Hava Durumu

Bursa'nın meşhur tadı: İnegöl Köfte

Bursa'ya özgü birçok lezzet arasında önemli bir yer alan ve ismini her geçen gün büyüten İnegöl Köfte, 120 yılı aşkın bir süredir sofraları süslüyor. Köfteciliğin aile mesleği olduğunu söyleyen beşinci kuşak köfteci İbrahim Melih Besler ile "İnegöl Köfte"nin lezzet öyküsünü konuştuk.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2019 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2019 07:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Bursa'nın meşhur tadı: İnegöl Köfte

Ali KAMUR

İnegöl'de uzun yıllardır köftecilik yapan köfteciliğin baba mesleği olduğunu vurgulayan beşinci kuşak köfteci İbrahim Melih Besler, "Kimi bilerek kimi tesadüfen gelen misafirlerimiz burada köftemizin tadını aldıktan sonra bunu geleneksel hale getirip buldukları her fırsatta tekrar köfte yemeye bize geliyorlar. Hatta sadece köfte yiyebilmek için İnegöl'e gelenler var." diyerek İnegöl Köfte'nin namının ve lezzetinden ne kadar büyüdüğünü özetledi. İbrahim Melih Besler, mesleği ve 'İnegöl Köfte' lezzetinin detaylarıyla ilgili sorularımızı da içtenlikle yanıtladı.

İnegöl Köfte'nin tarihi ve lezzeti nereden geliyor?

Bursa'da, 1900'lü yılların başından itibaren sofralara konulan ve adı, üretildiği şehir ile özdeşleşen İnegöl Köfte, 120 yıldır sofralarımızda kendine yer buluyor. Lezzetinin sırrı olan tadı ve baharatsız karışımıyla yiyenleri her defasında kendine bir kez daha hayran bırakıyor. İnegöl Köfte'nin tarihinden bahsedecek olursak da biz aile olar 120 yıldır bu işi yapıyoruz. 1890 yılların sonunda Bulgaristan'dan göç eden ve orada köftecilik yapan büyük dedem Mustafa Efendi İnegöl'de de bu işi devam ettiriyor. Önce çarşı içerisinde küçük bir dükkân açıyor. Bursa-Ankara karayolu da oradan geçiyor. Orada köftecilik yapıyor. Gelen geçenler de seyahatlerine ara vererek köftenin tadına bakıyor. Zamanla bu köftenin adı halk arasında 'İnegöl Köftesi'ne dönüşüyor.

Peki, İnegöl köfte ne şekilde hazırlanmalıdır?

İnegöl Köfte'nin onu diğerlerinden ayıran özelliği içerisinde hiç baharat olmamasıdır. Dana ve kuzu etinden yapılıyor. Biz içine sadece tuz ve soğan koyuyoruz. Köfte yapıldıktan sonra bir gün dinlendiriliyor. Tabi ürün hazırlanırken lezzet sırrı diyebileceğimiz aşamalarda var. Tabi onlar da bize kalsın. Ondan sonra pişirilerek servis ediliyor. İsteğe göre müşterilerimize çiğ olarak da satışını yapıyoruz. Gelen müşteriler şehir dışına ikramlık götürecekleri zaman bizden rica ediyorlar ve biz de onların talepleri doğrultusunda geleneksel tadımıza uygun şekilde hazırlayıp, terbiye edip teslim ediyoruz. Pişirmesi onlara kalıyor. Tabi pişirme teknikleri de köfteye ayrı bir lezzet katıyor.

Müşteri kitleniz nedir?

Köfte yemek için şehir dışından İnegöl'e gelen müşterilerimiz var. Gelen misafirlerimiz köftemizi beğendiği için tekrar köfte yemeye geliyorlar. Gerek ilçemizin konumundan gerekse köftemizin bilinirliğinden sırf köfte yemek için İnegöl'e gelenler var. Bursa istikametinden Ankara, Eskişehir yönüne giden birçok müşterimiz muhakkak bize uğrayıp, köfte yiyip öyle yolculuklarına devam ediyorlar. İnegöl'den geçen ve köftenin adını bilen yerli ve yabancı herkes bizleri yalnız bırakmıyor. Köftemizi çok beğeniyorlar. İçerisinde baharat olmadığı için gelen misafirlerimiz etin tadını alıyor. Biz de sizin aracılığınızla bir kez daha İnegöl'den yolu geçen herkesi köfte yemeye davet ediyoruz.

Peki, diğer köftelerle 'İnegöl Köfte' arasın da ne gibi farklar var?

Türkiye'de en lezzetli köftesi İnegöl Köfte diyebilirim. Bu konuda kendimize güveniyorum. Öncelikle biz İnegöl'de kendi kasabımızdan alınan bizim için özel olarak yetiştirilen hayvanların etleriyle en güzel ve sağlıklı köfteyi yapıyoruz. Bu kriterleri sağladıktan sonra şehir dışında üretilen köftelerin bizimle yarışma şansı bence çok yok. Türkiye'nin bir markası, İnegöl'ün bir değeri olan 'İnegöl Köfte'yi daha lezzetli ve daha kaliteli sunmak, ticari açıdan da şehre katkı sağlayacak duruma getirebilmek için mücadele ediyoruz, çalışmalar yapıyoruz. Belediyemiz de bu konuda bizlere her daim destek ve öncü oluyor.

Peki, son olarak lezzet sırları siz de kalmak kaydıyla sizden bir 'İnegöl Köfte' tarifi alabilir miyiz?

Geleneksel lezzetlerimiz arasında baş sıralarda olan İnegöl Köftemizi evlerinizde ağırlayacağınız misafirlere sunmak tabi ki iyi bir tercih olabilir. Ayrıntılı vereceğim tarif sayesinde evinizde kolaylıkla yapabilir ve sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

İnegöl Köfte için gerekli malzemeler;

- 800 gr kıyma (Dana döş)

- 200 gr kıyma (Kuzu)

- 2 soğan

- Tuz

Yapımı ise; geniş bir kabın içinde kıymaların ikisini de iyice karıştırın. Kuru soğanları rendeleyip kıymaların üzerine ekleyin. Tuzu da ekledikten sonra iyice yoğurun. Kıyma harcı kıvamını aldıktan sonra üzerini kapatın ve buzdolabında birkaç saat kadar dinlendirin. Dinlendirdiğiniz kıymayı daha sonra çok büyük olmayacak şekilde yuvarlayarak her yeri eşit olacak şekilde kızartarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.