Hava Durumu

Dünya şampiyonuna 'engel' yok...

Bursa'da yaşayan 43 Yaşındaki Bayram Kayan doğuştan bedensel engelli. Ama özel durumunu sorun etmeyen Kayan, taekwondo ile tanıştıktan sonra yazdığı başarı hikayesiyle Milli sporcu olmanın gururunu yaşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2019 07:08
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2019 07:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Dünya şampiyonuna 'engel' yok...

Ali KAMUR

Engellilik halini Allah'ın bana mükafatı diyerek taçlandıran Kayan, savunma sporuna olan ilgisi ve ailesinin desteği sayesinde uzak doğu savunma sanatı olan taekwondo da ülkemizi defalarca temsil edip, şanlı bayrağımızı aldığı derecelerle kürsüde dalgalandırdı.  Ailesinin de savunma sanatlarıyla ilgilenmesi sebebiyle bu spor dalına daha bir heyecanla yaklaşan Kayan'ın, abisi ve kız kardeşi kendisi gibi taekwondo'cu, babası da uzun yıllar güreş sporuyla uğraşmış bir sporcu.

ENGELLİ OLMAM SPOR YAPMAMA ENGEL DEĞİLDİ

Taekwondo'ya başlama hikayesini anlatan Milli Sporcu Bayram Kayan, engelli olması sebebiyle babasının izin vermediğini, ancak bu sporu yapmayı ve engelinin buna engel olmayacağını düşünerek ailesinden gizli olarak başladığını anlattı. Bu sporu yapabilmek için kusursuz olmaya gerek olmadığını vurgulayan Kayan, "Bu spora başlamaya karar verdiğimde babam izin vermedi. Ben teakwondo'ya babamdan gizli başladım. Hatta ağabeyim beni yazdırdı salona. Ben ders çalışma bahanesiyle evden çıktığımda kız kardeşim de balkondan çantamı atardı. Büyükler ders çalışıyor diye bilirken ben salonda bu sporla uğraşıyordum. Çünkü benim bedensel engelim bu sporu yapmama asla engel değildi. Gizli gizli gidip dönerken tabi bir süre sonra babama yakalandım. Ancak antrenörüm babamı ikna ederek salonda kalmamı sağladı" diye konuştu.

1992 yılında taekwondo'ya başlayan Kayan, başladığı yıldan bu güne ilk günkü heyecanını hiç kaybetmemiş. Aksine Engelli oluşu onu bu spora her geçen gün fazlasıyla bağlamış.

TÜRK MİLLİ TAKIMININ İLK ENGELLİ DÜNYA ŞAMPİYONUYUM

Yaklaşık 17 yıl normal müsabık olarak ringe çıkan Kayan'ın 2009 yılından itibaren tüm spor hayatı değişmiş. 2009 yılına kadar ülkemizde Engelli kategorisinin olmayışı hedefine ulaşmasını olumsuz yönde etkilediğini belirten Bayram Kayan, "17 yıl boyunca normal müsabık olarak ringe çıktım. Karşılaşmalarda ki rakiplerim engelli değildi. Bu beni daha çok çalışmaya itti. 2009 yılında parataekwondo adı altında engelliler branşı kuruldu ve Tük Milli Takımı oluşturulacağı söylenmeye başladı. Beklediğim fırsatı yakalamışken şansımı birde orada denemek için yola çıktım ve başardım. Dünya Taekwondo Federasyonunun (WTF) Azerbaycan Bakü'de düzenlemiş olduğu ilk engelliler dünya şampiyonasında ülkemizin ilk dünya şampiyonu olmayı başardım. Bir ilki başardım. Bir sonraki yılda Rusya'da düzenlenen şampiyona da Allah yardım etti ve üst üste ikinci kez dünya şampiyonu olmayı başararak şanlı bayrağımızı ve istiklal marşımızı okuttum" diye ilklerinden bahsetti.

Türk Milli Takımda ilk ve üst üste iki kez dünya şampiyonu olan Bayram Kayan, sayısız madalya ve derecelere imzasını atmış.

10 YIL MİLLİ TAKIM FORMASIYLA SAYISIZ BAŞARIYA İMZA ATTIM

Ülkemizi birçok kez uluslararası müsabakalarda temsil eden ve gittiği müsabakalardan da dereceyle dönen Kayan, şanlı Türk Bayrağını gittiği her yerde dalgalandırmayı başardı. Yaşadığı heyecanı ilk günkü gibi hatırlayan Kayan, "Üst üste iki yıl iki kez dünya şampiyonu oldum. Bunun yanında iki Avrupa ikinciliği, üç kez Avrupa üçüncülüğü, üç Marmara şampiyonluğu, dokuz Türkiye şampiyonluğu ve sayısız madalyam var. Allah bana bunları yapabilmeyi nasip etti. Bende göğsümde taşıdığım şanlı bayrağımızı her zaman göklerde dalgalandırmaya çalıştım. Türk Milli Takımda kalmak çok zor bir olay. En fazla üç yıl kalabilirsin. Ben engelli olmama rağmen milli takımda da zoru başardım ve 2009-2019 yılları arasında 10 yıl milli takım formasını şerefle taşıdım. 10 yılda da milli takım formasıyla birçok başarıya imza attım" ifadelerini kullandı.

GENÇLERE FAYDA SAĞLAYIP BİLİNÇLENMELERİ İÇİN ÇABALIYORUM

Spor salonunu açmadan önce Bursa'da özel bir şirkette çalışan Bayram Kayan, birçok zorluk yaşayarak bu seviyelere ulaştığının altını çizdi. Emekli olana kadar hem çalışıp hem de spor yapan Kayan, emekli olduktan sonra evde oturmak yerine ülkeye ve milletimize fayda sağlayabilmek adına kendi salonunu açtı. Süreçten bahsederken eskiyi hatırlayan Kayan, "bu süreç içerisinde hem spor yapıp hem de fabrikada çalışıyordum. O dönemde patronum olan Erol Türkün benim müsabakalara katılabilmem için çok destekledi.  Maddi, manevi her konuda bana sahip çıktı. 2015 yılında emekli oldum. Emekli olana kadar zor şartlar altında bu sporu yaptım. Emekli olduktan sonra boşlukta kaldım ve insan en iyi bildiği işi yapmalı diyerek bu salonu açtım. Eş dost tavsiyeleri beni tetikleyen etkenler oldu. Bunca başarıyı elde etmişken millete yararlı bir şeyler yap ve bu başarıları taçlandır diyerek yaklaşmaları beni teşvik etti. Bulunduğum bölge Bursa'da çok farklı insan popülasyonuna sahip bir bölge olduğu için burayı seçtim. Amacım temiz, bilinçli, saygılı ve ayakları sağlam basan bir toplum için fayda sağlamak" diye bahsetti.

NİHAL'DE DÜNYA ŞAMPİYONU OLABİLİR

Kendisi gibi engelli olan bireylere ayrı bir önem veren ve özel ilgilenen Bayram hoca, salonuna gelen bir engelli birey içinde çok çaba göstermiş. Çocuklarını okula bıraktığı sırada okul bahçesinde gördüğü bedensel engeli olan öğrencisi Nihal Şahin içinde hemen harekete geçerek topluma kazandırma yönünde çalışmaya başlayan Kayan, "Nihal'in yeri çok ayrı. Nihal de benim gibi bedensel engelli. Onu ilk olarak okul bahçesinde gördüm ve çocukluğum aklıma geldi. Toplumda yaşadığım zorlukları onun yaşamaması için harekete geçmem gerektiğini düşündüm ve Nihal'in ailesiyle görüşüp salona getirmeleri yönünde ikna ettim. Salonda tüm öğrencilerimi uyardım. Asla Nihal'e engeli konusunda bir şey sormayın diye. Önce arkadaş, dost olun ki ilerleyen zamanda o sizin samimiyetinizle anlatacaktır zaten diyerek. Öyle de oldu. Nihal geldiğinden ailesinden aldığım bilgiye göre farklılık göstermeye başlamış. Kendine olan özgüveni artmış ve bazı şeyleri tek başına başarabilmek adına çaba gösteriyormuş. Bunu duymak benim mutlu olmam için yetti. Neden Nihal'de benim gibi bir dünya şampiyonu olmasın ki? Nihal'de ülkemizi müsabakalarda temsil edecek kapasiteye ulaşacaktır" diye engelli bireylerinde toplumda sağlıklı kişiler gibi yerinin olduğunu hatırlattı.

SOSYAL PROJELERLE ENGELLERİ AŞIYORUZ

Engelli bireylerin ailelerine büyük yük düştüğünün altını çizen Bayram Kayan, "Zihinsel, bedensel engelin ne olduğu fark etmez. Engelli bireylerinde diğer bireyler gibi toplumda yerinin olduğunu unutmasınlar. Aileler çocuklarına destek olup onların kazanılması konusunda çaba gösterirlerse emin olsunlar ki o çocuk engeliyle mutlu olmayı, mutlu yaşamayı öğrenecektir. Ben muhtarlarımızla belediye başkanlarımızla sürekli irtibat halindeyim. Engelli bireyleri topluma kazandırmak adına ortak çalışmalarda bir araya geliyoruz. Aynı zamanda Osmangazi Belediye Spor Kulübünün sporcusuyum. Belediye sporda olmam dolayısıyla birçok sosyal projelerde yer almaya çalışıyor, engelleri aşıyoruz ve  biz özel insanlar için güzel işler yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.