Hava Durumu

Çocuk edebiyatına yeni bir soluk

GAÜ akademisyeni Çınar'ın, 'Cahit Uçuk'un romanlarında tip ve iletiler' adlı kitabı yayımlandı.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2017 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2017 10:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Çocuk edebiyatına yeni bir soluk

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Havva Çınar'ın, Çocuk Edebiyatı türünde hazırladığı 'Cahit Uçuk'un Romanlarında Tip ve İletiler' adlı kitabı yayımlandı.


Kitabı hakkında açıklamada bulunan  Çınar, çocukların merak eden, araştıran, karıştıran, sorgulayan ve soru sormaktan çekinmeyen dâhilik noktasında bir varlık olduğunu belirterek şunları söyledi:


"Üçüncü gözünüz olsaydı vücudunuzun neresinde olmasını isterdiniz?" sorusuna 'Parmağımın ucunda' diyerek işaret parmağını gösteren, dâhice zekasıyla bizi şaşkınlığa uğratan bu tatlı şirin varlıklar için yazdığımız, söylediğimiz, onların zevkine sunduğumuz eserler acaba ne kadar onlara hitap etmekte. Onların dahice çalışan zekalarına yetebiliyor mu? Çocuk kavramıyla nitelendirdiğimiz kimlerdir? Yaş gruplarını neye göre sınıflandırmalıyız? Her yaş grubunun, gelişim süreci de dikkate alınınca, ihtiyaçları nelerdir? Tek amaçları oyun oynamak ve eğlenmek olan çocukların sevinçleri nelerle artar? Nelere üzülürler? Onları mutlu etmenin yolları nelerdir? vb gibi sorular çocuğu tanımaya ve anlamaya yardımcı olur. Çocuğu anlayan, tanıyan aydın görüş çerçevesinde çocuğa bambaşka dünyalar sunan çocuk edebiyatı yazarları, eserleri aracılığıyla çocuklara hangi iletileri verir? Tüm bu sorulara cevap bulabilmek ve çocuk edebiyatı gelişim çizgisini ortaya koyabilmek için çocuk edebiyatı eserleri incelenmeye ve değerlendirmeye tabî tutulmalıdır. Bu sayede çocuk edebiyatı ürünlerinin nitelikleri ortaya konulabilir. Bu bağlamda çocuk edebiyatı alanında oldukça fazla eser yazmış olan Cahit Uçuk'un çocuk romanlarını, roman kişileri ve iletiler açısından inceleyen bu çalışmam ile yazarın çocuk edebiyatına katkılarını ve vurguladığı değer yargılarını ortaya koymayı amaçladım" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.