Hava Durumu

Her sene 100 bin kişiyi kalp krizi öldürüyor

Kalp krizi insan yaşamını alt üst etmeye devam ediyor. Türkiye'de her yıl ortalama 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kriz geçirenlerin 3'te 1'i yani yaklaşık 100 bin kişi hayatını kaybediyor. Yapılan Araştırmaya göre,  hayatta kalan hastaların ise yaklaşık 120 bini aynı yıl içerisinde tekrar kalp krizi geçiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2017 08:13
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2017 08:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Her sene 100 bin kişiyi kalp krizi öldürüyor

Bilal KAYAALTI

Türk Kardiyoloji Derneği verilerine göre, ülkemizde yaşanan ölümlerin yüzde 40'ı koroner kalp rahatsızlıklarından kaynaklanıyor. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde kalp hastalığı ve buna bağlı ölümlerin insan sağlığı için birincil dereceden tehdit oluşturan en önemli faktör olacağı belirtiliyor. Türkiye'de ani kalp krizi ve AKUT koroner sendroma bağlı ölüm oranları tüm Avrupa ülkelerinden yüksek durumda yer alıyor; bunların başlıca nedenleri arasında ise sigara, alkol, obezite, stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme başı çekiyor.

SPOR YAPIN, DOĞAL BESLENİN

Sağlığı tehdit eden en yaygın rahatsızlıkların başında gelen kalp ve damar hastalıkları özellikle kadınları daha çok etkiliyor. Erkekler de sigara en önemli risk faktörü olurken, sigaranın yanı sıra diyabet, hipertansiyon, yüksek kolestrol ve stres kalbin en büyük düşmanları arasında yer alıyor. Günümüzde teknolojinin sunduğu otomobil, yürüyen merdiven ve asansör gibi imkânlar nedeniyle gün geçtikçe daha az hareket etmeye başladık. Oysa fiziksel aktivite azlığı ve fizik kondisyon yetersizliği kalp damar hastalıklarının oluşumunda önemli bir risk faktörüdür. Asansör yerine merdiven kullanılmalı, yakın yerlere araba ile gitmek yerine yürüyüş tercih edilmelidir. Kalp sağlığınız için haftanın 3 günü en az 30 dakika egzersiz yapmaya özen gösterin. Unutulmamalıdır ki, fiziksel egzersizin yararlı olanı düzenli şekilde yapılanıdır.

SİGARAYI KESİNLİKLE BIRAKIN

Günümüzde sigara önlenebilir ölüm sebepleri içinde ilk sırayı almaktadır. Sigara kullanımı, kalp damarlarının tıkanmasına dolayısıyla kalp krizine sebep olmaktadır. Kalp krizi geçiren kişilerin sigara içmeleri de tekrar kriz geçirme riskini artıyor. Koroner bypass sonrası sigaraya devam edilmesi de ölüm oranını yükseltiyor. Pasif olarak sigara dumanına maruz kalmak da riski artırıyor. Bu nedenle kalp sağlığınız için sigarayı kesinlikle bırakılmalıdır. Sigara bırakıldığında vücut kendini hızla yenilemeye başlayacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.