Hava Durumu

Demirspor futbolcuları müzede buluştu

Kent Müzesi'nin kuruluşunun 8'inci yılına özel düzenlenen "İnegöl Demirspor Fotoğraf Sergisi" törenle açıldı. Sergi açılışında siyah beyazlı forma altında top koşturmuş futbolcular yıllar sonra bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2017 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2017 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Demirspor futbolcuları müzede buluştu

İnegöl Belediyesi, 10 Ocak 2009 yılında açılan Kent Müzesi'nin açılışının 8'inci yıl dönümü nedeniyle özel bir organizasyon gerçekleştirdi. İnegöl'de 1947 yılında kurulan ve 1984 yılında İnegölspor'un kurulmasına kadar ilçemizde faaliyet gösteren, İnegölspor'un kurulumunda birleşen 3 kulüp arasında yer alan ilçe halkının coşkuyla takip ettiği, başarılarına tanık olduğu İnegöl Demirspor Futbol Kulübünü anlatan fotoğraf sergisi törenle açıldı. Demirspor Kulübün her yönüyle anlatan, dönemin spor ve futbol tarzını yansıtan serginin açılışında yıllar önce siyah beyazlı forma altında birlikte top koşturmuş eski futbolcular ve yine Demirspor'da yöneticilik yapmış isimler de yıllar sonra bir araya geldi.

DEMİRSPOR TUTKUNLARI BULUŞTU 
Nostalji kuşağına dönüşen sergi açılışı, bugün saat 14.30'da Kent Müzesinde açıldı. Açılış törenine Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcısı Alper Taban, siyasi parti temsilcileri ve Demirspor'un eski futbolcuları ile çok sayıda spor tutkunu İnegöllü katıldı. Açılışta Demirspor eski futbolcularından Oktay Demir arkadaşlarını temsilen kısa bir konuşma yaptı. Demir, "Burada olmaktan o kadar çok mutluyum ki kelimelerle ifade edemem. Keşke aramızda rahmetli olan arkadaşlarımız da olsaydı. Hepinize teşekkür ederim" dedi.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş da katılımcılara yönelik bir konuşma yaptı. İnegöl'de birçok kültür etkinliğinin merkezi konumuna gelen Kent Müzesinde, şehrimizin spor hayatının önemli mihenk taşlarından biri olan Demirspor Kulübünü tüm yönleriyle bizlere sunacak fotoğraf sergisinin açılışını yapmak için bir araya geldiklerini belirten Aktaş, "10 Ocak müzemizin açılış tarihi. Bizler de her yıl 10-11 Ocak tarihlerinde İnegöl'ün sembolü olmuş bu müzede farklı etkinlikler yapıyoruz. Bu yıl da İnegölspor'un mayası olan İdman Yurdu gibi Doğanspor gibi Demirspor da önemli etkenlerden biri. Her yıl birine yer vermeye çalışıyoruz burada. Bu yıl da Demirspor'u her yönüyle bizlere anlatacak bir sergi gerçekleştiriyoruz" dedi.

KENT MÜZESİ HALKIMIZIN ORTAK ESERİ OLDU 
İnegöl Belediyesi olarak 8 yıl önce Türkiye'de bir ilke imza atarak bu eşsiz yapının ortaya çıkarıldığını ifade eden Başkan Aktaş, "İnegöl Kent Müzesi'ni kurmak bizlere nasip oldu. Ülkemizin ilk ilçe Kent Müzesinin 8. yaşı ülkemize, Bursa'mıza ve İnegöl'ümüze hayırlı olsun. İnegöl Belediyesi olarak geçmişine, köklerine önem veren, tarihi değerleri yok etmek yerine, onları ayağa kaldırmaya ve yeniden canlandırmaya çalışan bir yönetim anlayışına sahibiz. Biz; kentimizin tarih, kültür ve markalarının farkındayız. Görevlerimiz arasında; bu kentin değerlerini ve ruhunu diri tutmak var. Kent Müzesi projemiz de bu bilincin ürünü. Tarihimizin izlerini bulabildiğimiz, geçmişin ihtişamından bugüne ve geleceğe daha vakurla bakmamıza vesile olan müzemiz; 10 Ocak 2009 tarihinde; görkemli bir tören ile kapılarını açmıştı. Kent Müzesi kolayca oluşmadı. 2005 yılında başlayan kurulum çalışmaları 4 sene sürdü. Oluşturduğumuz komisyon; bu 4 senede çok büyük fedakarlıklar yaparak köy köy, belde belde dolaştı. Cami imamlarından muhtarlara, oda ve derneklere kadar herkesi bu işe dahil etti. Bu titiz çalışmalar sonucunda; halkımız tarafından müzemize yüzlerce materyal, onlarca eşya bağışı sağladık. Araştırmalar yaptık. Akademisyenlerle çalıştık. Konunun uzmanlarına danıştık. Böylelikle bu büyük hizmet; halkımız tarafından sahiplenildi. Bu yönüyle Kent Müzemiz; bir şahsın, bir kurumun değil, halkımızın ortak eseri olmuştur. Bu eşsiz yapının hemen yanına da biliyorsunuz Mobilya'nın başkentine yakışacak tarzda Türkiye'nin ilk Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesi'ni de açarak burayı müzeler kompleksi haline getirdik" diye konuştu.

"KENT MÜZESİ BİR OKULDUR" 
Aktaş, 8. yılına büyük onurla giren İnegöl Kent Müzesi'nin yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yeri olduğunu da dile getirerek şöyle devam etti: "Kent Müzesi yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilere ev sahipliği yaparken, İnegöl'ün turizm değerlerinin de öne çıkmasına olanak sağlamaktadır. Kent Müzesini ziyaret gelen misafirler, müzenin karşısındaki İshakpaşa Külliyesi ve Cuma Camii ile Tarihi Kapalı Çarşı'yı gezdikten sonra Ortaköy Kervansarayı, Oylat Mağarası gibi önemli tarihi ve turistik mekanları gezme fırsatına da ulaşmaktadır. Bu manada Kent Müzemiz destinasyon alanlarının merkezi konumuna ulaşmış ve ilçemizin turizm alanındaki değerlerinin tanıtılması noktasında önemli bir işlevi de yerine getirmektedir. Ayrıca birçok kültür etkinliğinin merkezi haline gelen İnegöl Kent Müzemiz; İnegöl'de açılan sergilerin merkezi konumuna da gelmiştir. Hem kültürel etkinlikleri hem de İnegöl'ün değerlerini aynı anda yeni nesle sunması yönünden İnegöl Kent Müzesi aynı zamanda bir okuldur. Kent Müzemizi diğer şehirlerdeki benzerlerinden ayıran en önemli özelliği; Şehrin hikayesinin bu kadar güzel bir şekilde anlatıldığı, geçmişin bugüne ve geleceğe yansıtılmasına olanak sağlayan böylesi önemli mekanların diğer birçok şehirlere örnek olmasıdır. Şimdiye kadar birçok il ve ilçe; Kent Müzesi kurmak için bizi model almıştır. Bu duygu ve düşünceler ile Müzemizin 8. yaşı; 1947 yılında Orhaniye Mahallesi'nin esnaf ve gençlerinin oluşturduğu bir spor kulübü olarak sayısız başarı öyküsünü içinde barındıran, 1984 yılında kurulan profesyonel İnegölspor'un kurulmasında da birliktelik sağlayan üç amatör kulüpten biri olarak tarihe geçmiş ve İnegöl Sporumuzun armasında bulunan üç yıldızdan siyah yıldız olarak temsil edilen İnegöl Demirspor'un şanlı mazisini gün yüzüne çıkaran fotoğraf sergisi ile kutluyoruz. Aynı zamanda bu sergimiz Kent Müzesi Sergi Salonu'nda gerçekleştirilen 2017 yılının ilk, toplamda açılan sergilerin 76'ncısıdır."

Kent Müzesinde şimdiye kadar her alanda kültür sanat çalışmalarını izlenimine sunduklarını aktaran Aktaş, "Şunu da belirtmek isterim ki İnegöl'ün spor tarihine yolculuk 2013 yılında İnegöl İdman Yurdu Sergisi ile başlamış 2015 yılında da İnegöl Doğanspor Sergisiyle devam etmişti. Bugün açılışını yapacağımız bu sergide; Demirspor'un mazisine yolculuğu en iyi şekilde yansıtan 84 fotoğraf sergilenecektir. Sergi hazırlık döneminde, halkımızın ilgisi sayesinde İnegöl'ün spor tarihi belleği oluşmasında katkı sağlayan fotoğraflar Kent Müzesi Kent Belleği arşivine kazandırılmıştır. Ayrıca bu serginin oluşturulmasında ve hazırlanmasında desteklerinin bizlerden esirgemeyen Demirspor'un eski futbolcularından merhum İsa İncebay'ın oğlu Demir İncebay'a huzurlarınızda teşekkürlerimi sumak istiyorum. 2018 yılında İnegöl'ün eski bir spor kulübü olan Yıldız Spor sergisinin yapılması için çalışmalara da şimdiden başlanmıştır. Siz değerli misafirlerimize ayrıca; eski İnegöl fotoğraflarından oluşan eşsiz bir 2017 duvar takvimini de bu güne özel hediye ediyoruz. Kent Müzemizin 8. yaşı dolayısıyla düzenlediğimiz İnegöl Demirspor Fotoğraf Sergisi 11-31 Ocak 2017 tarihleri arasında halkımızın izlenimine açık kalacaktır. Kültür varlıklarını koruma adına imar ettiğimiz Kent Müzemizdeki bu özel ve anlamlı sergimize herkesi davet ederken, 'Geçmişin bizlere daha anlatacağı çok şey var' düsturuyla hareket eden yaşayan müze Kent Müzemizin kuruluşunun 8. yıldönümünü en kalbi duygularımla kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.

DEMİRSPOR FORMASI HEDİYE EDİLDİ 
Konuşmaların ardından Demirspor'un futbolcu ve yöneticilerine hazırlanan Demirspor formaları ve flamaları takdim edildi. Toplu fotoğraf çekimi, kurdele kesimi ve serginin gezilmesi ile açılış töreni sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.