Hava Durumu

Cumhuriyet banknotları 1 milyona satılıyor

Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca kullanıldığı dönemlerde enflasyona yenik düşerek tedavülden (dolaşımdan) kaldırılan banknotlar, koleksiyoncular tarafından 1 milyon liraya varan rakamlarla el değiştiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2017 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2017 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Cumhuriyet banknotları 1 milyona satılıyor

Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca kullanıldığı dönemlerde enflasyona yenik düşerek tedavülden (dolaşımdan) kaldırılan banknotlar, koleksiyoncular tarafından 1 milyon liraya varan rakamlarla el değiştiriyor. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar 93 yılda 9 emisyon grubunda 135 tertip çeşit banknot dolaşıma çıkarıldı.

İLK BASIMDAN 23 ADET VAR
Tedavülde olmayan banknotların bazıları şu anda koleksiyoncular için hazine değerinde. Koleksiyoncuların en yüksek fiyatı biçtiği paralardan biri, birinci emisyon birinci tertip bin liralık banknot. Merkez Bankası'na geri dönmemiş sadece 23 adet bulunan bu paralar 500 bin lira ile 1 milyon lira arasında alıcı buluyor. Aynı dönemli 100 lira ise 40 ila 70 bin TL arasında satılıyor. Birinci emisyon birinci tertip 500 lira 130 bin TL'den başlıyor. Atatürk ve İnönü resimleriyle çıkan ikinci emisyon birinci tertip 100 lira 7 bin 500 ila 20 bin TL arasında, 500 lira 10 bin ile 26 bin TL arasında, bin liralık banknotlar da 54 bin ila 98 bin TL arasındaki değerlerle eski para meraklılarına sunuluyor.

ALMANYA DA '0' EUROLUK BANKNOT BASTI
Filigran, hologram, şeffaf pencere, bakır şeritler-her şeyin aslına "uygun" olduğu bir '0' Euro basıldı. Turistlere hediyelik eşya olarak 2.50 euroya satılacak olan banknotlarla satın alma yapmak mümkün değil. Banknota koleksiyoncular ve turistlerin yoğun ilgi göstermesi bekleniyor. Paranın bir yüzünde Alman Donanması'nın eğitim gemisi "Gorch Fock" yer alırken diğer yüzünde Avrupa'nın önemli başkentlerinden simgeler yer alıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.