Hava Durumu

Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Irak Başbakanı Abdülmehdi ile ortak basın düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2019 21:47
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2019 21:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Erdoğan'dan önemli açıklamalar

İki ülke ilişkilerini tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, bölgesel rolünü yeniden üstlenmesiyle birlikte Irak'ın barış ve istikrara daha önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını söyledi. 

Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının faaliyete geçirilmesinin öncelikli hedefleri olduğunu söyleyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Irak'ın yeniden imarı konusunda, DEAŞ işgalinden en çok zarar gören bölgelerin kalkındırılmasına ve Irak'ın güneyine uzanan bir ticaret koridoru tesis edilmesine öncelik verdiğimizi teyit ettik. 

DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının bir an önce faaliyete geçirilmesinin önemine işaret ettik.

Şu anda bildiğiniz gibi 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmini hedeflemiş bulunuyoruz. Bu hedefe iyice yaklaştık, ancak yeterli değil. Bu hedefi güncellemek durumunda olacağız, inşallah daha büyük bir hedefi işaret edeceğiz."

İKİ ÜLKE ARASINDA ASKERİ İŞ BİRLİĞİ VE GÜVEN ANLAŞMASI

Erdoğan, "Irak'ın kuzeyine uzanan bir ticaret koridorunun tesisine öncelik veriyoruz. Türkiye-Irak arasında askeri iş birliği ve güven anlaşmasının yapılmasının isabetli olacağına karar verdik" diye konuştu. 

ABDULMEHDİ: GÜVENLİK TEHDİDİNİN OLUŞMASINI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Irak Başbakanı Abdulmehdi ise şöyle konuştu: 

"Türkiye ve Irak ortak tarihe sahip iki kardeş ülke. 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefimiz var. İki ülkenin çıkarına olacak birçok adım atabiliriz. Su, petrol, enerji konusu, sınır kapıları meselesi, ortak barajlar, sanayi alanında bizler ikili bağlamda birçok meseleyi ele aldık.

Görüşlerimizi aramızda uygulanabilir hale getirmeliyiz. Bölgedeki gerilimi düşürme konusunda görüştük. Hiçbir şekilde Türkiye topraklarına, bizim topraklarımızdan bir güvenlik tehdidinin oluşmasını kabul etmemiz mümkün değil."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.