Hava Durumu

Doğru duruş pozisyonunu biliyor musunuz?

Geçmek bilmeyen sırt ağrıları ve zamansız yaşanan kramplar duruş bozukluğundan kaynaklanabilir. Bu nedenle daha çocukluk çağındayken doğru duruşu öğrenmek gerekir. İşte doğru duruş pozisyonu ve duruş bozukluğuna basit öneriler.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2018 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2018 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Doğru duruş pozisyonunu biliyor musunuz?

Doğru dur, iyi görün

Doğru duruş, önden ya da yandan bakınca baş, gövde ve ayak diziliminin gözü rahatsız etmediği pozisyon olarak tanımlanır. Omurganın doğal yapısı; yandan bakıldığında boyun ve belde ters yönde, sırtta ise hafif kamburumsu olmak üzere 3 önemli eğriliğe sahip, önden bakıldığında ise tamamen dümdüz görülür. Bu yapı sayesinde omurga, yükü en iyi biçimde taşıyabilir.

Duruş bozukluğuna basit çözümler

Düzenli spor yapın : Omurga eğriliğini ileri yaşlarda düzeltmek zordur, bu yüzden çocukların erken yaşlarda sporla tanıştırılması gerekir. Spor, kasları güçlendirdiği için dik durmayı sağlar. Ancak çocukluk çağında yapılması gerekenler, spor ile sınırlı değildir. Özellikle okul döneminde ağır çantaların taşınmaması, sırtta ya da elde taşınan çantaların yerine çekmeli olanların tercih edilmesinde yarar vardır.

Doğru duruşu öğrenin : Doğru duruş, öğrenilerek alışkanlık haline getirilebilir. Ancak bunun için, kimi zaman dışarıdan uyarıda bulunulması gerekebilir. Özellikle çocukların yaşam alanlarının boy ve vücut yapılarına göre düzenlenmesi önemlidir. Çocuklar ders çalışırken ya da televizyon izlerken oturma pozisyonunda durmakta zorlanıyorsa, bıkmadan usanmadan uyarılmaları gerekir. Bu sayede, bir süre sonra doğru duruş pozisyonunu benimseyip, uyarıya gerek kalmadan uygulayabilirler. Ayrıca yürürken karnı içeri çekerek, mümkün olduğunca omurgaya doğru yapıştırmak da kişiyi doğru duruşa yönlendirir.

Çalışma ortamında aynı pozisyonda uzun süre kalmayın : Duruş bozukluklarının temelinde ofiste, masa ve bilgisayar başında geçirilen uzun saatler yatar. Çalışma alanındaki masa ve sandalyenin ergonomik ve kişinin vücut yapısına uygun olması şarttır. Ofiste, "90-90" denilen pozisyonda oturmasını önerilir. Bu oturuş şeklinde dizlerin 90 derece açı ile kıvrılarak yere değmesi, sırtın dizlerle oluşturduğu açının ise yine 90 derece olması gerekir. Kollar da rahatça masanın üstüne konulabilmelidir. Eğer koltuk kolçaklı olursa, kişinin duruşu daha rahat olur. En önemli etken ise kişinin aynı pozisyonda çok uzun süre kalmamasıdır.

Dinlenmeye zaman ayırın :Beden gücüyle çalışanlar için duruş bozukluğunun düzeltilmesi çok önemlidir. Çünkü uzun süreli bozukluklar, ağrılara yol açabilir. Örneğin ağır yük taşıyan insanların düzenli spor yapması mümkün olmayabilir, bu nedenle sağlıklı duruş için birtakım düzenlemeler yapılması gerekir. İşverenlerin çalışma saatlerini bu fikre göre düzenlemesiyle, beden gücüyle çalışan kişiler iş dışında, bir yere gidip uzun saatler oturmak yerine, uzanarak dinlenebilir.

Düzenli uyumaya çalışın :Vücudun ertesi güne hazırlanması için kişinin düzenli uyuması şarttır. Fakat 10-12 saat uyumak, kaliteli uyku anlamına gelmez. Kas fizyolojisi açısından kasların yeniden tamir edilebilmesi için düzenli ve yeterli uykunun yeri ayrıdır. Ancak burada yatış pozisyonu da önem taşır. Kişinin, kaslarını yormayacak şekilde uyuması gerekir. Gevşemesi gereken kasınızı yoracak bir şekilde, örneğin kolunuzu başınızın altından geçirerek yatarsanız, duruş bozukluğu ortaya çıkar. Ayrıca baş ile omuz arasındaki yüksekliği dolduracak bir yastık kullanılması önerilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.