Hava Durumu

Davulcular Ramazan'a hazır

Ramazanda vatandaşları sahura uyandırmak için görev alan davulcular hazırlıklara başladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2017 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2017 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Davulcular Ramazan'a hazır

Ayşegül Sever- Ömer Karakaya 

Türk kültüründe ayrı bir yeri olan davulla sahura kalkma alışkanlığını unutturmayan davulcular hummalı çalışmalara girerek davullarını bakıma aldılar. Manilerini hazırlayan davulcular vatandaşı sahura uyandırmak için gün sayıyor.

Davul satışı yapan Emin İyi, satışlardan dolayı memnun olduğunu belirtti. İyi, " Yavaştan başladık. Lambalı, tenekeli davullarımız var. İyi davul olması daha makbul olur. Vatandaşı güzel sesle uyandırmak lazım. Mübarek Ramazanımız bütün İslam alemine hayırlı olsun. İyi davul sesi güzel olur, geniş olur, büyük olur. 61 yıldır bu davulları yaparım, satarım, çalarım. Allah az versin helalinden versin" dedi.

HAZIRLIKLAR BAŞLADI

Ramazanda sahura vatandaşı uyandıracak olan Ersin Demirkıskaç, davullarını ramazana hazırladıklarını belirterek vatandaşa en güzel hizmeti vermek için çalıştıklarını belirtti. Demirkıskaç,  " 20 seneden beri davul çalıyorum. Ramazana da az kaldı çalışmalarımız başladı. Tamirlerimizi, provalarımızı yapıyoruz. Manilerimizi hazırlıyoruz. Malum sahurda maniler okunur. Vatandaşı kuru davul sesi ile uyandırmıyoruz.  Fakat telefonlar çıktı geleneklerde unutuldu. Artık herkes telefon alarmlarını kuruyor. Kendileri uyandıkları için bazılarına davul sesi çok geliyor. Oysaki bu bizim bin yıllık geleneğimizdir. Çok gelmemeli bizim yarım saat davul çalmamız. Neticede bizde uykusuz kalıyoruz. Ekmek paramız için sokak sokak geziyoruz. Ama biz işimizi seviyoruz. Vatandaş sıkıntı çıkarsa da bazen problem etmiyoruz. Bahşiş konusunda da bazen sıkıntı yaşıyoruz. Çocuklara sakız parası verir gibi bize para veriyorlar. Elbette azı çoğu olmaz fakat bizde insanız. Bazen hakkımızı alamıyoruz. Sıkıntı oluyor. O paraları çocuklara verseler yüzlere atılır. Emeğimizin karşılığını da alamıyoruz. Halk bizi anlamıyor. Davul sesinden rahatsız olanlar fazla tepki gösteriyor. Ama bir şeyi unutuyorlar biz vatandaşa hizmet için uykusuz kalıyoruz. Ama istisnalar bunlar genel olarak halkımızdan memnunuz" şeklinde konuştu.

HER ŞEY VATANDAŞ İÇİN

Çocukluğundan bu yana davulculuk yapan Murat Saltık, davullarını bakıma aldıklarını belirterek vatandaşa hizmet etmek için çalıştıklarını ifade etti. Saltık, " Ramazan hazırlıklarımız başladı. Her şey vatandaş için. Çocukluğumdan bu yana bu mesleği yapıyorum. Severek yapıyorum. 7'si olunca bahşiş topluyoruz. Sahurda sadece davul çalmıyoruz beyit okuyoruz. Bu işi yaparak geçinip gidiyoruz. Yeri geliyor az kazanıyorum yeri geliyor fazlasını kazanıyorum. Bursa'dan çok memnunum buranın ekmeğini yiyorum nankörlük edemem" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.