Hava Durumu

Galericiler Çarşısı'nda in cin top oynuyor

Her yıl ilkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan ikinci el piyasası, bu yıl durgunluğunu koruyor. İkinci El Oto Galericileri Çarşısı'nda (Oto-Koop) araçlara ne bakan var ne de alan.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2017 10:08
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2017 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Galericiler Çarşısı'nda in cin top oynuyor

Ömer KARAKAYA-Ayşegül SEVER

İkinci el otomotiv satışlarında durgunluk devam ediyor. Nisan ayına girilmesiyle birlikte işlerin açılmasını bekleyen galericiler, hayal kırıklığına uğradı. Döviz fiyatlarının artışı ve referandum süreci ikinci el piyasasını derinden etkiledi. Ekonomide oluşan güvensizlik ikinci el satışlarını durma noktasına getirdi. Pazardaki durgunluğa rağmen alacak araba bulamadıklarını söyleyen Bursa İkinci El Oto Galericileri Çarşısı (Oto-Koop) Başkanı  Rasim Hazar, son 15 gündür araç fiyatlarından olan artışa da dikkat çekerek, "Geçen yıl bahar ayında 4 tane araba sattım. Ama şu an o arabalarımı sattığım için pişmanım. Çünkü sattığım fiyata, aynı arabaları alamıyorum. Piyasada ikinci el araç bulunamaması fiyatları da yukarı çekti" dedi.

"İKİNCİ EL ARAÇ BULAMIYORUZ"

Eski yıllarda piyasada araç bulamadıkları zaman İstanbul'daki şirket araçlarına yöneldiklerini belirten Başkan Hazar, artık İstanbul'daki şirketlerin de araçlarını kendilerini pazarladıklarını söyleyerek, "Biz araçlarına talip olduğumuz zaman üzerlerine çok büyük fiyat farkları koyuyorlar. Zaten İstanbul'dan gelen araçları da Bursalı alıcılar çok talep etmiyorlar. Bugün Bursa'dan aldığınız 2015 model araba ile İstanbul'dan alınan aynı model araba arasından çok büyük fark var. İstanbul'un yoğun trafiği, deniz suyundan kaynaklanan nem oranın verdiği zarar, arabada yıpranmaya neden oluyor. Bursa'dan alınan 2010 model bir araba ile İstanbul'dan alınan 2015 model arabanın yıpranma payı hemen hemen aynıdır" ifadelerini kullandı.

KİLOMETREDE EKSPERTİZE GÜVENMEYİN

Bursa'daki alıcıların İstanbul'dan gelen araçlara karşı doğal bir şekilde ön yargılı baktığını söyleyen Başkan Hazar, İstanbul'dan gelen çoğu satıcının art niyetli olduğunu ifade etti. Araçların kilometresiyle oynadıklarını dile getiren Hazar, "İstanbul şirketlerden alınan araçların kilometreleri çok yüksek oluyor. Bazı kayıt dışı araba alıp, satan vatandaşlar da bu araçların kilometresini aşağıya çekip, Bursa'da ya da başka illerde satışa sunuyor. Eskiden yasalarda kilometre düşürenlere karşı caydırıcı cezalar vardı. Yakın zamanda o yasa da kalktı. Şu an araç ekspertizleri var. Araç alan insanlar, alacakları arabaları götürüp, ekspertizlere gösteriyor. Ama ekspertizlerde kilometre konusunda çaresiz kalıyor. Onlarda konu hakkında kesin bir bilgi veremiyor. Bu yüzden vatandaşlar, ikinci el araba alırken, aldıkları yere çok dikkat etsin. Güven vermeyen, tanımadıkları insanlarla ticaret yapmasınlar" diye konuştu.

ARAÇ DOLANDIRICILARINA DİKKAT!

Son dönemlerde araç dolandırıcılığının arttığını belirten Başkan Hazar, "İnsanlar araç alıyorlar. Ertesi gün kalktıklarında, kapısının önünde aracın olmadığını görüyor. Karakola gidip, aracının çalındığına dair şikayette bulunuyor. Ama aracın çalınmadığını, polis tarafından götürüldüğünü öğreniyor. Çünkü aldığı araba çalıntı çıkıyor. Aracın satışı yapılırken, kullanılan evrakların hepsi sahte. Bunun yanında başka illerden araç kiralayıp, gelip burada satan insanlar da var. Küçük kiralama şirketlerinden kiralanan araçların ruhsatlarında hiçbir zaman şirket ismi yazmaz. Araçlar, her zaman şahıs üzerine kayıtlıdır. Art niyetli insanlarda bunu kullanıyor. İnsanlar, arabanın fiyatı ucuz olduğu için kaçırmak istemiyor. Arabayı alacağı parayı satıcıya veriyor. Ancak satış işlemlerini bir gün sonraya bırakıyor. Ertesi gün aracı satan kişi ortadan kayboluyor. Arabanın, kiralık olduğu ortaya çıkıyor. Vatandaşlar, arabayı üzerine almadan kimseye para vermesin" açıklamalarında bulundu

BU OYUNA GELMEYİN

İnternet satışları üzerinden de insanların kolay bir şekilde kandırıldığının altını çizen Başkan Hazar, dolandırıcıların insanların dikkatini çekmek için ellerindeki aracı piyasa fiyatının altında internete koyduğunu ifade etti. Araba almak isteyen insanların da bu fırsatı kaçırmamak için satan kişiye telefon açarak, anlaştığını söyleyen Hazar, "Dolandırıcılar aracı kimseye, satmamak için satıcıdan belli miktarda bir kapora istiyor. Vatandaşta, banka üzerinden dolandırıcının hesabını parayı yatıyor. Ama dolandırıcı aynı arabayı satmak için arayan herkesten kapora alıyor. Ertesi gün de numarasını değiştiriyor. İlanı internetten kaldırıyor, ortadan kayboluyor. İnsanlar internet satışı konusunda da çok dikkatli olsun. Görmedikleri arabaya kapora vermesinler" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.