Hava Durumu

İğne korkusu tarihe karışıyor!

İğne korkusunun tıbbi iğnelere özgü bir korku olduğunu belirten Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu, hipnoterapi yöntemiyle iğne korkusunun tarih olacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2017 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2017 15:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
İğne korkusu tarihe karışıyor!

Endorfin Estetik Ve Yaşam Merkezinden Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu, " Vücudun herhangi bir bölgesine yapılması söz konusu bir iğneden ve dolayısıyla acı çekmekten korkma şeklinde ortaya çıkan bir korkudur. Bazı kişilerde de iğne korkusu, vücuda yabancı bir cismin gireceğinin korkusudur. Bazı kişilerde ise deriye yabancı bir cismin girip bir şey alacağı ya da vereceği korkusu şeklindedir. Yakın akraba çevresinde de aynı korkuya sahip olan bireyler vardır, bazı bireylerde bu şekilde öğrenilmiş korku biçiminde de olabilir" dedi.
İğne yapılacağı bilinciyle diş hekimine, hastane veya eczane yoluna çıkıldığında kalp çarpıntısı, terleme, bayılma, huzursuzluk, baş dönmesi, mide bulantısı gibi belirtilerin yaşanabildiğini ifade eden Aydoğdu, "İğne yapılmasının ardından tansiyonun düşmesi, kasların gevşemesi, gözlerin kararması ve yüzün bembeyaz olması durumları yaşanabilir. İğnenin batmasına gerek yoktur, bireyin üzerine gelmesi ve batacağını düşünmek yeterlidir. Bu kişiler bir başkasına iğne yapılırken bile bakmaya dayanamaz, iğne yapılacak diye ameliyat olamaz, diş hekimine gidemezler" diye konuştu.
"Film seyrederken iğne gördüklerinde bile rahatsız olabilirler"
İğne korkusu sorununun, çözülmesi gereken bir durum olduğunu kaydeden Aydoğdu, "Çünkü insanları hayatının çeşitli dönemlerinde ihtiyacı olacak olan tıbbi bakımdan uzaklaştırır, diş hekimine ve hastaneye gidemez. Çocukluğunda iğne ile korkutulan bireylerde iğne korkusu başlayabilir, bu korku yetişkinlikte de devam edebilir. Çocukluğunda iğne yapıldığında ilacın etken maddesine olan alerjisi dolayısıyla bayılan birey, sonrasında bunu "iğne yapılırsa bayılırım" cümlesiyle kodlamış olabilir ve yetişkinliğinde her türlü iğne yapılma durumundan korkmaya başlar, oysa bayılmasına sebep olan durum iğne değil de ilacın etken maddesine olan alerjisidir" ifadelerini kullandı.
"Hipnoterapi ile iğne korkusuna son"
Bireyin çocukluğunda iğne yapıldıktan sonra kan çıktığını görmesi bile iğne korkusuna neden olabildiğine dikkat çeken Aydoğdu, "Bu düşünceler hipnoterapi yöntemi ile bilinçaltı düzeyde değiştirilerek anlamlandırılıp çözümlendiği zaman birey korkusunu yenecektir. Eğer bireyin geçmişinde herhangi bir olay ya da cümle bulunmuyorsa, iğne korkusu hipnoterapi yöntemiyle telkinlerle çözümlenir" açıklamalarında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.