Meyve ve sebzeleri bununla yıkayın

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, 'Meyve ve sebzeleri pestisitten arındırmak için karbonatlı su ile yıkayın' dedi.

SAĞLIK, 15 Ağustos 2019 Perşembe, 17:52
Meyve ve sebzeleri bununla yıkayın

Bölek, yaptığı yazılı açıklamada, mikroorganizma ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallara pestisit adı verildiğini, pestisitlerin meyve, sebzelerin doğada zarar görmeden yetişmesi için sıklıkla kullanıldığını aktardı.

Ancak pestisitlerin bilinçsiz ve kontrolsüz kullanılmasının toprak ve suda kirletici etkiye neden olduğunu belirten Bölek, ayrıca uzun süre pestisitlere maruz kalan insanlarda kanser, karaciğer, böbrek ve nörolojik hastalıkların ortaya çıkabildiğini vurguladı.

Bölek, bilimsel araştırmaların annenin aldığı pestisitin miktarının bebeğin otizmli olma ihtimaline neden olabileceğini gösterdiğine işaret ederek, bununla beraber pestisitlerin kısırlık nedenleri arasında da gösterildiğini kaydetti.

"MEYVE VE SEBZELERİ KABUĞUNU SOYARAK TÜKETİN"

Şehirde yaşayan bireylerin pestisitlere tükettiği meyve, sebzeler aracılığıyla maruz kaldığını, meyve, sebzelerin pestisitlerden arındırılmasında sirkeli suda bekletme yöntemine sıklıkla başvurulduğunu ancak sirkeli suyun bazı pestisitlerin daha da etkili hale gelmesine neden olabildiğini aktaran ve böylelikle daha tehlikeli bir tablonun ortaya çıkabildiğini aktaran Bölek, şu bilgileri verdi:

"Evimize ulaşan meyve, sebzelerin üretiminde hangi tür pestisitin kullanıldığını bilmediğimiz için bol duru suyla yıkamak ve kabuğunu soyup tüketmek en doğrusudur. Çilek gibi kabuğunu soymanın söz konusu olmadığı meyvelerde ya da yeşil yapraklı sebzelerde suda bekletmek uygun bir yöntemdir. Bununla beraber yapılan çalışmalar tuzlu suyun, pestisitlerin uzaklaştırılması için duru sudan daha etkili bir yöntem olduğunu ortaya çıkarmıştır. Başka bir çalışmada karbonatlı su ile yıkamanın ise diğer yöntemlerden daha etkili bir yöntem olduğu ifade edilmiştir. Bu çalışmaları göz önüne aldığımızda meyve, sebzelerin temizlenmesi için en etkili yöntemin kabuğu soyarak tüketmek ya da 1 tatlı kaşığı karbonat eklenmiş suda bir süre bekletilip sonrasında iyice durulamak olduğu söylenebilir."

BURSA
Resmi Gazete'de yayımlandı! Bursa Ticaret İl Müdürlüğü'ne atandı
Bursa Ticaret İl Müdürlüğü'ne İsmail Aslanlar atandı.
ASAYİŞ
Şehit ateşi Samandağ'a düştü!
İdlib'de rejimin düzenlediği saldırı sonucunda şehit olan Tankçı Teğmen Ali Emre Fırıncıoğulları'...
SAĞLIK
Dikkat! Vertigoyu tetikliyor
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suat Bilici, vertigoya yol açan pek çok neden oldu...
SAĞLIK
İnmeye neden olabilir
Nöroloji Uzmanı Dr. Nuray Can Uluğ, şah damarı tıkanıklığında risk faktörlerini de sıraladı.Uluğ,...
ASAYİŞ
Yaralı kadına bakın ne yaptılar?
Muğla'da motosikletten düşen kadını vatandaşlar, şemsiyelerle yağmurdan korudu.
BURSA
Gemlik, motokros şampiyonasına hazırlanıyor
Türkiye Motokros ve Türkiye Tırmanma Şampiyonasına, Gemlik ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
2020 KPSS tarihleri belli oldu
Ve resmen açıklandı... Koronavirüs bu pazardan yayılmış!

En Çok Okunan Haberler