Hava Durumu

Dünyanın en pahalı baharatı

Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediyesi, sanayide, tekstilde, boyamada, sağlık ürünlerinde, kozmetikte ve gıdada kullanılabilen dünyanın en pahalı baharat bitkisi olan safranı, kendi fidanlığında yetiştirmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2017 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2017 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Dünyanın en pahalı baharatı

Bölgenin iklim şartlarına ve coğrafyasına uygun yetişebilecek ürünler ile ilgili alternatif tarım çalışmalarını sürdüren Toroslar Belediyesi, bu kez belediye fidanlığında kilosu 45 bin liradan satılan dünyanın en pahalı baharat bitkisi safranı yetiştirdi. Ejder meyvesi, goji beryy, passiflora, istiridye mantarı, dikenli incir, kahve ve ginkgo biloba bitkisi gibi ürünleri yetiştirerek başarıyla sonuç aldığı Ar-Ge çalışmalarına kilosu 45 bin liradan satılan safranı da ekleyen Toroslar Belediyesi'nin bu çalışması, Mersinli çiftçilere ve yeni girişimcilere umut olacak.

"ALTINLA YARIŞIYOR"

Mavimsi-mor yaprakları ve ortasında kırmızı-sarı polenleri bulunan safranın iplik sanayinde, tekstil, gıda, sağlık ürünleri ile kozmetik üretiminde kullanıldığını ve piyasada miligram üzerinden satılarak, kilosunun altınla yarıştığına dikkat çeken Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, "Eğer bir ürün ihracat anlamında pazar bulamıyorsa bu ürün değerini bulmuyordur. Onun için alternatif ürün motiflerini denemek gerekiyor. Bu kapsamda dünyanın en pahalı baharatı olan safran bitkisini yetiştirdik ve çiçek açtı. Bu bitkinin kilosu altınla yarışıyor. Şuanda kilogramının değer fiyatı yaklaşık 45 bin TL'dir. Sanayide, tekstilde, boyamada, sağlık ürünlerinde, kozmetikte, gıdada kullanılabilen dünyanın en pahalı bitkisi safranı, dönüm olarak aşağı yukarı bin metrekarelik bir alandan maksimum 800 gram ürün alabilme şansına sahipsiniz. Yani 800 gram maksimum ürün aldığınızda kilosunun da 45 bin TL olduğunu düşündüğünüzde 35 bin TL'ye yakın bir değeri bin metrekarelik bir alandan alabiliyorsunuz" diye konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.