Hava Durumu

Çöp yerine umut olsun!

7 yıldır mavi kapak toplayan Süleyman Eken, bu sayede 3 tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahiplerine bağışladı. Topluma da bu konuda çağrıda bulunan duyarlı vatandaş, "Unutulmamalı ki, bizim için çöp olan bu kapaklar, engelliler için hayat ışığıdır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2019 06:58
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2019 06:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Çöp yerine umut olsun!

Süleyman TURUNÇ

Bursa'da yaşayan 49 yaşındaki Süleyman Eken, 7 yıldır topladığı mavi kapaklarla engellilere umut oluyor. Kapaklarla tekerlekli sandalye alan örnek vatandaş bu sandalyeleri ise ücretsiz olarak ihtiyaç sahibi engellilere bağışlıyor. İzinli olduğu cumartesi günlerini 7 yıldır mavi kapak toplamaya ayırdığını kaydeden Eken, "10 yıldır oto yedek parça imalatı yapan bir firmada çalışıyorum. Hafta sonları izinliyim. Cumartesi günlerinde ise kapak toplamaya çıkıyorum. Maksem'de bahçeli bir evde oturduğum için burayı da depo olarak kullanıyorum. Bu işe başlamama bir arkadaşım vesile oldu. 7 yıl önce arkadaşımın kızının okulu mavi kapak istemişti. Bu kapaklarla engellilere tekerlekli sandalye alacaklarını duyunca ben de yardım etmek istedim. Fakat sonra topladığım kapaklar elimde kaldı. Bende bu tarihten sonra bağımsız olarak kapak toplamaya başladım"  dedi.

45 NOKTAYA BİDON ASTI

İşini kolaylaştırmak için Bursa'nın 45 noktasına bidon koyduğunu kaydeden Eken, "Süleyman Çelebi Lisesi'nden başlayarak, Altıparmak, Çekirge Meydanı, Kükürtlü, Çarşamba Pazarı, Kent Meydanı, Kayhan Taksi Durağı ve Şıble'ye kadar 45 noktaya vatandaşlarımızın kapaklarını bırakmaları için bidon astım. Esnafımız ve vatandaşlar buralara kapaklarını koyuyorlar. Bende her hafta sonu bu kapakları topluyorum. Böylece çöpe gidecek bu ürünler kutsal bir amaç doğrultusunda değerlendiriliyor. Bidon koyduğum noktaları çoğaltacağım. Seneye de Mesken tarafında olacak. Duyarlılık gösteren vatandaşlarımız çok var. Esnaf arkadaşlarımız da yardımcı oluyorlar. Özellikle Çatalfırın'da Eylül Pastanesi, Ciğerci Tahsin, Setbaşı'nda Duygu Market, Kayhan, Setbaşı, Fomara ve Şıble taksi durakları, Kükürtlü'de Beykapı Kebap ve Kent Meydanı'nda Has Döner firmaları bana bu konuda epey bir yardımcı oluyor. Bu toplama ağını yaklaşık 5 sen önce kurdum. Ayrıca kendim de sokaklarda kapak topluyorum. Cebimde şu anda bile kapak var" diye konuştu.

Süleyman Eken aldığı 3'üncü tekerlekli sandalyeyi bağışlayacağı ihtiyaç sahibi bir vatandaş arıyor.

KARGO PARASI VERMEK YERİNE KENDİ SATIYOR

7 yıl içerisinde 2 tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara verdiğini kaydeden Eken, "3'üncüsü de depomda bekliyor. Bu arabayı da ihtiyaç sahibi bir vatandaşımıza vereceğim. 250 kilo kapak bir araba alıyor. İlk 2 arabayı, 10 bin kapak toplayarak aldım. O zaman kampanya vardı. Şimdi bu kampanya sona erdi. Bende bu kapakları kime verebilirim diye internette araştırma yaptım. Birçok firmayla karşılaştım. Benden kapakları kargoyla İstanbul'daki merkezlerine göndermemi istediler. Ayrıca engelli raporu da isteyip, bu kişinin maddi durumunu değerlendirdikten sonra arabayı verebileceklerini kaydettiler. Bu bana inandırıcı gelmedi. Ben bu kapakları göndermek için 150 TL kargo parası verdikten sonra gider arabayı kendim alırım. Hem kapakları gönderip hem de karşılığında araba alamazsam bu acı bir durum olur. Şimdi ise kendim toplayıp kendim satıyorum. Karşılığında da araba alıp ihtiyaç sahiplerine kendim ulaştırıyorum" ifadelerini kullandı.

Eken, cumartesi günleri esnaflardan kapak toplamaya çıkıyor.

250 KİLO KAPAĞA 1 TEKERLEKLİ SANDALYE

250 kilo mavi kapağa 1 tekerlekli sandalye alındığı bilgisini de veren Eken, "Miktar olarak bilgi vermek gerekirse; 250 kilo kapak, 275 TL yapıyor. 250 kilo 200 bin kapak yapıyor. Tanesi 1,25 gram geliyor. Yaklaşık 900 tanesi 1 kilo geliyor. Şu anda elimde 166 kilo kapak var. Bu rakama temmuz ayından beri toplayarak ulaştım. Bir araba daha alabilmek için 84 kilo daha toplayacağım. Şimdi kışa girdiğimiz için toplama oranım düştü. Zor oluyor. Bu işi yaya olarak yapıyorum. Günde 15-16 kilometre yürüdüğüm oluyor. 250 kiloya ulaşabilmem için tahminimce yazı beklemem gerekiyor" diye konuştu.

Süleyman Eken, şehrin 45 noktasına bidon bırakarak, çöpe gidecek kapakları engellilere umuda dönüştürüyor.

'VATADANŞLARIMIZ DUYARLI OLSUNLAR'

Kapakları tamamen yardım amaçlı topladığını kaydeden Süleyman Eken, "7 yıl önce arkadaşımın kızına yardım amacıyla başladığım bu iş aradan geçen sürede bende tutkuya dönüştü. Tek amacım engelli vatandaşlarımıza elimden geldiğince yardımda bulunmak. Benim yakınımda veya tanıdığım bir engelli yok. Aldığım arabaları da uzun araştırmalar sonucu bağışlıyorum. Benim bir sloganım var; 'bizim için çöp olan bu kapaklar, engelliler için hayat ışığı.' Bacaklarımın beni taşıdığı müddetçe bu işi devam ettireceğim. Hiçbir yardımcım yok. Sadece esnaflarımız bana destekte bulunuyor. Hepsinden Allah razı olsun. Vatandaşlarımızdan da bu konuda duyarlılık bekliyorum. Evlerindeki kapakları atmak yerine, biriktirip engelli vatandaşlarımıza destek olmaları gerek" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.