Hava Durumu

Enerjiye 'genç' destek

Uludağ Üniversitesi Genç Girişimciler Topluluğu bu yıl üçüncüsünü düzenlediği yenilenebilir Enerji Kongresini gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2017 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2017 16:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Enerjiye 'genç' destek

Bu yılda yenilenebilir enerji kaynaklarının girişimci adaylarına bu konuda ticari, kamu, sosyal ve fırsat girişimciliği türlerindeki girişimleri, girişimci adaylarını, öğrencileri bir araya getirdi. 2 gün süren kongrede sektörün önde gelen isimleri ve birçok öğrenci katılım sağladı.

GENÇLERE ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ

Enerji Verimliliği Bursa Şube Başkanı Mustafa Uysal, "Enerji ve enerji verimliliği alanında Türkiye'de ve Bursa'da geniş çalışmalarımız var. Bunlardan bir tanesini de şu an bulunduğumuz kongrede yapıyoruz. Enerji verimliliği Türkiye'nin çok önemli bir konusu. Bunun içerisinde de yenilenebilir enerji önemli bir başlık tutuyor. Biz üç yıldır genç girişimci arkadaşlarımıza enerjiyi sevdirmek için bu etkinliği sürekli yapıyoruz. Uludağ Üniversitesi Rektörlüğümüz sağ olsun bize bu imkânı sağladı. Bugünde 300'e yakın arkadaşımızda geleceğin enerji mühendislerini oluşturmak üzere bir program içerisindeyiz. Bizim çok önemli bir ihtiyacımız var bizim çok ciddi nitelikli iş gücü ihtiyacımız var. Genellikle enerji deyince teknik bir konu olduğu için bu mühendislerin konusu deyip birçok kişi burun kıvırıyor ama enerji hayatın her alanında ihtiyaç duyulan bir konu. Yani bugün yaptığımız yatırımlar sosyal hayatı nasıl etkiliyor acaba, geleceğe yönelik ne tür düzenlemeler yapılması lazım, şehirlerimizi yeniden nasıl tasarlamamız lazım veya bu kadar büyük yatırımlar yapmak için nasıl finansal modeller kurmak lazım böyle bakınca Uludağ Üniversitesi Türkiye'nin en büyük öğrenci kapasitesi olan üniversitesi olması sebebi ile bizim yeterince kullanamadığımız kabiliyet biz böyle bir kongre ile Genç Girişimciler Topluluğu vasıtasıyla öğrencilerimize ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.

FARKINDALIK ARTIRILMALI

Bursanın enerji zenginliğine de değinen Uysal, enerji üretiminin doğuda tüketimin ise batıda olduğunu belirtti. Uysal, "Türkiye'de geçmiş dönemde yapılan yatırımlar enerji üretimi ülkenin doğusuna kaydırmış. Enerjinin tüketimi ise burada. Biz yıllardan beri bunu tersine çevirmeye çalışıyoruz. Nedeni ise enerjiyi ihtiyaç duyduğu yerde üretelim. İhtiyaç duyduğu yer neresi Türkiye'nin ekonomisinin kalbi olan Bursa. Bursa ekonomisi enerji ile yürüyor. Biz bu enerjiyi doğudaki, güneydoğudaki santrallerden sağlamaya kalkarsak yollarda bunlar heba oluyor. Bizim Bursa'da kullanamadığımız çok ciddi miktarda kömür kaynaklarımız çok ciddi miktarda su kaynaklarımız var ve daha önemlisi kongre sunumumda da anlattığım rüzgâr ve güneş kaynaklarımız var. Mesela Hatay bizden daha fazla rüzgâr türibinü inşa etmiş. Biz niye bunları inşa edemedik, çünkü bizim yatırımcımız henüz daha bu kadar daha bilinçlenmedi. Yatırımcılarımız bu alanlara daha yeni giriyor. Biz Türkiye'nin en fazla rüzgâr tribünlerini istihdam edebilecek bir alandayız. Bursa'nın bir başka yönü var. Bursa milli bir sanayi bölgesi olduğu için BTSO kendisi rüzgâr tribünleri üretmek istiyor. Dolayısı ile Bursa'da bir iş yaparken sadece para kazanmak için değil millileştirmek için yapılıyor. Bakın Türkiye'de bugüne kadar bir sürü rüzgâr türbini kuruldu ama hep yabancı kişiler kurdu. Bursa'ya kurduğu zaman tutuyor. Ben niye yapmıyorum bunu diyor. Bursa'nın bir zenginliği var inşallah bölgenin zenginliği olacak. Biz şimdi kendi önümüzü temizlemeye çalışıyoruz. Biz bir kere Bursa'da enerji farkındalığını artırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

VERİMLİ TÜKETELİM

BTSO Enerji Konseyi Başkanı ve Türkiye Odalar Borsalar Birliğinde Yatırım Ortamı İyileştirme Koordinasyon Kurulunda Alt Yapı Grubunda Başkanlık yapan Erol Dağlıoğlu ise enerjinin dünya üzerinde artık haritaları değiştirdiğini ifade etti. Dağlıoğlu, "Genç girişimcilerin enerjiyi ilgi duyması enerjide yarın öbür gün profesyonel çalışacak arkadaşlarımızın veya yatırımcı olacak arkadaşlarımızın enerji ile ilgili daha somut bilgilere ulaşması açısından çok önemli bir konferans. Biz BTSO olarak enerjiye tabiî ki bir sanayi kuruluşu olduğumuz için çok fazla önem veriyoruz. Bunun sebebi ise bütün girdilerimizle ağır sanayimize bakarsanız yüzde elliye yakın diğer markalı tekstil vs sanayimizde de yüzde otuzlara yakın girdilerimizin enerji olduğunu biliyoruz. Bunun içinde daha çok yerli kaynakların olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Yerli kaynaklar deyince biliyorsunuz ülkemizde yer altı kaynaklarında çok güçlü bir ülke değiliz. Bunun için daha çok yenilenebilir enerji kaynaklarına meyil ediyoruz ülke olarak. Burada da en büyük sorunumuz yenilenebilir enerji kaynaklarını teknolojilerini yine yurt dışından alıyoruz. Bunu yurt dışı yerine yerli üretim ile yerli teknolojiye sahip olmaya çalışıyoruz. BTSO olarak da daha önce rüzgar tiribünlerini Bursa'da imalatı üzerine bir kümelenme çalışması yapmıştık. Konseyim şu anda yalnızca rüzgar tiribünlerini değil bütün yenilenebilir enerji kaynaklarının, teknolojilerinin Bursa'da üretilmesi üzerine bir küme kurdu. Biz enerjiyi tüketelim ama mümkünse verimli tüketelim. Üretiminde de verimli olalım tüketiminde de verimli olalım derdindeyiz. Bunun için DOSAB'da bir Enerji Verimliliği Merkezi kurduk. Aynı zamanda yine BTSO olarak Bursa'nın bir enerji atlasını çıkarıyoruz. Bursa'da ilk yerel Türkiye'deki ilk yerel enerji ajansını kuruyoruz. Çok yakın bir zamanda da daha önceki Enerji Bakanımıza sunmuştuk şimdi tekrar Berat Bey'e de aynı şablonu sunup Bursa'da bir enerji ajansı kuracağız" dedi.

10 PROJE GERÇEKLEŞTİRDİK

Genç Girişimciler Topluluğu 14. Dönem Yürütme Kurulu Başkanı Okan Yazar, gerçekleştirdikleri projelerin detaylarını ve topluluğun amaçlarından söz etti. Yazar, "Genç Girişimciler Topluluğu olarak şuana kadar girişimi üniversite ve Bursa yerelinde özellikle girişimci kültürünü arkadaşlarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Bu kültürün yerleşmesini istiyoruz. Yaptığımız tüm organizasyonlarda özellikle kendi startup firmasını kurmuş isimleri getirmeye çalışıyoruz. Yani bir müdür yerine bir müdür yardımcısı yerine daha çok startup firmanın yönetim kurulu başkanı veya kişisel şahıs işletmesi ise firmanın kurucusunu davet etmeye çalışıyoruz. Burada ki asıl amacımız şu bir firma nasıl kurulur, ne aşamalardan geçiyor ve daha sonrasında neler yapmamız gerekiyor kısmını incelemeye çalışıyoruz. Yaptığımız organizasyonların tümünde öğrenci üye arkadaşlarımız tümünde işin içinde yer alıyor. Şuan 3. Ulusal Yenilenebilir Enerji kongremizi yaptık. Bu etkinlikte dâhil olmak üzere geçen ilk dönemimizde de yaklaşık 10 tane proje gerçekleştirdik. Bunlarda firması batan iş adamlarını da getirdik. Aynı zamanda firmaları startup haline gelmiş ve yıllık 1 milyonun üzerine çıkmış firmaları getirmeye çalıştık. Tabi bunların bu süreçlerin tamamını neredeyse üye arkadaşlarımız yönetti. Çünkü biz şunu sevmiyoruz zaten öğrenciler arasında da biz sizi yönetiyoruz gibi böyle bir algı oluşturmak istemiyoruz. Doğru olan bu değil. Kongrelerimizin başlangıcını ikinci dönemde verdik. İlk kongremiz 3. Ulusal Yenilenebilir Enerji kongresi oldu bundan sonra TOBB ile beraber ikinci kadın girişimciler kongresi yapacağız. Bu kongrede şöyle bir konsept izliyoruz TOBB'un geniş organizasyonu var buradaki olay şu 10 tane öğrenci bir masaya geliyor ve bir tane startup firma sahibi geliyor hem tecrübelerini aktarıyor karşılığında da şöyle bir durum var eğer öğrenci arkadaşımız staj, iş gibi talepleri varsa öncelikle bunları söylüyor. Tabi bu etkinliği yapmamızdaki temel amaç şu projesi olan girişimcilik fikri olan arkadaşların o masalarda yatırımcı bulabilmesini istiyoruz" dedi.

İLERİYE GİDEBİLİRİZ

Kongrede konuşmacı olan yenilenebilir Yüksek mühendisi ve Elektronik Haberleşme Mühendisi olan Okan Uykan 2 gün boyunca devam eden kongrede öğrencilerle birlikte oldu. Uykan yaptığı açıklamada enerji sektöründe Bursa'nın ivme kazanması sağlamak olduğunu belirtti. Uykan, "Amacımız özellikle Bursa'da sektörün ivmelenmesine hız kazandırmak. Temel konseptimiz bu konuda farkındalık yaratmak. Biz Bursa merkezli bir firma olarak projelendirmeden, fizibilite çalışmalarını tüm yenilenebilir enerjilerinde özellikle güneş enerjisi sistemlerinde taahhüt yapan bir firmayız. Hem yurtiçinden hem yurt dışından önemli tedarikçilerimiz var. Kendi mühendis ekiplerimiz ile birlikte tüm işlemleri kendi çatımız altında yapıyoruz. Bursa'nın özellikle çatı pazarında sanayi şehri olmasına rağmen ileriye gidebileceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda tüm sanayi bölgelerinin çatılarının güneş panelleri ile kaplanacağını düşünüyorum ve bu konuda çalışmalar yapmaktayız. Şu zamana kadar projesini gerçekleştirmekte olduğumuz ve önümüzdeki bahar döneminden itibaren yapımına başlayacağımız arazi projeleri var. Bunlar büyük projeler. Bursa'nın Kayseri OSB bölgelerini örnek alması taraftarıyım. Bu konuda bizde yatırımcılara gerekli desteği verebilmekteyiz" dedi.

BURSA'NIN DURUMU İYİ

Okan Uykan Bursa'da güneş enerjisini yeteri kadar sanayiciye ve yatırımcılara anlatılamadığını belirtti. Uykan, "Güneş Enerjisi Bursalı yatırımcılara çok fazla anlatılmadığını düşünüyorum. Ama bütün bunların yanında Bursalı yatırımcıların şehir dışında yaptıkları özellikle Güney illerde yaptıkları yatırımlar var. Türkiye güneş potansiyeli olarak Avrupa'da İspanya'dan sonra ikinci sırada geliyor. Türkiye'ye baktığında ise Bursa'nın potansiyeli oldukça iyi durumda. Yatırımcılara şunu söyleyebilirim kaliteden taviz vermemelerini ve anlaşmalarını hukuki bir çerçevede bir sigorta şirketi ile birlikte yapmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.