Hava Durumu

'Kiralık işçi'fayda sağlayacak

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren ve kamuoyunda 'Kiralık işçi yasası' olarak bilinen düzenleme hakkında açıklamalarda bulunan İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı Dr. Bülent Öz, uygulamanın Türkiye'deki önemli bir açığı kapatacağını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2016 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2016 13:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
'Kiralık işçi'fayda sağlayacak

Furkan KAHRAMAN

Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ve halk arasında 'Kiralık işçi yasası' olarak bilinen düzenleme ile şirketlere geçici olarak işçi çalıştırma konusunda özgürlük tanındı. Konuyla alakalı olarak Bursa Hayat'a konuşan More Enstitü Kurucu Ortağı ve İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı Dr. Bülent Öz, uygulamanın detaylarını anlattı. Özel istihdam yönetmeliğinde yapılan değişiklikle özel istihdam bürolarının faaliyetlerinin değiştirildiğini dile getiren Öz, "Türkiye'de 11 Ekim tarihiyle kiralık işçi dönemi başlamış oldu" dedi.

TEMİNAT MEKTUBU VERİLECEK

Kiralık işçi uygulamasının Türkiye'de önemli bir açığı kapatacağını dile getiren Dr. Bülent Öz, prosedür hakkında da bilgi vererek, "Şirketler İŞKUR üzerinden yetki alarak sürece başlayabilecek. Bu noktada devreye giren özel istihdam büroları ile sürecin daha kontrollü işlenmesi sağlanacak. Özel istihdam büroları ile çalışmak isteyen şirketler, asgari ücretin 200 katı tutarında bir teminat mektubu vermekle mükellef oluyor. Bu mektup, işçilere ödenmeyen maaşlar ve sigorta işlemleri konusunda hizmetlerin karşılanabilmesi açısından önem taşıyor" dedi. Halihazırda asıl işveren, alt işveren ve şirket üzerinde çalışmaların yapıldığını ifade eden Öz, özel istihdam bürolarının sürecin altyapısının güçlenmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.

SÜREKLİLİK İSTEYEN İŞLERDE YASAK

Şirketlerin kiralık işçi çalıştırma dönemleri hakkında da bilgi veren Bülent Öz, "Şirketler, kadın çalışanların hamilelik dönemi boyunca, mevsimlik işlerin belli döneminde, iş sağlığı ve iş güvenliği noktasında acil eylem gerektiren dönemlerde, ani süre-sipariş artışlarında kiralık işçi çalıştırabilecek. Süreklilik gerektiren işlerde bu uygulama geçerli olmayacak. Şirketler toplam işçinin 4'te 1'inden fazlasını kiralık işçi olarak çalıştıramayacak" dedi. Sürecin mutlaka denetlenmesi gerektiğini ifade eden Öz, "Kiralık işçi çalıştırılan dönemlerde özlük hakları noktasında, iş sağlığı ve güvenliği eğitim hakları noktasında mutlaka denetlenme yapılması gerekiyor. Burada sistemin denetim noktasındaki zaafı, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki zafiyetlerle karşı karşıya çıkacak. Eğer biz bunu doğru tanımlarsak bence ülkemiz için faydalı olacak" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.