Hava Durumu

İnsanlığın merkezi Şanlıurfa

Medeniyetlerin buluşma noktası Şanlıurfa, Türkü, Kürdü, Arabı, Süryanisiyle farklı dilleri, dinleri bir arada toplayan Türkiye mozaiği. Bu gizemli kenttin Harran ilçesinde 2013 yılında kurulan AFAD Konteyner Kenti'nin imkanları, Suriyeli misafirlere acılarını bir nebze olsun unutturmuş durumda.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2017 06:35
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2017 06:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
İnsanlığın merkezi Şanlıurfa

Bilal KAYAALTI- Ali KAMUR

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun konukseverliği ve Basın Yayın ve Enformasyon Bursa Müdürü Ali Fuat Gölbaşı'nın mihmandarlığında Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde bulunan AFAD Konteyner Kent Konaklama Tesisi'nde misafir edilen 11 bin Suriyeliyi ziyaret eden gazeteciler, aynı zamanda eski Harran evleri olarak bilinen kümbetlerde, Mezepotamya'nın doğal üniversitesiyle birlikte, Birecik Barajı suları altında kalan Halfeti'de, şehrin abidesi Balıklıgöl'de ve müzede incelemelerde bulundular. Yaklaşık 40 kişilik medya mensubu Şanlıurfa'da tarihin tüm enstantanelerine şahit oldu.

ÜLKE GENELİNDE 25 MERKEZ

Şanlıurfa'da yer alan başta Harran olmak üzere, Ceylanpınar, Akçakale, Viranşehir ve yeni açılan Suruç kampları ile birlikte ülkemizde 25 barınma merkezi bulunuyor. Bunların içinde AFAD'ın Harran Kampı ise her anlamda göz kamaştırıyor.

AFAD HARRAN KAMPI

Bursa'dan gelen heyeti, Başbakanlık AFAD Harran Konteyner Kent Konaklama Tesisi'nde,  AFAD Şanlıurfa İl Müdürü Mahmut Sönmez ve Tesis Müdürü Mehmet Hadin Demirbağ karşıladı. Tüm imkanları ile yaşam alanına dönüştürülen Harran Konteyner Kent Konaklama Tesisi hakkında gazetecilere brifing verildi. Şanlıurfa'da 5 adet barınma merkezi bulunduğu aktarılırken,  medya mensuplarının ziyaret ettiği AFAD Harran Konteyner Kent Konaklama hakkında detaylı bilgiler verildi. Tesis Müdürü Demirbağ; Sevgi, Huzur, Barış ve Kardeşlik adlı 4 mahalleden oluşuyor. Suriye sınırına 18 km uzaklıkta bulunan yaşam merkezi,  5 yıldır hizmet veriyor.  310 dönüm alanda kurulu bulunan 2 bin 23 konteynerin bulunduğu merkezde 11 bin 406 Suriyeli barınıyor. AFAD'ın konteyner kentinde yaşayan Suriyelilerin çocukları, merkezin neşesi durumunda.

 HER ALANDA EĞİTİM VERİLİYOR

Yaşam alanında, muhtarlar, akil insanlar, kadın, gençlik komiteleri ve çocuk meclisi ile değerlendirmeler yapılıyor.  İnternet salonundan, ilahi korusuna, müzik kursuna kadar onlarca etkinlik bulunuyor.  Engelli sandalye dağıtımı, milli ve dini bayram kutlamaları gibi birçok faaliyet yapılıyor. Devlet büyükleri tarafından da ziyaret edilen Harran Konteyner Kent Konaklama Tesisi'nde 472 personel görev yapıyor. 12 doktor ve eczane ile sağlık hizmeti veriliyor. Harran Konteyner Kent Konaklama Tesisi içindeki hastane, kurs ve okullarda Suriye uyruklu öğretmen, kurs eğitmeni, hemşire ve doktorlar da görev yapıyor. Eğitim alanında 81 adet derslik bulunuyor. Anaokulundan liseye kadar 4862 öğrenci var. Suriyeli ve Türk öğretmen sayısı 338. Harran Konteyner Kent Konaklama Tesisi'ndeki okuldan mezun olup Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde okuyan 105 öğrenci bulunuyor. İngilizceden, ahşap oymacılığına, resme, Kur'an Kursu'na kadar birçok kurs bulunuyor.

RESSAM FEVZİ HACULİ

Halep'e bağlı Azez şehrinden kaçarak Şanlıurfa'ya sığınan Suriyeli Ressam Fevzi Haculi, Harran kampında sanatına devam ediyor. Haculi, 5 yaşından bu yana resim yapıyor, hem kederi, hem de mutluluğu resmediyor. "Türkiye'den Endonezya'ya, Mağrip'e kadar tek bir ümmetiz" diyen Suriyeli Ressam, AFAD Harran Kampı'ndaki atölyesinde zalimlerin resmini, zulmü tablolarına aktardığını söylüyor.  Ressam Haculi, yaklaşık bir yılda 80 civarında tablo yaptığını belirtti.

KAMPIN NEŞESİ ÇOCUKLAR

Kampın neşesi olan çocukların gelen misafirlerle anında iletişim kurması dikkat çekiyor. Bursa'dan gelen medya mensuplarının etrafını kuşatan samimiyetleri zirve yapmış mazlum yürekler, hem kalpleri sarsıyor, hem de çok farklı mesajlar veriyor. Yaşları 2- 5 -12 arasında değişen Suriyeli çocukların sanallıktan uzak olmaları,  çocukluklarını doya doya yaşamalarını sağlamış. Kimisi kendi arasında oyun oynarken, kimileri oyuncaklarıyla vakit geçiriyor. Kimileri ise salıncakların keyfini çıkarıyor.

'BİZ İYİYİZ, SİZ NASILSINIZ?'

Şu bir gerçek ki, rengârenk, güzel gözlü çocuklar,  sanki aylardır bizi bekliyormuş, bin yıldır tanıyormuş gibi, büyük bir güvenle ve sevgiyle koşarak geliyorlar yanımıza. Hepsi elini uzatıyor ve "Nasılsın
?" diyor üzerine basa basa. Onlara sorduğumuzda "İyiyim" diyorlar tek kelime ile. Belli ki bu davranış ve karşılama öğretilmiş; sevgi ihtiyacı da var tabii. Adını söylüyor ve adınızı öğrenmek istiyor. Çocuk kabullenişi ve yarın dahi iyi olacak umudu var her hallerinde ama büyük kaygılar ve korkular gizli o bakışların derinliklerinde, çok şey anlatıyor sizlere. Bu bakışlar savaşın acımasızlığını daha iyi anlatıyor. O kadar çok çocuk var ki, yer gök çocuk cıvıltısı, kuşlar gibi oradan oraya koşuyorlar telaş içinde.

SEVGİ MAHALLESİ

Harran'daki AFAD Kampı, savaşların insanlar ve özellikle çocukların üzerinde meydana getirdiği travmayı çok net ve açık şekilde gözler önüne seriyordu. Anavatanını geride bırakarak canını kurtaran Suriyelilerin bakışları buruk, düşünceli, kaygılıydı. Acılarıyla tutunmuşlardı hayata bu kampta. Hepsinin hikayesi kendine göre en önemliydi diğerlerinden. Acısı da en büyük acıydı. Ancak buranın,  birilerinin oluşturmaya çalıştığı olumsuz algıdan çok uzak olduğunu gözlemledik.

Okulu, çocuk parkı, marketi, hastanesi, çalışma atölyeleri, Barış, Dostluk, Kardeşlik, Huzur, Sevgi isimli mahalleleri, muhtarlıkları ile daha yaşanılır kılınmıştı hayat onlar için. Yürüdüğümüz yolların temizliği dikkatimizi çekti. Ancak "Bülbülü altın kafese koymuşlar, yine de vatanım '' demiş. Konteynerlerin önündeki kafes ve kuşlar bu sözün doğruluğunu anlatıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.