Hava Durumu

Lir Meteor Yağmuru başlıyor

Bilinen en eski meteor yağmuru olan Lir (Lyrid) Meteor Yağmuru başlıyor. Lir (Lyrid) Meteor Yağmuru nedir? Lir (Lyrid) Meteor Yağmuru ne zaman? Türkiye'den izlenebilecek mi?

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2018 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2018 14:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Lir Meteor Yağmuru başlıyor

Bilinen en eski meteor yağmuru bu hafta yaşanacak. Dünyanın yörüngesi her yıl Nisan ayında Thatcher kuyruklu yıldızından kopan parçaların yörüngesi ile kesişiyor. Meteor yağmuru, kuyruklu yıldızdan geriye kalan bu parçacıkların dünya atmosferine büyük bir hızla girerek alev alması nedeniyle oluşuyor.

Lir (Lyrid) meteor yağmuru denilen bu gök olayı her yıl 16- 25 Nisan tarihleri arasında yaşanıyor ama meteor yağmurunun zirvesi ise 22 Nisan gecesi  21:30'dan sonra yaşanıyor. Eğer şehir ışıklarından ve nemden uzak ve yüksek bir yerdeyseniz saatte yaklaşık 20 meteor görebilirsiniz.

Bu yıl şanslı bir yıl ve meteor yağmuru dünyanın büyük bir kısmından gözlenebilecek. Üstelik Ay, dolunay zamanına oranla 15′te 1 incelikte olacağı için gökyüzü daha karanlık olacak ve gözlem yapılması durumunda oldukça keyifli bir görsel şölen bizleri bekliyor olacak.

Göktaşı yağmuru olduğu zaman göktaşlarının gökyüzünde izlediği yol bir gök atlası üzerine çizilirse, tüm bu yolların aynı noktada kesiştiği görülür. Yani o gece, tüm göktaşları gök yüzünde sanki bu noktadan fırlatılıyormuş gibi görülürler. Gökyüzündeki bu noktaya saçılma (radyan) noktası denir ve o geceki göktaşı yağmuru bu saçılma noktasının bulunduğu takımyıldızın adı ile anılır. Bugünkü meteor yağmuru mavi-beyaz parlak bir yıldız olan Vega'nın 10º güneybatısında gözleniyor. Aslında meteor saçılımı Herkül takımyıldızı yönünde gerçekleşiyor ama isimlendirme 20.yüzyılın başlarında yapıldığı için ismi "Lir Meteor Yağmuru" olarak kalmış.

Lir (Lyrid) meteor yağmuru aslında binlerce yıldır gözleniyor. (en eski kayıtları 2700 yıllık) Kuyrukluyıldız her 415 yılda bir güneş etrafında dönüşünü tamamlıyor ve en son olarak iç güneş sisteminden 1861 yılında geçtiği için şuan bir resmi bile yok. Kuyruklu yıldızın bir sonraki gelişinin ise 2276 yılında olması bekleniyor.

Gezegenlerin yer çekimsel etkileri nedeniyle Lir meteor yağmuru yaklaşık 60 yılda bir bazı süprizlere sahne oluyor. Örneğin gözlemciler, 1982 ve 1922 yıllarında, saatte 90 meteor gözlemi kaydetti. 1803 yılında bir saatte 700 meteor gözlendi. Aynı şey M.Ö 687'de Çinli astronomlar tarafından gözlendiğinde ise şu not tutulmuştu: "Geceyarısı yıldızlar bir yağmur gibi yeryüzüne yağdı."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.