Hava Durumu

Kılavuz'dan 'Ortak Akıl' vurgusu

Uludağ Üniversitesi Rektörü Saim Kılavuz, düzenlediği sohbet toplantısında "ortak akıl" vurgusu yaptı ve her işlerini danışarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2019 07:00
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2019 07:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Kılavuz'dan 'Ortak Akıl' vurgusu

Recai ALBAY  /Ali Kamur

Üniversitelilerin yeni öğretim yılı başlamadan önce Uludağ Üniversitesi Rektörü Saim Kılavuz'un basın davetlisi olarak Görükle Kampüsü'nde yer aldık... Rektör'ün basınla ilk buluşmasıydı. Bu buluşmaya rektör yardımcıları, dekanlar, bölüm ve daire başkanları da eşlik etti... Kılavuz'un performansını ve artı katkılarını hakikaten fazlasıyla merak ediyor ve takipçisi olacağız.  Kılavuz'un, "tecrübesi ve eleştiriye açık, meşverete önem veren kişiliğinde" , üniversitenin nereden nereye geleceğini, Bursa'mıza ve özellikle sanayi, sivil ve piyasayla olan ilişkilerinde, Üniversitenin nasıl bir aşama kat edeceğini,hep beraber göreceğiz. Öncelikle iyi hazırlanmış özet bir sunumla, Üniversitenin hal-i hazır durumu ve nelerin hedeflendiği hususunda güzel bir sunum yapıldı.

DANIŞAN YANILMAZ, DANIŞMAYAN YOLUNU ŞAŞIRIR!

Kılavuz toplantıya, "Danışan yanılmaz, danışmayan yolunu şaşırır" atasözüyle başladı ardından anlatmaya başladı: "Çarşamba günü itibarı ile 76 bin 290 öğrencisi 2 bin 549 akademisyeni ve yaklaşık 4 bin 200 çalışanı ile dünya üzerinde birkaç ülkeden daha büyük olan bir üniversitemiz var. Öte yandan 4 enstitü, 15 fakülte 2 yüksekokul 15 meslek yüksekokulu veüniversite bünyesinde aktif olmayan iki fakülte var: Biri diş hekimliği, diğeri de İnegöl Sağlık Bilimleri Yüksekokulu..."
Uludağ Üniversite'sinin 70 bölümde çiftdal ile eğitim verdiğini, öğrenci değişim programları da dahil olmak üzere, 381 uluslararası anlaşmaya da imza attığını öğrendik. Bunun yanı sıra U.Ü Ülkemizde başarı sıralamasında 26. Sırada,(Dünyada ise Kamil Dilek'in rektörlüğünde)  ilk 900'de. Maalesef bir önceki dönemde ise, dünya sıralamasında geriye düştüklerini ve bundan hiç memnun olmadığını dile getirdi. Kendilerine hedef olarak; kendi görev süresinin sonuna kadar üniversiteyi ülke bazında ilk 20 içine dünyada ise ilk 1000'e girmek olduğunu, söyledi. Bu performansı ise, genç yardımcılarıyla başaracaklarını, dışarıdan her türlü eleştiriye açık olduklarını, genç ve dinamik bir danışma grubu oluşturduklarını, ayrıca Özel sektörden ve Sivil Toplum Gruplarından gelecek önerilere açık olduklarını, dolayısıyla Uludağ Üniversite'sinin bulunduğu yer ve barındırdığı nitelikli akademik personel ve devasa öğrenci kitlesiyle, Türkiye'mizde inşallah bir marka haline geleceklerine ve bunu da gerçekleştireceklerini ifade ettiler:

SORUNUN TEŞHİSİ!

Rektör Kılavuz;

Evvelâ;Bu konuda sorunu bulduk, teşhis ettik, tedaviye başladık, inşallah sonuca da ulaşacağız diyor. 126 ülkeden 6 bin 700 öğrencinin eğitim gördüğü Üniversite'si olarak kelimenin gerçek anlamıyla BM gibiyiz, dedi. Kılavuz'a göre bünyelerinde eğitim gören yabancı öğrenciler için;

"Onlar Türkiye'nin gönüllü elçileri. UÜ'den mezun olan yabancı öğrenciler içinde kendi ülkelerinde bakanlık yapan isimler varmış. Bu da Türkiye'nin dış politikası açısından baktığımızda oldukça önemli."

YABANCI ÖĞRENCİLER  FETÖ'NÜN PANZEHİRİ

Rektör Kılavuz ; "Aslında eğittiğimiz yabancı öğrencileri, bilhassa Müslüman ülkelerden gelenleri bir başka açıdan yorumladığımızda FETÖ'nün panzehiridirler", diyerek hayli dikkat çeken farklı bir bakış açısını da ortaya koydu. ...

CAMİDE DEVLETİN, KAMUNUN 1 KURUŞ KATKISI YOK!

Sorulan bir soru üzerine; Uludağ Üniversitesi Camisi ile ilgili çeşitli dedikodu ve tartışmalara açıklık getiren Kılavuz, "Cami inşaatı devam ediyor. Camide devletin, kamunun yani üniversitemizin 1 kuruş katkısı yok. Tek katkısı rektör yardımcımızın cami derneğindeki görevidir. Caminin yapımı için işadamlarından yardım istiyoruz. Bunun dışında üniversitemizden tek kuruş para harcanmıyor. Bunu ispat eden olursa istifa ederim. Katkısı olsa ne olur? Problem olmaz ama yok" şeklinde konuştu.

Kılavuz, gayrımüslim öğrencilerin ibadet için talepte bulunmaları halinde onlara da yardımcı olacaklarını açıkladı.

TEMATİK ÜNİVERSİTE!

Bursa gibi bir şehirde iki devlet üniversitesinin çok az olduğunu düşündüklerini söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: 

"Bursa'da iki üniversite az. 4-5 tane devlet, 4-5 tane vakıf üniversitesi potansiyeli var. Üniversitelerin daha yönetilebilir olması için farklılıklar olmalı. Uludağ Üniversitesi bölünmesin ama İnegöl-Yenişehir ekseninde, Karacabey-Mustafa Kemalpaşa ekseninde ve Gemlik-Orhangazi ekseninde yeni üniversiteler açılmalı" dedi. Böylelikle, Üniversite içinde dört tane tematik üniversite çıkmasına da Kılavuz'un sıcak baktıklarını öğrenmiş olduk.

FESTİVAL!

Üniversite öğrenci festivalinin kendi içsel güçlerle yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

İLK İCRAAT!

19 Nisan 2019'da göreve başladıklarını, herkesi ilgilendiren icraatı ise kampüs bünyesine girişte alınan ücretin kaldırılması ve ücret almaması, olduğunu söyledi.

ÖĞRENCİLERİ "ÇİFT KANATLI" YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ!

Üniversitenin 76 bin 290 olan öğrenci sayısı ile en büyük 5. üniversite olduğunu ifade eden Kılavuz, öğrencileri "çift kanatlı" yetiştirmek istediklerini belirtti. Kılavuz, "Üniversitemize kayıt oranı yüzde 98,7'dir. Bu önemli bir rakamdır. Hedefimiz öğrencilerimizi memnun etmek. Yönetime kolay ulaşabilmelerini sağlamak. Nitekim yaptığımız anketlerde memnuniyet oranının gittikçe arttığını görüyoruz" dedi.

ÜNİVERSİTE- SANAYİ!

Ayrıca Üniversite- Sanayi- dış piyasa ilişkilerinde çıtayı daha da yükselteceklerini, sıcak ve samimi ilişkiler kurulacağını, üniversitelerin bir bakıma en önemli sorunlarından birisinin de bu olduğunu, bunu bildiklerini, işleyen güçlü bir ilişki, bir bağ kuracaklarını, sözlerine ekledi.

Rektör Kılavuz, oldukça teşkilatına ve sorunlarına hâkim olduğunu ve genç ekibine yeterince güvendiklerini, kendilerinin de "yaş ve tecrübesiyle" aralarında ağabeylik yapacağını, mekik görevini sağlayacaklarını, intibaına vardık. Bana göre Rektör Kılavuz ilk sınavını basın önünde başarıyla verdi.
Bundan sonrası ise verdiği sözleri takip etmek.

ÖNERİ VE TALEPLER!

*Yeni Yönetim,Bursa'mızın büyük, devasa sanayii şirketlerinden, AR-GE için, Türkiye'mize örnek olacak "Makul rakamlarda bir Fon"un tahsisini sağlamalı.

*ULUTEK'in bünyesindeki bazı firmaların, Bursa Sanayisinden gelen "Prototip Üretim Taleplerinin" karşılanması için, ilgili firmaların kullanabileceği, prototip atelyelerininkurulması ve Ulutek yönetiminden bu hususta gerekli adımların atılması, firmalar tarafından beklenmektedir.

*ULUTEK'e başvuran firmaların, yer kısıtlılığından sırada bekledikleri bilgisi alınmıştır. Acilen genişleme çalışmalarının yapılması ve bu taleplerin karşılanması için gerekli adımların atılması.

*ULUTEK'ten çevirme yoluna çıkmayı kolaylaştıracak bağlantı yolun ( kestirme yolun) asfaltı atılmasına rağmen yaklaşık bir seneden beri kullanıma açılamadığı bu nedenle yolun bir an önce bitirilerek ulaşıma açılması.

CAMİNİN ÖZELLİKLERİ

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Görükle Yerleşkesi'nde 10 bini kapalı alanda olmak üzere 20 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği caminin inşası sürüyor.

UÜ'nün merkez Nilüfer ilçesindeki Görükle Yerleşkesi'nde 10 bin metrekare alana inşa edilen Uludağ Üniversitesi Camisi, 6 bin 400 metrekare kapalı alana sahip olacak.

Üniversite kaynakları kullanılmadan hayırseverlerin yardımlarıyla külliye şeklinde yapılacak caminin 4 minaresi olacak. Cami 41,7 metre kubbe, 75,8 metre minare yüksekliğiyle Bursa'nın birçok bölgesinden görülebilecek.

Yarısı kapalı alanda olmak üzere 20 bin kişinin ibadet edebileceği külliye bünyesinde bin 500 kişilik konferans salonu da yapılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.