Hava Durumu

Kolon kanserinde bu yaşa dikkat!

Sıklıkla 50 yaş üzerinde ortaya çıkan kolon kanserinde genetik faktörler, sigara kullanımı ve hatalı beslenme alışkanlıkları riski artırıyor. Erken teşhisin önemine dikkat çeken uzmanlara göre, bağırsak alışkanlığı değişikliği, rektal kanama ve beklenmeyen kilo kaybına dikkat etmek gerekiyor. 50 yaş üzerine rutin kontrol öneren uzmanlar, erken saptamada 5 yıllık sağ kalım oranının %93 olduğunu vurguluyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2018 15:17
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2018 15:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Kolon kanserinde bu yaşa dikkat!

Kolon kanseri olarak da bilinen kolorektal kanserin, mide-bağırsak yapısı içinde en fazla kanser görülen bölümü olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şerafettin Özer, "Amerika'da 140 bin yeni tanı konmakta ve yılda 50 binden fazla hasta bu sebeple yaşamını yitirmektedir. Üçüncü ölümcül kanserdir. Tarama programları görülme oranını azaltmış, erken tanı ise ölüm oranını azaltmıştır" diye konuştu.

Kolon kanseri olgularının %90'ından fazlasının 50 yaş üzerinde görüldüğünü ifade eden Özer, diğer risk faktörlerinin ailesel, çevresel, yeme alışkanlığı, inflamatuvar bağırsak hastalığı olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Kolorektal kanserlerin %20'sinde bilinen ailesel kolorektal kanser vardır. Bu ailesel bozuklukların anlaşılması, erken tanı için genetik testler yapılmasını sağlamaktadır. Hayvansal yağ tüketiminin fazlalığı, liften fakir beslenme, alkol kullanımı ve obezite, kolorektal kanseri ve ölümcüllüğünü arttıran faktörler arasında yer almaktadır. Kolitin yaygınlığı ve şiddeti risk ile orantılı olarak artmaktadır." 

Sigaranın önemli risk faktörleri arasında yer aldığını ifade eden Uzman, "Özellikle 35 yıldan fazla içimlerde polip gelişim riskini arttırmaktadır. İdrar yolunun kalın bağırsağa bağlanması sonucu hastalarda hem adenoma hem de karsinom formasyonu riski artar. Karın alt bölgeye uygulanan radyoterapi rektal kanser gelişimini arttırır" dedi. 

BAĞIRSAK ALIŞKANLIKLARINA DİKKAT 

Kolon kanserinin bazı belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade eden Özer, "Kabızlık ya da ishal gibi bağırsak alışkanlığı değişikliği, rektal kanama, kanlı dışkı, siyah yumuşak dışkı, beklenmeyen kan azlığı, beklenmeyen kilo kaybına dikkat etmek gerekmektedir" diye konuştu. 


Kalın bağırsaklarda oluşan poliplerin mutlaka takip edilmesi gerektiğini de ifade eden Özer, "Bütün polipler takip edilmeli, gen testleri yapılmalı, patolojik olarak adları konulmalıdır" uyarısında bulundu. 

50 YAŞINDAN SONRA KONTROL YAPTIRIN 
Günümüzde orta riskli popülasyonda yani belirtileri, ailesel öyküsü, kişisel kolon polibi veya kolorektal karsinom öyküsü olmayan kişilerde tarama programlarının 50 yaşında başlamasının önerildiğini belirten Op. Dr. Şerafettin Özer, şu tavsiyelerde bulundu:

"Yıllık gaytada gizli kan (GGK) testi, 5 yılda bir fleksible sigmoidoskopi, 5 yılda bir baryumlu lavman ya da 10 yılda bir kolonoskopi uygulanmalıdır. Risk faktörlerine sahip hastalar daha erken ve sık taranmalıdır. Mide- bağırsak sistemi ile ilgili yukarıda saydığımız belirtilerden herhangi biri olan hastalarda kolonoskopi ile tam bir değerlendirme yapılmalıdır. Adenomatöz polip saptananlarda, ilk tespitte kolonoskopi sonrasında 3 yıl içinde kolonoskopi. Daha fazla polip yoksa her 5 yılda bir kolonoskopi. Polipler varsa, her 3 yılda bir kolonoskopi, 5'ten fazla ise her yıl kolonoskopi yaptırılmalıdır. Birinci derece akraba ailesel kolorektal kanserde, 40 yaş veya en genç etkilenen akrabadan 10 yaş önce başlayarak her 5 yılda bir kolonoskopi önerilmektedir. Etkilenen aile bireyi sayısında artış olursa özellikle 50 yaş altında sıklık artmaktadır."

ERKEN TANI ÖMRÜ UZATIYOR 

Kolon kanserinde tedavi hedefinin primer tümörü lenfovasküler yapıları ile birlikte çıkarmak olduğunu ifade eden Op. Dr. Şerafettin Özer, "Hastanın genel durumu, kanserin nitelikleri, yandaş hastalıklar tedavi yöntemlerini, sırasını, yapılacak işleri belirler. O kısım multidisipliner tibbi değerlendirmelerle planlanır. Sağ kalım süreleri, erken tanıyla orantılıdır. Erken saptananda 5 yıllık sağ kalım %93.2 iken, gecikmiş olgularda bu oran düşmektedir. Risk faktörlerini bilmek, muayene ve tetkikleri ihmal etmemek, erken yakalamak gerekli tedavinin yapılmasını sağlar" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.