Hava Durumu

Çizik ince çatlak büyük

Kılıçdaroğlu, aday listesine 'tek adam' mührünü vurdu; sol kanat, Muharrem İnce destekçilerini ve muhalifleri aday göstermedi. CHP'de büyük krize yol açan listeye İnce ve muhalifler isyan bayrağı açtı.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2018 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2018 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Çizik ince çatlak büyük

Cumhurbaşkanı adaylık krizinden sonra CHP'de şimdi de milletvekilliği liste krizi yaşanıyor. Çoğu İnce destekçisi vekil, liste dışı kalınca isyan bayrağı açtı: Eleştirdik çizildik, CHP tek adamlığa gidiyor.

Önceki seçimlerde ön seçim zorunluluğu nedeniyle istediği isimleri seçtiremeyen genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu, tek adamlık mührünü 24 Haziran listesine vurdu. Partide sesi en çok çıkan ve çoğunluğu ön seçimle gelen milletvekillerinin tamamına yakını çizik yedi. İlhan Cihaner, Eren Erdem, Mustafa Balbay gibi öne çıkan vekilleri aday göstermeyen Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi'nden 6 adayı, adı yolsuzluklarla anılan ve partisini zor durumda bırakan Gamze İlgezdi'yi ise yeniden aday yaptı. 

CANDAŞ MEDYA ŞAŞTI

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun hazırladığı seçim listesi önceki gün MYK ve PM'ye sunuldu. Deprem etkisi yaratan liste CHP'ye yakın medyada bile 'Sürpriz', 'Sol kanat yer bulamadı' diye yer aldı. Kılıçdaroğlu, Genel Başkan yarışında kendisine rakip olan, Abdullah Gül'ün çatı adaylığına karşı çıkan neredeyse tüm isimleri adeta biçti. 131 milletvekilinden yarıya yakını yeniden aday yapılmazken, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin kurultayda genel başkan olması için imza veren 37 isim de listede yoktu. İnce'ye yakın sadece üç isim yer alabildi; Tanju Özcan, Yaşar Tüzün ve Emre Köprülü. Merkez yoklaması yöntemiyle belirlenen adaylar arasında önseçimden gelen 42 isim tekrar aday gösterilmedi. 

İNCE CHP'YE KOŞTU  

Muharrem İnce, yakın isimlerin listede yer almamasına ilk tepkiyi twitter üzerinden verdi. İnce "Sesim kısıldı, yarın yapmayı planladığımız Zonguldak ve Bartın mitinglerimizi iptal edersek kusura bakmayın. Önümüzdeki günlerde telafi ederiz" dedi. 

SESİ ÇABUK DÜZELDİ!

İnce'nin bu çıkışı siyasi kulislerde "liste tepkisi" olarak yorumlandı. CHP kulislerinde İnce'nin Kemal Kılıçdaroğlu ile liste konusunu görüştüğü ve tepkisini dile getirdiği konuşuldu. Dün öğle saatlerinde İnce'nin İletişim Koordinatörlüğü'nün yaptığı açıklamada, Bartın mitinginin 14.30'da Cumhuriyet Meydanı'nda; Zonguldak Mitingi'nin ise 17.00'de Madenci Anıtı önünde yapılacağı duyuruldu. Nitekim, Bartın mitinginde konuşan İnce'nin sesinde herhangi bir problemin olmaması, tepki iddiasını güçlendirdi. 

İTİRAZ EDENLER YOK

Eski CHP Milletvekili Hurşit Güneş, 24 Haziran listesiyle ilgili twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, "MYK Üyeleri bakan olamayacaklarını düşünmüş. Onların hepsi listede! İkaz veya itiraz edenler liste dışı. Aklından liderlik geçirenler liste dışı. Geçirmeyen ama ürkülenler de liste dışı. Muharrem İnce'ye yakın olanlar da" dedi. 

SP KONTENJANI

Saadet Partisi, Millet İttifakı'nın içinde yer almasına rağmen 6 adayı da CHP listelerinden seçime girecek. Saadet Partisi'ne; İstanbul 1. bölge 11. Sıra ve 3. Bölge 9. sıra, Kayseri 2. sıra, Konya 2. sıra, Trabzon 2. sıra, Samsun 3. Sıradan yer ayrıldı. SP'ye ayrılan kontenjanlar için Cihangir İslam, Emre Bağce gibi isimler kulislerde konuşuldu. 

3 İSİM İÇİN BASKI

Listelerde yer almayan Eren Erdem, Barış Yarkadaş ile Ali Şeker için Parti Meclisine (PM) 'baskı' niteliğinde itirazlar yapıldı. Gün boyu 3 ismin tekrar listeye konulup konulmadığı yönünde sosyal medyada spekülasyonlar dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını duyuran Öztürk Yılmaz Ardahan listesinde yer alırken, Didem Engin listelerde yerini alamadı. Baskılar sonrasında Ali Şeker, İstanbul 2.Bölge 8.sırada kendisine yer buldu. Eren Erdem ve Barış Yarkadaş ise listeye alınmadı. Liste dışında kalan CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Twitter'dan yaptığı paylaşımlarda; Abdullah Gül'ün adaylığına karşı çıkan tüm isimlerin tasfiye edildiğini söylerken, Erdal Aksünger ise CHP'de tek adamlığa doğru gidişat olduğunu ifade etti.

Muharrem İnce'nin genel başkanlığı için imza veren milletvekilleri çizik yedi. O isimlerden bazıları şöyle: Mehmet Tüm, Rıza Yalçınkaya, Ceyhun İrgil, Bülent Öz, Melike Basmacı, Erdin Bircan, Gaye Usluer, Bülent Yener Bektaşoğlu, Mevlüt Dudu, Yakup Akkaya, Elif Doğan Türkmen, Aydın Uslupehlivan, Necati Yılmaz. 

ÖNSEÇİM ANLAMSIZ

Erken seçim nedeniyle merkez yoklaması yöntemiyle aday belirleyen CHP listelerinde önseçimle gelen 42 isim liste dışı kaldı. Önseçimle gelen ve tekrar aday gösterilmeyen bazı isimler "Necati Yılmaz, Mustafa Akaydın, İrfan Bakır, İlhan Cihaner, Dursun Çiçek, Didem Engin, Eren Erdem, Ali Özcan, Ali Şeker, Barış Yarkadaş, Gülay Yedekçi, Mustafa Balbay, Musa Çam, Tur Yıldız Biçer, Fikri Sağlar, Haluk Pekşen" oldu.  CHP'nin 17 kişilik MYK'nın tamamı da seçilecek yerlerden aday gösterildi. İP'e kiralık verilen 15 milletvekili de seçilecek yerlerden aday gösterildi.

CHP'de aday listesine giremeyen Milletvekili Eren Erdem'in Almanya'ya 'kaçış' planı son anda önlendi. FETÖ'nün 17-25 Aralık darbe girişiminde yasa dışı ses kayıtlarını servis ettiği dönemin Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olan Erdem hakkında 

22 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddiname hazırlanmıştı. Sosyal medyadan yükselen 'Eren Erdem kaçabilir' tepkileri haksız çıkmadı. Erdem, eşi ve çocuğuyla Almanya'ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne geldi. Pasaport kontrolü sırasında yapılan inceleme sonucunda Erdem'e, hakkında İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nce konulan yurt dışına çıkış yasağı bulunduğu söylendi. Bunun üzerine Erdem'in Almanya'ya gitmesine izin verilmedi. Eren Erdem'in eşi ve çocuğunun Almanya'ya gittiği öğrenildi.      

İDDİANAME KABUL EDİLDİ

FETÖ'nün 17-25 Aralık darbe girişiminde yasa dışı ses kayıtlarını servis ettiği dönemin Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni CHP Milletvekili Eren Erdem hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek", "gizli tanığı deşifre etmek" ve "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle düzenlenen iddianame, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. 

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZSU'da iş akitleri sonlandırılan çalışanlar, bu durumu protesto etmek için CHP Genel Merkezi'ne kadar "Herkes için adalet" yürüyüşü başlattı.İşçilerden Ali Ünlü, "Usulsüzlüklerini teftiş kuruluna bildirdiğim 2 yönetici ceza aldı. Onlar da siyasi ve bürokratik güçlerini kullanarak beni işten çıkarttırdılar"dedi. Serhan Korkmaz da, "Adalet için günlerce yürümüş insanların bu adaletsiz davranışları karşısında 'Herkes için adalet' yürüyüşü başlattık"  ifadelerini kullandı. 

CHP ÖNÜNE ÇELENK

İşçiler, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yürüyüşüsırasında hazırlanan "Herkes için adalet" yazılı tişört giyip şapka takarak yürüyüşe başladılar. İşçiler, Ankara'ya CHP Genel Merkezi'ne kadar yürüyeceklerini üzerlerindeki 'Herkes için adalet' yazılı tişörtleri genel merkezin kapısına bırakacaklarını belirtti. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.