Hava Durumu

'Çini sadece tabak değildir'

Türkiye'nin önemli Çini sanatçıları arasında yer alan Bursalı Hatice Şehnaz Baykal, 'Hiç' temalı 13.'cü kişisel sergisini açtı.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2019 07:07
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2019 07:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
'Çini sadece tabak değildir'

Bilal KAYAALTI

'Hiç' temasıyla sanatseverlerin huzuruna bir kez daha çıktığını ve işine aşık olduğunu belirten Çini sanatçısı Hatice Şehnaz Baykal, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatları gençlerle buluşturmak gerektiğine dikkat çekti. Bin 200 yıllık bir geçmişe sahip olan çini sanatını yaşatmak için yerel yönetimlerin ve STK'ların daha duyarlı adımlar artması gerektiğini belirten Baykal, gelecek nesillere kalıcı eserler bırakmak zorunda olduklarını söyledi.

'YOĞUN TALEP VAR'

İpek Lions kulübünden gelen talep üzerine yoğun bir çalışmanın ardından geleneksel desenlerle modern desenlerin karışımı, Selçuklu motifleri ağırlıklı 90 eserden oluşan 13. kişisel sergimi açtığını hatırlatan Baykal, eserleriyle ilgili şunları söyledi: "Sergimizin teması 'Hiç'. Neden Hiç diyecek olursanız bu dünyadan gelip giderken bundan sonraki gelecek olan nesile bir şey bırakabilmek, bu dünyada Hatice Şehnaz Baykal adında bir sanatçının var olduğunu, gelip geçtiğini vurgulamak istedik. Temamız 'Hiç' iki ve üç olarak devam edecek. Yaptığım her eserde gelecek nesile bir şeyler bırakmayı hedefliyorum. Yediden yetmişe öğrencilerim var. 20 yıldır bu işi yapıyorum. Düzenlemekte olduğumuz kurslarımızla gelecek yıllara kültür elçileri yetiştirmeyi hedefliyorum. Bin 200 yıllık tarihi olan, Karahanlılar dönemine kadar gitmiş olan bu sanatı yaşatmak, bu sanatla ilgili kültür elçisi olarak yeni kültür elçileri yetiştirmeye çalışıyorum. Çok yoğun talep var ve atölye açmak durumundayım. Çini denince insanlar Çini'yi sadece bir tabaktan, laleden veya karanfilden ibaret olduğunu zannediyorlar. Ancak Çini çok soyut bir sanat ve her şeye uygulayabiliyorsunuz. Hayatımızın her alanında Çini var. İç içe yaşıyoruz ama bakmakla görmek farklı bir olay. Açmış olduğumuz sergilerimizle bunu gözler önüne sermiş oluyoruz.  O nedenle bu geleneksel sanatı sadece ben değil, bu sanatla ilgilenen, Çini sanatına gönül vermiş olan arkadaşlarımızın kültür elçileri yetiştirmelerini istiyorum" şeklinde konuştu.

İpek Lions Başkanı Nazan Bozan, açılan sergiyi gezdi, kültür elçisi Baykal'a destek vermekten dolayı kendilerini şanslı hissettiklerini belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.