Hava Durumu

Hipoglisemi nedir?

Eğer kan şekeri düzeyiniz 50mg/dl'nin altındaysa bu durum hipoglisemi olduğunuz anlamına geliyor. Hipogliseminin oluşumuna neden olan birçok faktör vardır.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2018 00:56
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2018 00:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Hipoglisemi nedir?

Diyabet günümüzde gitgide artış göstermektedir. Özellikle insülin kullanan diyabetlilerin karşılaşabilecekleri bir sorun da hipoglisemidir. Hipoglisemi, kan şekerini dengede tutmak adına son derece önemlidir. Hipogliseminin oluşumuna zemin hazırlayan faktörler ortadan kaldırıldığında hipoglisemi riski de ortadan kalkmış olur. Peki hipoglisemi belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl olmalıdır? gibi soruların cevabını açıklamadan önce hipoglisemi'nin tanımını öğrenmeniz gerekiyor.

Hipoglisemi nedir?

Hipoglisemi düşük kan şekeri anlamına gelir. Kan şekeri düzeyinin 50mg/dl altına düşmesi hipoglisemi olarak tanımlanır. Hipoglisemi hastalığı insülin veya oral antidiyabetik ilaç kullanan herkeste görülebilir. Fakat kan şekeriniz olduğundan hızlı düşüyorsa, hipoglisemi bu durumda tehlikelidir. Bu durumda şekerin düşme hızı çok önemlidir.

Hipoglisemi nedenleri nelerdir?

Gereğinden fazla insülin ve oral antidiyabetik kullanmak hipoglisemiye neden olabilir. Özellikle yemekleri düzensiz saatlerde tüketmek hipoglisemiye zemin hazırlar. Bunların dışında gereğinden fazla egzersiz yapmak, alkol kullanmak gibi faktörlerde sebep olabilir.  Soğuk/ılık ortamdan çok sıcak ortama geçilmesi ve insülin enjeksiyonlarının yerini değiştirmek de diğer nedenler arasında bulunuyor.

Hipoglisemi belirtileri nelerdir?

Hipoglisemi şiddeti hafif, orta ve ağır olabilir. Bu yüzden hastalığın şiddetine göre bulgularda farklıdır:

Hafif şiddetli hipoglisemi belirtileri;

Açlık, titreme, terleme, dudakta ve dilde karıncalanma, huzursuzluk, çarpıntı görülebilir.

Orta şiddetteki hipoglisemi belirtileri;

Baş ağrısı, karın ağrısı, uyuşukluk, bulanık görme, konuşma zorluğu, sinirlilik, terleme, solukluk, çarpıntı.

Ağır şiddetli hipoglisemi belirtileri;

Bilinç kaybı ve havale geçirilmesidir.

Hipoglisemi tedavisi nasıl olmalıdır?

Kan şekeri ölçme aleti ile kan şekerinizi ölçerek ölçün sonucuna göre kendi bulgularınızı belirleyebilirsiniz. Eğer kan şekerinizi hemen ölçme imkanınız yoksa, doktorunuz tarafından hipoglisemi şiddetine göre tedavisi yapılmalıdır. Tedavi şekilleri hipogliseminin şiddetine göre değişkenlik gösterir. Bu yüzden mutlaka doktorunuzun tedavi şekline uymaya özen gösterin. Bazı kişiler hipoglisemi hastası olduğunu anlamayabilir. Fakat kan şekeri ölçüldüğünde hipoglisemi tanısı konulabilir. Bu durum tıp dünyasında 'hipoglisemiyi fark etmeme' olarak adlandırılır. Hipoglisemiyi fark etmeme her diyabetlide olmaz, daha çok uzun yıllardır diyabetle yaşayan bireylerde görülür.  Nöropati (sinir hasarı), sıkı glisemi kontrolü, bazı kalp ve tansiyon ilaçları hipoglisemiyi fark etmeme nedeni olabilmektedir. Hipoglisemiyi fark etmeyen diyabetlilerin sık kan şekeri ölçümü yapması ve belirti olmamasına karşın ölçüm sonucunda hipoglisemi saptanırsa derhal hipoglisemi tedavisini yapmaları gerekir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.