Hava Durumu

Medeniyetlerin başkenti Şanlıurfa

Bağrında medeniyetlere ışık tutan Harran'ı ve Halfeti'yi barındıran Şanlıurfa, elverişli topraklarıyla tarımda öncü şehir olma yolunda hızla ilerliyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2017 06:29
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2017 06:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Medeniyetlerin başkenti Şanlıurfa

Bilal KAYAALTI

Basın Yayın ve Enformasyon Bursa Müdürü Ali Fuat Gölbaşı'nın mihmandarlığında Şanlıurfa'nın Halfeti ve Harran ilçelerinin tarihi yerlerini gezen Bursalı gazeteciler, kentin turizm alanında büyük mesafe kat ettiğini gözlemlediler. Güneydoğu'yu keşfe çıkanların vazgeçilmez duraklarından olan Şanlıurfa, özellikle efsaneleri ile ilgi çekiyor. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in kente yaptığı yatırımlar göz kamaştırıyor.

PAMUK TARLALARI

Türkülerde dile getirildiği gibi Şanlıurfa'nın ne sağında ne de solunda dağ gözükmüyor ama Antep fıstığı ağaçları ve pamuk tarlaları çiftçinin geçimini temin etmesini sağlıyor. Turizmin merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Şanlıurfa, hızla büyüyen ve tersine göçü belirgin bir şekilde yaşayan bir kent. Peygamberler şehri Türkiye'nin her yerinden turist akınına uğruyor. Başta pamuk olmak üzere mısır, buğday gibi ürünleri bağrından çıkaran Harran Ovası, savaştan ülkemize sığınan Suriyelilere ekmek kapısı olmuş.

Harran istikametindeki tarlalardan uçuşan pamuklar, kara yolunda ilginç görüntüler oluşturuyor. Halfeti Şanlıurfa'da mutlaka görülmesi gereken bir ilçe. Suların altında kalan 13 yerleşim alanından sadece Savaşlar köyünün terk edilmiş evleri ve caminin minaresi göze çarpıyor. Kentte 3 yıl önce kazandırılan müze 33 dönem arazi üzerine kurulmuş inanılmaz bir plato. Müzede örneğin, Göbekli Tepe'deki uygarlık tarihini değiştirecek kadar önemli bulgular sergileniyor. Şanlıurfa'nın çekim merkezi olan Balıklı Göl, fotoğraf tutkunlarının vazgeçemediği bir mekan.

TARİH ŞEHRİ HARRAN

Kuzey Mezopotamya'dan gelerek batı ve kuzey batıya bağlanan önemli ticaret yollarının kesiştiği Harran, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bir yer. Harran'ın 250 yıllık konik kubbeli evler mimari olarak insanı büyülüyor. Harcında gül yağı, saman, toprak ve yumurta akı kullanılan evler, yazları serin, kışları sıcak olduğu için tercih ediliyor. Dünyanın ilk üniversitesinin bulunduğu bu gizemli yerde Sabiiler, Hıristiyanlar ve Müslümanların büyük bir uyum ve barış içinde yaşamışlar.  İçerisinde yaşadığı bu topraklarda, binlerce yıla direnerek günümüze ulaşan kalıntılar, üniversitenin görkeminin izlerini taşıyor. Dünyaca ünlü âlimleri yetiştiren üniversite, Harran'ın en önemli sembolleri arasında.

BAŞKANLA ORTAK NOKTA; BURSA

Heyet, Harran'daki ziyaretleri kapsamında Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz'un konukevinde ağırlandı. Lise eğitimini Bursa'da tamamlayan Harran Kaymakamı Ömer Faruk Çelik de Bursalı gazeteciler için verilen davete katıldı. Heyet ayrıca Urfa TV'yi ziyaret etti. Bursalı gazeteciler Şanlıurfa'nın en önemli geleneklerinden olan Sıra gecesinde yörenin türkülerini dinleme fırsatı buldu.

SAKİN ŞEHİR HALFETİ

Tarih ve Coğrafya Halfeti'ye cömert davranmış. Yüzyıllar boyu Fırat'ın suları bereketli toprakları sulamış. Halfeti, Yunanlılara, Sasanilere, Emevilere, Abbasilere ve Araplara 12. yüzyıldan sonra da Roma ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapan gizemli bir kent. Şu bir gerçek ki,  Halfeti bir şehir görünümünde ilginç bir yer. İlçe, binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi çekim merkezi durumunda. Halfeti eski taş evlerden oluşan kendi halinde bir ilçeyken, 2000 yılında Birecik Barajı'nın yapımıyla sular altında kalıyor.

Tarihi taş evleri ve doğal güzelliği ile Güneydoğu'nun "saklı cenneti" olarak da adlandırılan ilçe, yabancı turistlerin de ilgi odağı oluyor.İlçede su altında kalan caminin minaresi ve terk edilmiş eski yapıların bulunduğu Savaşan Mahallesi de ilgi gören yerler arasında bulunuyor. Bir kısmı su altında kalan Ulu Cami'yi de gezen ziyaretçiler, dünyada sadece ilçede yetişen "Karagül" bitkisini de görebiliyor. Baraj sularının üzerinde tekne gezisi yapan yerli ve yabancı turistler, Halfeti'nin doğallığına, sakinliğine hayran kalıyor.

ANTEP DEĞİL, ŞANLIURFA FISTIĞI

Şanlıurfa'dan Halfeti 120 kilometre uzaklıkta. Kadim ilçeye doğru yola çıktığınızda sağlı sollu gördüğünüz fıstık ağaçları buralarda toprağın ne kadar verimli olduğunun kanıtı. Yeşil altın olarak bilinen Antep fıstığının ana vatanı Gaziantep olarak bilinse de özellikle baklavalara lezzet katan fıstığın merkezi Şanlıurfa olduğunu öğreniyoruz. Buradaki fıstığın özelliğinin çok özel olduğunu öğreniyoruz, sebebi yağ oranının yükse olması. Bu yüzden, fıstık tüccarları Şanlıurfa'da yetişen fıstığı tercih ediyorlarmış.

BALIKLIGÖL

Şanlıurfa'nın sembolü olan Balıklı Göl, İslam dininde son derece önemli bir yere sahip. Nemrut'un İbrahim A.S'ın ölmesi için alevi çok yükseklere ulaşan bir ateş yaktırıp attığı yer olarak biliniyor. Göl,  özellikle yerli turistlerin akınına uğruyor. Bayram yerini andıran İbrahim'in makamına tarih ve kültür adeta yapışmış. Gelen misafirlere yabancılık çektirmeyen gölün balıkları, atılan yemleri adeta havada kapıyor.  Yerli turistlerin kutsal mekânı olan Balıklı Göl'ün balıklarına yem atan misafirler, dilek tutuyor, dua ediyor. Ateş ve suyun hikâyesini ziyaretçilerin doyasıya yaşadığı mini gölde, ziyaretçiler huzur buluyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.