Hava Durumu

Erdoğan'dan 'AB' açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Avrupa Günü" dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2019 21:01
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2019 21:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Erdoğan'dan 'AB' açıklaması

Mesajında, Avrupa Birliği projesinin, bundan 69 yıl önce farklı kültürleri, farklı milletleri ve farklı dilleri aynı çatı altında buluşturma ve  bir barış istikrar projesi olarak gündeme geldiğini belirten Erdoğan, projenin  temelini oluşturan Schuman Deklarasyonu'nun kabul edildiği 9 Mayıs tarihinin  Türkiye'nin Avrupa Birliği adaylığının tescil edildiği 1999'dan beri, diğer  Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de "Avrupa Günü" olarak kutlandığını  anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "9 Mayıs 1950 tarihinde Avrupa Birliği fikrine  hayat veren kurucu ögeler, bugün başta İslam düşmanlığı olmak üzere kültürel  ırkçılık, ayrımcılık ve göçmen karşıtlığı gibi tehditlerle sınanmaktadır. Bazı  Batılı popülist siyasetçilerin gerilimi körükleyen, farklıetnik ve dini  kimlikleri düşmanlaştıran söylemleri tehdidin boyutunu daha da artırmaktadır.  Müslümanlara ait ibadethane ve iş yerlerini hedef alan saldırılar  sıradanlaşırken, göçmenlere yönelik hak ihlalleri görmezden gelinmektedir. Avrupa  siyaseti, maalesef gün geçtikçe dozu artan bir nefret dilinin ve aşırı sağ  akımların esareti altına girmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu varoluşsal tehditlerin üstesinden gelinebilmesinin ancak Türkiye  gibi farklı kültürleri barış içinde yaşatan, güçlü hoşgörü geleneğine sahip  ülkelerin desteğiyle mümkün olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkemizin tam üyeliği ekonomik, siyasi ve sosyal katkılarının yanı  sıra Avrupa Birliği'ne daha katılımcı ve kucaklayıcı bir vizyon kazandıracak ve  AB'yi küresel bir aktör haline getirecektir. Hal böyleyken, birkaç üye devletin  engellemelerinden dolayı Türkiye'nin yıllardır ayrımcı ve dışlayıcı muameleye  tabi tutulmasının haklı gerekçesi yoktur. Türkiye olarak, müzakere sürecinde  karşılaştığımız çifte standarda rağmen stratejik hedef gördüğümüz Avrupa Birliği  tam üyelik hedefine ulaşmakta kararlıyız. Ülkemizin bu gayretlerine Avrupalı  dostlarımızın da müzakerelerimizi çıkmaza sokacak politika ve söylemlerden imtina  ederek gereken desteği vereceğine inanıyorum.

Bu düşüncelerle, 'Avrupa Günü'nün, kıtamızın bugün içinde bulunduğu  durumun ve geleceğine ilişkin planların, yapıcı ve vizyoner bir yaklaşımla  değerlendirilmesine vesile olmasını diliyor, vatandaşlarım başta olmak üzere tüm  Avrupalıların 9 Mayıs Avrupa Günü'nü tebrik ediyorum."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.