Hava Durumu

Köstekli saatin değişim hikayesi

Ürün çeşitliliğini artırtmak isteyen saatçi Abit Karakoyun, köstekli saatleri kol saatlerine çevirdi. Saatler vatandaşlar tarafından ilgi görüyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2019 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2019 07:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Köstekli saatin değişim hikayesi

Ali KAMUR

Uzun yıllardır Tarihi Kapalı Çarşı'da saatçilik yapan ve saat çeşitliliğine bir yenisini eklemek isteyen Abit Karakoyun, Osmanlı zamanından kalan köstekli cep saatlerini modernize ederek kol saatine çevirdi. Kol saati olarak kullanılan Köstekli saatlerin büyük ilgi gördüğünü söyleyen Karakoyun, Vatandaşlar saatleri beğenerek kullanıyorlar. Yakın illerin haricinde yurtdışından da taleplerin olduğunu söyledi.

ATA YADİGARI SAATLER SANDIKLARDA GİZLENMESİN

Bursa'nın Tarihi Hanlar Bölgesi'nde bulunan Medrese Pasajı'nda 40 yıldır mekanik saat tamirciliği yapan Abit Karakoyun, gelişen teknolojiyle birlikte saat çeşitliliğin artması üzerine yeni bir girişimde bulunarak, Köstekli olarak bilinen cep saatlerini kol saatine çevirmeye başladı. Karakoyun, taleplerin artması üzerine elinde bulunan Köstekli saatleri birkaç aşamadan geçirip kordon taktıktan sonra kol saati olarak müşterilerinin beğenisine sundu. Baba yadigarı olarak saklanan saatlerin evde sandıklarda vitrinlerde durması yerine kol saati olarak kullanılabileceğini söyleyen Karakoyun, taleplerin artması halinde köstekli saatleri kol saatine çevirmeye devam edeceğini kaydetti. İşini severek yaptığını belirten Karakoyun, "Yaklaşık 40 yıldır geçimimi saat tamirinden sağlıyorum. Her türlü saati bana getirirler. Bende tamirini yaparım. Bu işte tecrübeli olmam her türlü saatin dilinden anlamamı sağladı" ifadelerini kullandı.

KİMİ DEDE YADİGARI, KİMİYSE BABA MİRASI

Gelen saatlerin önce mekanik sorunları olup olmadığını kontrol ettikten sonra bakımını yaptığını söyleyen Karakoyun, "Saatlerin doğru çalışıp çalışmadığını, mekanik açıdan arızaları olup olmadığını kontrol ediyorum. Daha sonra kasasını tamir ediyorum. Kol saatine dönüşebilmesi için yapılacak işlemler öncesinde kasayı kontrol etmek gerekiyor. Cep saatini kol saatine çevirdiğimde vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar, beğeniyorlar ve çok seviyorlar. Beğenerek, isteyerek bu saatleri kullanıyorlar. Kimisi dede yadigarına, kimisi baba mirasına sahip çıkıyor. Saat tamiri yapmak incelik ister, sabır ister. Ben işimi seviyorum. Geçimimi de yıllardır bu işten sağlıyorum" ifadeleriyle anlattı.

BÜYÜK SAATLER İLHAM OLDU

Saat piyasasında çeşitliliğin çok fazla olduğunu ve bunlara bir yenisini daha eklemek için köstekli saatleri kol saatine çevirmeye başladığını belirten Karakoyun, "Bazı müşterilerim dededen kalma saatlerini getiriyor. Köstekli dediğimiz eski cep saatlerini de getiriyorlar. Onları kol saatine çeviriyorum. Son zamanlarda piyasaya görünüş olarak büyük saatler çıktı. Bunlar benim ilgimi çekti. Eski cep saatlerini neden kol saatine çevirmeyeyim diye düşündüm. Birkaç tane yaptım. Beğenenler oldu. Yakın illerden, hatta yurtdışından bile arayıp talep edenler oldu. Birkaç tane yaptım gönderdim. Talep doğrultusunda hala yapmaya devam ediyorum" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.