Hava Durumu

Kas yapmak isterken canınızdan olmayın!

Spor salonu sahibi ve beden eğitimi öğretmeni Ömer Mutlu'ya, vücut geliştirme sporuyla ilgili merak edilenleri sorduk.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2019 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2019 07:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Kas yapmak isterken canınızdan olmayın!

Ali KAMUR

Vücut geliştirme sporu (body building) son yıllarda ülkemizde insanlar tarafından çok tercih edilmeye başladı. Yapısında genellikle güç çalışmalarını barındıran vücut geliştirme için spor salonlarında uygulanan ve doğru bilinen yanlışları Beden Eğitimi Öğretmeni ve Antrenör Ömer Mutlu Özüzgün hocamıza sorduk. Beden eğitimi ve vücut geliştirme konusunda tecrübeli olan Özüzgün, yanlış antrenman metotlarından, alınan gıda takviyelerine kadar doğru bilinen yanlışları Bursa Hayat okuyucularına aktardı.

-Vücut geliştirme nedir?

Ağırlık kaldırma, kalori alımı, amaca yönelik beslenme ve doğru antrenman programlarının birlikte uygulanmasıyla kasların geliştirilmesidir. Bu aktiviteyle uğraşan kişiye vücut geliştirici denir. Aletli ve aletsiz yapılan vücut aktiviteleridir. Vücut geliştirme sporunda en önemli husus devamlılıktır. Başlayıp bırakmalar bu spordan alacağımız verimi minimuma indirir. Uzun soluklu bir spor olduğunu ve bir disiplin altında yapıldığı takdirde başarılı olunacağını bilmek gerekir. Bu sporun temel prensiplerini bir kaç maddede sıralamak mümkün. Bunlar ise şöyle;

Antreman: Yüzlerce farklı antrenman metotları olsa da geneli aynı hareketlerdir. Kendinize uygun seveceğiniz antrenman programını tercih edin. Hareketleri doğru formda yapın. Hangi hareketin hangi bölgeyi çalıştırdığını bilin. Antrenman süresini doğru ayarlayın ve ne çok uzun nede çok kısa tutun.

Beslenme: Doğru ve yeterli beslenmeyle desteklenmediği takdirde kas kazanımı bırakın kayıp yaşamamak içten bile değildir. Günlük antrenmanı destekleyici proteinleri, karbonhidratları ve sağlıklı yağ ihtiyacımızı ölçüsünde tüketmek zorundayız. Beslenme bu sporun olmazsa olmazıdır.

Dinlenme: Vücut geliştirme sporunun en önemli destekleyicisi ise uykudur. Antrenman sırasında yıkıma uğrayan kas hücreleri uykuda tedavi olur ve gelişir. Gece uykusu olmazsa olmazıdır. Günlük en az 7-8 saat gece uykusu bu sporda şarttır.

Faydaları: Sağlıklı bir vücuda, olumlu bir psikolojiye, özgüvene ve kaliteli bir sosyal çevreye sahip olursunuz. Bununla birlikte sigara alkol gibi kötü alışkanlıklardan kendinizi korur, sağlıklı beslenme alışkanlığını da kazanırsınız.

-Türkiye'de vücut geliştirme sporunun tarihi nedir?

Ülkemizde vücut geliştirme çalışmaları 1920'lerde başladı. Dönemin farklı spor branşlarında boy gösteren Şevki Sergin, Gülleci Cemal Erçman ve Faik Üstünidman gibi tanınmış sporcular vücut geliştirme sporunda ülkemizin ilkleri olarak bilinmektedirler. 1950'li yıllarda halter federasyonu çatısı altında faaliyet göstermeye başlayan vücut geliştirme sporu, 15 yıl kadar sonra şampiyon sporcumuz Ahmet Enüncü'nün uluslar arası alanda elde ettiği başarılarla ülkemizde yaygınlaşmasında etkili rol oynamıştır.

-Vücut geliştirme antrenmanlarında yapılan hatalar nelerdir?

Yapılan hataların sayısı oldukça fazladır. Buna karşın bizler salonumuza gelen sporcu arkadaşlarımızla bire bir temas halinde oluyoruz. Sürekli olarak onları doğruya yönlendiriyor, yapılabilecek yanlışlıkları en aza indirmek için çaba gösteriyoruz. Bununla birlikte yapılan yanlışları şöyle sıralayabilirim.

  • Aşırı çalışma (setdinlenme aralığının kötü ayarlanması-yetersiz dinlenme)
  • Zayıf olandan çok kuvvetli kas grubunu çalıştırma (hedeften uzaklaştırır)
  • Her bölgeyi eşit çalıştırmama(kuvvetsiz gelişmeyen bölge oluşumu)
  • Rutine bağlı kalma(vücudu  şaşırtmadan gelişemezsiniz)
  • Zamanı verimli kullanamama (hatalı programla çalışmak vücudu geliştirmez, zaman kaybı yaratır)

-Steroid kullanımı ve steroid hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Bazı tıbbi durumlarda anaboliksteroidler kullanılmaktadır. İnsanlar bazı spor dallarında bu hormonu yasa dışı olarak kullanmaktadırlar. Kas kütlesi,performans, dayanıklılığı arttırma ve antrenmanlar arasındaki toparlanma sürecini kısaltmak amacıyla bireyler bu maddeleri kullanıyorlar. Bu ilaçlar yapay olarak ana erkeklik hormonu olan testosteron temelli baz alınarak türetilmiştir. Testosteron, kas büyümesini desteklemek ve korumak için önemlidir. Steroidler kas inşa edebilir ve atletik performansı iyileştirebilir ancak tıbbi olmayan ve uzun süreli steroid kullanımı kalp sorunları, fiziksel değişiklikler ve saldırganlık gibi sonuçlara sebep olabilir.Kalp krizi ve felç riskini arttırdığı bilinmektedir. Depresyon ve intihar riskini arttırdığı kanıtlanmıştır. Spor yaparken bu tür yasaklı maddeleri kullanmaktan kesinlikle uzak durulmalı. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan hasarlar meydana geliyor. Bedelinin hayatınız olabileceği bu gibi yasaklı maddeler kullanılmamalıdır.

-Protein tozu nedir? Yararları ve zararları nelerdir?

Protein tozları protein suplementleri olarak bilinir. Protein tozları, süt protein tozu,yumurta protein tozu, soya proteini ve casein olarak 4 grupta piyasada bulunurlar. Toz pudra şeklinde su veya sütle karıştırılarak farklı tatlarda tüketilen gıda takviyeleridir. Genellikle kuvvet-güç antrenmanları yapan sporculara önerilen maddelerdir. En çok kullanılan ve önerileni kesilmiş sütün suyundan elde edilen Whey proteinlerdir. Faydaları, kas kaybını önlemeye yardımcı olur, egzersiz sonrası kas onarımını destekler, kemikleri güçlendirir, protein desteği sağlar. Spordan önce, spor esnasında ve sonrasında kullanımı uygun olabilir. Spor yapmayan sedanter bireylerde kullanımı uygun değildir. Sporcularda da fazlası zararlıdır.

RÖPORTAJIN FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.