erişilemez işlere imza atıyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.