Hava Durumu

Korkutan açıklama! 'Savaşa hazırız'

Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2019 20:06
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2019 20:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Korkutan açıklama! 'Savaşa hazırız'

Cubeyr Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, "İran rejimi, bölgede güvenlik ve istikrar için değil devrim ihraç  etmek için çalışıyor." dedi.

İranlı yetkililere "yıkıcı politikalar benimsemekten kaçınma, komşuluk  kurallarına uyma ve bölge işlerine müdahil olmama" çağrısı yapan Cubeyr, şunları  kaydetti:

"Suudi Arabistan bölgede savaş istemiyor ve bunun için çalışmıyor. Bu  savaşı önlemek için elinden geleni yapacak ve barış için her zaman elini  uzatacak. Ancak diğer taraf savaşı seçerse Suudi Arabistan tüm gücü ve  kararlılığıyla buna karşılık verecek, kendini ve çıkarlarını savunacak."

Cubeyr, uluslararası toplumu, İran rejimini durdurma, yıkım ve kaosun  tüm dünyaya yayılmasını engelleme konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine  getirmeye çağırdı.

Riyad'ın Kızıldeniz'de İran petrol gemisinden gelen yardım çağrısına  cevap vererek gerekli yardımı sağladığını ifade eden Cubeyr, öte yandan Suudi  Arabistan'a ait iki petrol pompa istasyonu ile 2 petrol tankerinin saldırılara  maruz kaldığını belirtti.

Suudi Arabistan'ın, ABD güçlerinin Arap Körfezi (Basra Körfezi)  sularında ve Körfez topraklarında konuşlandırılması talebini onaylamasına ilişkin  de konuşan Cubeyr, "Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin ABD ile yapmış  olduğu anlaşmalar var. ABD dost ve müttefik bir ülkedir. Körfezde yaşananlar, tüm  dünyayı etkiliyor. Bu nedenle dünya da bu bölgenin güvenlik ve istikrarını  önemsiyor." ifadelerini kullandı.

İRAN'DAN "SAVAŞ İÇİN ÇABALAMIYORUZ ANCAK HAZIRLIĞIMIZ DA TAM"  AÇIKLAMASI

Öte yandan, İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Devrim  Muhafızları Ordusu Genel Komutanı General Hüseyin Selami bugün yaptığı açıklamada, savaş çıkması için çaba sarf etmediklerini ancak muhtemel bir savaşa  karşı da hazırlıklarının da tam olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan'da geçen salı iki petrol pompa istasyonuna "drone"  saldırısı düzenlenmiş ve geçen pazar 2'si Suudi Arabistan'a ait 4 ticari gemi  Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kara suları yakınlarında sabotaja uğramıştı. 

KÖRFEZDE NE OLUYOR?

ABD, geçen haftalarda İran'dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir  amacıyla "USS Abraham Lincoln" Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli  B-52 bombardıman uçaklarından oluşan Bombardıman Görev Gücü'nü körfeze sevk  etmişti. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran'ın ABD'ye ait hedeflere saldırı  hazırlığında bulunduğu iddiasıyla yaptığı bu sevkiyatın ardından "USS Arlington"  amfibi çıkarma gemisini ve bir Patriot hava savunma bataryasının da bölgeye  gönderildiğini duyurmuştu.

Diğer taraftan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran'ın BAE  açıklarında dört ticaret gemisine sabotaj yaptığını iddia etmişti. 

Suudi Arabistan merkezli Al Arabiyatelevizyonunun haberinde  gemilerden ikisinin Suudi Arabistan, diğerlerinin de BAE ve Norveç bandıralı  olduğu kaydedilmişti. 

Bunun üzerine ABD de bölgede İran'a gözdağı vermek üzere F-15 ve F-35  uçakları ile uçuşları gerçekleştirmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.