Hava Durumu

Eğitimde reform şart

Bursa'nın ulusal eğitim-danışmanlık markası Faveo Eğitim ve Danışmanlık Genel Müdürü Barış Gül, ülkemizin bilimsel başarıları ile gurur duyacak nesiller yetiştirmek için gerekli altyapının oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2017 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2017 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Eğitimde reform şart

Özel okullara binlerce lira para harcandığını hatırlatan Gül, "Aileler özel okullara binlerce lira para harcıyor ancak mezunların iş hayatına katılımında, öğrenilen bilgilerin iş hayatına aktarımında sonuncu sıradayız. Bu vahim tablonun düzelmesi için daha neyi bekliyoruz?" sorusunu gündeme getirdi.

 SAYI ARTTI, NİTELİK ARTMADI

OECD'nin 'Bir Bakışta Eğitim 2017' raporuna göre Türkiye'deki18-29 yaş grubundaki yaklaşık 13 milyon gencin üçte birinin boşta olduğunu dile getiren Barış Gül, "Araştırmalarda, Türkiye'deki 15-29 yaş arası her 3 gençten biri ne eğitimde ne de işte var. 18-24 yaş grubundaki kadınların yüzde 40.5'i 'atıl', yüzde 5.9'u 'işsiz' olarak kaydedilirken, erkeklerin yüzde 11.6'sının 'atıl', yüzde 8.1'inin 'işsiz' olduğu bilgisine yer veriliyor. Buna karşılık okul sayımızın da arttığını görüyoruz. Peki niteliğimiz arttı mı? Yeteneklerimiz gelişti mi? Bilinç seviyemiz arttı mı? İşsizliğimiz azaldı mı? Ürün kalitemiz, nitelikli iş sayımız arttı mı? Cevap; maalesef koskocaman bir hayır" ifadelerini kullandı.

4-5 SENEYE KİLİT VURULACAK

Türkiye'nin büyüme ve gelişimini sanayiye bağlamış durumda olduğunun altını çizen Barış Gül, sözlerini şöyle sürdürdü; "Ekonomik gerçeklere baktığımızda bir ülke hizmet sektöründe büyüyorsa ekonomisi güçlüdür. Fakat bizim ülkemizde böyle bir gerçek de yok. Ülkemiz ekonomisi, insanıyla, kişi başına düşen milli geliriyle, alım gücünü ihtiyaç dışında aşan büyük ve plansız bir hizmet sektörünü kaldırmıyor. Bilgisi ile de kaldırmıyor, çalışan yapısı ile de kaldırmıyor, ekonomiye kattığı yapıcı değer ile de kaldırmıyor. Nitelikli kesim ya devlet çatısı altına girip çalışmak istiyor, ya da tüketim sektöründe rahat olduğu mesleklerde çalışmak istiyor. Üretimi, sanayiyi es geçiyor. Kapısının önünden bile geçmek istemiyor. Biz ülke olarak nasıl bu duruma geldik, bunun gerçekten araştırılması gerekiyor. Ülkemiz de birçok fabrika nitelikli eleman bulamamaktan dolayı en fazla 4-5 sene sonra kapılarına kilit vuracak. Uluslararası firmalar bunu o kadar iyi görüyor ki, hem maliyetlerde dünya ile rekabet edebilmek, hem de nitelikli personel sorununu yaşamamak için dijitalleşmeye, otomasyona ve akıllı iş süreçlerine başladı."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.