Hava Durumu

Marmara Adası'nda korkutan yangın! Bilanço açıklandı

Marmara Adası'nda başlayan ve 11 saat sonra kontrol altına alınan yangında 80 hektar alan küle döndü.İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, "Şuan için bir gözaltı yok ama iddialar doğruysa gerekli işlemler yapılacak ve en yakın süreçte sonuçlandırılacaktır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2019 09:59
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2019 09:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Marmara Adası'nda korkutan yangın! Bilanço açıklandı

Balıkesir'e bağlı Marmara Adası'nda öğlen saat 13.00 sıralarında iddiaya göre bir vatandaşın kapısının önündeki otları yakması sırasında sıçrayan bir kıvılcımdan çıkan yangın yaklaşık 11 saat sonra kontrol altına alınabildi. Soğutma çalışmalarının halen devam ettiği yangının ardından Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yasin Sagay ilk bilançoyu açıkladı. Yetkililer 11 saat süren çalışmalara 4 helikopter, 50 itfaiye, su tankeri ve arazöz, 100 itfaiye personeli ve 200 gönüllü vatandaşın katıldığını belirtti. Yangında toplamda 80 hektarlık alanın yandığı öğrenildi.

Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy açıklamasında yangının vatandaşın yaktığı otlardan sıçrayan kıvılcımla başladığını ifade ederek, "Süleyman Aksoy, "2 aydır yağmurun yağmadığı yerde bir vatandaşımızın bahçesini temizlediği sırada otları bir bölgeye toplayarak yakması sonucu çıkan kıvılcımla başlayan yangın olumsuz hava koşulları sebebiyle kısa sürede 6 bölgeye sıçradı. Kozalakların el bombası gibi patlaması sebebiyle yangın kontrol altına alınamaz bir hale geldi. Eğer devletin imkanları olmasaydı bugün ada yoktu. Böyle bir afet geçirdik" dedi.

MARMARA ADASI YANGINI KONTROL ALTINDA

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yasin Sagay ise açıklamasında yangın bilançosunu açıklayarak, "Türkiye'de şuanda 5 tane yangın var. Valimizin de desteğiyle helikopter kaldırıldı. Rüzgarın sürekli yön değiştirmesi sebebiyle kaldırılan helikopterler türbülansa girdi. Vatandaşlarımız helikopterlerin geç geldiğini söyledi fakat bu işin bir de teknik uçuş kısmı var. Saat 13.30'da belediye başkanımızla görüştükten sonra buraya 15 araç takviye edildi. 10 itfaiye 5'te su tankeri hemen adaya intikal etti. Burada gerekli müdahaleyi yaptık ama kozalak patlamaları yangının sürekli başka yerlere sıçramasına sebep oldu. Bir anda 7 ayrı yerde yangın çıktı. Soğutma çalışmalarımızı yapıyoruz. Can kaybımız yok, ufak tefek ahır yangınlarımız var, telef olan hayvanlarımız var. Kullanılmayan bir jandarma lojmanımız, 1 kullanılmayan 2 tane de kullanılan ev yangınımız var. Yangına sabah saatlerinden itibaren toplamda 4 helikopter ve 50 araçla 100 personel müdahale etti. 200'e yakın vatandaşımız söndürme ve soğutma çalışmalarına gönüllü olarak destek verdi" ifadelerini kullandı.  

 İNCE: "İDDİALAR DOĞRUYSA GEREKLİ İŞLEMLER YAPILACAK"

Balıkesir'e bağlı Marmara Adası'nda çıkan yangının ardından İçişleri Bakan Yardımcısı, Balıkesir Valisi ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı yangının çıktığı alana gelerek yerinde incelemelerde bulundu. Yangınla ilgili açıklama yapan Bakan Yardımcısı, yangına sebep olanlarla ilgili gerekli adli işlemlerin başlatılacağını belirtti. 

Balıkesir'e bağlı Marmara Adası'nda dün öğlen saatlerinde başlayan ve 110 personel tarafından yapılan müdahaleyle 11 saat sonra kontrol altına alınan yangının ardından İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve beraberinde çok sayıda yetkili ile yangın mahaline gelerek burada incelemelerde bulundu. Yangınla ilgili bilgi alan heyet daha sonra açıklama yapmak üzere kameraların karşısına geçti. 

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce yangınla ilgili son rakamları paylaştı. Yangının tamamen kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam edeceğini ifade eden İnce, " Yangının sona erdiğini kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının arkadaşlarımız tarafından devam ettirildiğini söyleyebiliriz. Yaklaşık 50 söndürme aracımız burada görev yaptılar. 110 personelimiz yine buradalar. En yakın il ve ilçelerden gerekli destek sağlandı. Orman ve itfaiye ekipleri arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Kısa bir sürede yangının söndürülmesini sağladılar. Yangının yerleşim mekanlarına yakın olması sebebiyle olay biraz daha vahimleşti. Özellikle rüzgarın çok farklı yerlerden kuvvetli olarak esiyor olması kontrolün zaman zaman sağlanamadığı durumlar yaşattı. Çok şükür ki kontrol altına alındı, hiçbir cana zarar verilmeden soğutma çalışmalarımız devam ediyor" dedi. 

İnce, yangının çıkış sebebiyle ilgili kendisine yöneltilen sorulara ise, "Elimize ulaşan bazı bilgiler ve deliller var. Tabi çalışmalarımız emniyet birimlerimizce devam ettiriliyor. Adli bir vaka oluşmuş ve olay adliyeye sevk edilmiş durumda. Şuan için bir gözaltı yok ama iddialar doğruysa gerekli işlemler yapılacak ve en yakın süreçte sonuçlandırılacaktır" yanıtını verdi. 

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ise yangında yaralananların sayısının 30'a ulaştığını, 100 hayvanın da telef olduğunu belirterek, "Bugün öğlen saatlerinde aynı anda 2 tane yangınımız vardı. Biri Dursunbey Alaçam'da biri de burada aynı saatlerde başladı. Dursunbey'deki yangın çok daha büyüktü ve orman teşkilatımız ciddi anlamda çaba sarf ederek orayı kontrol altına aldı. Buradaki yangın daha küçük başlamıştı ama ne yazık ki saat 17.00'den sonra buradaki yangının tehlikesi ve boyutları büyüdü. Oraya 7 helikopter müdahale etmişti buraya ise 4 helikopter müdahale etti. Fakat helikopterlerimiz hava şartlarından dolayı çok iyi müdahale edemediler. Çok şükür can kaybımız yok, 30 tane hastamız oldu fakat ağır vakamız yok. Bütün hastalarımız ayrıldı hastaneden" dedi. 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise evleri yanan ve hayvanları telef olan vatandaşların zararlarının karşılanacağı müjdesini vererek, " Neşemizi kaçıracak negatif bir olay olmadı, bütün hasarlar telafi edilecektir. Orman bölgesi adı altında 6 hektar alan gerisi zeytinlik ve maki alanlarıdır. İnşallah sabaha kadar bir şey olmazsa herkes hayatına devam edecektir. Devletimizin sistemi çalışıyor, bu tür doğal afetlerde ne yapılıyorsa bütün vatandaşlarımız için gereken yapılacaktır" diye konuştu.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.