Hava Durumu

Cinsel fonksiyonlar 'şeker'den etkileniyor

VM Medical Park Bursa Hastanesi Endokronoloji Uzmanı Uz.Dr.Mine Özduman Cin, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü'nde "Diyabet ve Diyabetin Cinsel Yaşam Üzerindeki Olumsuz Etkileri" hakkında bilgilendirme yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2017 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2017 17:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Cinsel fonksiyonlar 'şeker'den etkileniyor

Özduman Cin, "Diyabet, karbonhidrat, lipid ve protein metabolizmasındaki bozukluklarla seyreden kronik bir hastalıktır.  Kalp, böbrekler, göz ve büyük damarlar başta olmak üzere birçok organ ve sistemi etkilemektedir. Tüm diyabetik hastaların %60-70'inde cinsel fonksiyonlarda da bozukluklar meydana gelebilmektedir.  Bu sorun her iki cinste de diyabet süresi uzadıkça daha sık görülmeye başlar. Cinsel sorunların gelişmesindeki en önemli neden otonom sinir sisteminin hastalıktan etkilenmesidir.  Sinir sistemi harabiyetine ilaveten damarların yapısında meydana gelen bozukluklar sorunun daha da ağırlaşmasına neden olur" dedi.

TESTOSTERON AZALABİLİR

Genellikle kan şekeri ayarı iyi olan hastalarda bu sorunlar çok fazla görülmediğini ancak kan şekeri kontrolsüz seyreden hem kadın hem de erkek hastalarda cinsel bozuklukların ortaya çıkabildiğini ifade eden Mine Özduman Cin, "Erkek hastalarda en sık erektildisfonksiyon dediğimiz sertleşme kusuru gelişmektedir. Diyabeti olmayan bireylere göre diyabetli erkeklerde erektildisfonksiyon üç kat daha fazla görülmektedir. Diyabette, testosteron hormon seviyesi de azalabilir.  Bu durumda cinsel isteksizliğe eşlik eden sertleşme problemi görülür. Tüm bunların yanında orgazm hissinde azalma, haz alamama, mesaneye doğru geri boşalma veya gecikmiş boşalma problemleri de görülebilir.  Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu riski arttığından, prostat enfeksiyonu riski de artar.  Bunlar da idrar sorunlarına ve yine dolaylı olarak cinsel problemlere yol açar.   Şeker hastalığında ayrıca, peniste eğrilme-bükülmeler, şekil bozuklukları da görülebilir" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.