Hava Durumu

Karaciğer dostu enginar

Enginar içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde insan sağlığı açısından çok yararlı. Ülkemizde tüketimi çok fazla olmasa da kalp, karaciğer sağlığından tutun da zayıflamak isteyenler için de sıkça önerilen bir sebze.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2019 06:49
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2019 06:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Karaciğer dostu enginar

Ali KAMUR/Erol ALTIKARDEŞLER

Bursa'nın tarihi Nilüfer Köylü Pazarında bulunan Enginar Ofisi, 35 yıllık tecrübeyle bu şifalı besini vatandaşlara sunuyor. Emekli olduktan sonra elinde bir mesleği olmamasına rağmen enginar üretimi ve satışı işine başlayan Ömer Özcan, "Enginar'ın soyulması ve işlenmesinin mucidi benim" diyerek bu sebzenin işlenmesini ve yaprağından sapına kadar tüm faydalarını anlattı.

KANI TEMİZLERKEN TOKSİNLERİ ATIYOR

Enginarın faydalarının saymakla bitmeyeceğinin altını çizen ve insan vücudundaki etkilerini aktaran Özcan," Enginar kanı temizler, toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlayarak yorgunluk hissini yok eder. Enginar sindirim sisteminin yanı sıra kalp için de yararlıdır. Kalp kaslarını güçlendirerek kalbin daha rahat çalışmasını sağlarken, kolesterolü düşürdüğü ve damar sertliğine iyi geldiği söyleniyor." ifadelerini kullandı.

YAŞLANMAYI GECİKTİRİR VÜCUDU DİNLENDİRİR

Enginar, içerdiği insülin sayesinde kandaki şeker oranının ayarlanmasına da yardımcı olduğundan, şeker hastaları tarafından da rahatlıkla tüketebileceğini vurgulayan Ömer Özcan, "Enginar, içerdiği insülin sayesinde hücrelerin hasar görmesini yavaşlattığı, prostat, meme ve rahim ağzı kanserlerini önlemede de etkili olduğu tıbbi olarak kanıtlanmıştır. Enginarın içindeki posada, mineral ve vitamin bakımından vücudu dinlendirir, dinçlik ve gençlik verir. Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltırken, düşük kalori içerdiği için zayıflamak isteyenler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir." diye konuştu.

AYIKLARKEN BIÇAK KULLANIMINDAN KAÇIN

İnsan vücuduna birçok faydası olan enginar, temizlenirken yapraklarının ayıklanarak sökülmesini, sapının da elle koparılmasına özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Özcan, "Ortasındaki tüylü kısma gelene kadar bıçak kullanmaktan kaçının ve kararmaması için limonlu unlu suda 1-2 dakika bekletin. Enginarın sadece göbeği yenilmemeli, yeşil yaprakları da atılmayarak haşlanarak yenilmelidir. Enginar yemeği iyi çiğnenerek yenmeli ve pişirildiği gün tüketilmelidir. İçinde çok çabuk toksin oluşabileceğinden pişmiş enginar bekletilecekse buzdolabında 24 saatten fazla bekletilmemelidir. Hemen pişirilmeyecekse tazeliğini koruyabilmek için sapları kesilmeden sapları aşağı gelecek şekilde su dolu cam bir kavanoz içinde kapak kapatılmadan bekletilebilir. Pazarlarda sadece su içinde soyularak bekletilenleri değil, bu işi bilerek yapanlardan alırsanız, vitamin ve mineral bakımından zengin olanı tercih etmiş olursunuz. Çünkü enginar çabuk bozulan bir sebze. Suda bekletmenin bile yöntemleri vardır." dedi.

SADECE İÇİ DEĞİL YAPRAKLARI VE SAPI DA FAYDALI

Enginarın sadece içini yememek gerektiği çokça vurgulayan Ömer Özcan, "Enginarın içini tüketmek sağladığı faydalardan sadece bazılarından yararlanmamıza sebep olur. Biz burada enginarın yapraklarından çay ürettik. Sapından konserve ve turşu yapıyoruz. Kısacası enginarın bahçeden alındıktan sonra tüm yararlarını vatandaşlarımızın sağlığına ve damat tadına sunmak için kendimizi geliştiriyoruz." diye anlattı.

Ömer Özcan, Bursa'da kendi imkanlarıyla ürettiği enginarların yıl içerisinde tükenmesi halinde çiftçiden ve halden temin ederek vatandaşlara 365 gün bu lezzeti sunuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.