Hava Durumu

Bu pazarda her şey organik

Bursa'nın Orhaneli ilçesinde bulunan Beyce Pazarı'nda, dağ köylüleri kendi bahçelerinde yetiştirdiği tamamen organik olan sebze, meyve ve kuru bakliyatlarını satıyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2018 07:16
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2018 07:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Bu pazarda her şey organik

Ali KAMUR/ Ayşe Nur ESEN

700 yıllık Beyce Pazarı'nda, köylüler geçmiş yıllardan kalan meyve ve sebze tohumlarıyla hiçbir katkı maddesi bulunmayan ürünlerini oldukça uygun fiyatlarla vatandaşla buluşturuyor. Meyve ve sebzelerin yanı sıra pazarda el yapımı salça, pekmez, susam, köy ekmeği, tarhana da satılıyor. Vatandaşın yoğun ilgisini üzerinde taşıyan Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu ile birlikte Beyce Pazarı'na yıllarını vermiş pazarcıları dinledik.

"MEVSİMİNE GÖRE ÜRÜN YETİŞTİRİYORUZ"

Beyce Pazarına, Orhaneli Akalan Köyü'nden gelen Mehmet Yılmaz, "10 yıldır Beyce Pazarı'ndayım. Buradaki tüm ürünler bize ait ve tamamen organik. Fasulye, barbunya, domates, biber gibi ürünleri mevsimine göre yetiştirip burada satıyoruz. Susam, tarhana, erişte, erik kurusu gibi ürünleri de yapıp buraya getiriyoruz. Satışlarımız çok güzel gidiyor" dedi.

"ORGANİK OLDUĞU İÇİN TALEP YÜKSEK OLUYOR"

6 yıldır Beyce Pazarı'nda satış yapan Hasibe Yılmaz, "Akalan Köyü'nden her Salı pazara geliyorum. Pazara ekmeklerimizi ve kendi ineklerimizden elde ettiğimiz sütlerimizi, yoğurtlarımızı ve peynirlerimizi getiriyoruz. Fasulye, susam, kuru kabak, salça, tarhana gibi ürünlerimizi satıyoruz. Satışlarımız çok iyi gidiyor, organik olduğu için talepte oluyor. Haftada 12 fırın ekmek yapıyorum, tanesini 5 liradan satıyorum" diye konuştu.

"GENÇ ÇİFTÇİYİM"

Akalan Köyü'nde küçük bir sera oluşturarak ürün yetiştiren Saide Erdoğan, "3-4 yıldır pazarda satış yapıyorum. Köyümde küçük bir sera yaptım orada yetiştirdiğim ürünleri pazarda satıyorum. Kışın marul, yazında domates üretip satıyorum. Kendimi genç çiftçi olarak tanıtabilirim. Seram 1 dönümden oluşuyor, merkez Akalan Köyü'nde kurdum. Bu sera hem çocuklarımla birlikte vakit geçiriyorum hem de ev ekonomisine katkıda bulunuyorum" şeklinde konuştu.

"EMEK VERMEDEN PARA KAZANILMIYOR"

7 yıldır ekmek yaparak pazarda satan Akalan Köyü'nden Ayşe Beyter, "7 senedir burada pazarcılık yapıyorum. Geldiğim günden beri ekmek yapıp onları satıyorum. Ekmeğin yanında fasulye, tarhana ve salça da satıyorum. Pazara gelirken 120-130 tane ekmek getiriyorum. Bayağı yorucu ve zahmetli bir iş diye söyleniyor ama emek vermeden para kazanılmıyor. Başkanımız İrfan Tatlıoğlu bize böyle bir imkan sağladı, sağ olsun onun sayesinde evimize katkıda bulunuyoruz" açıklamalarında bulundu.

Akalan Köyü'nden Saime Cengiz

Pazarda ilk olarak süt satarak gelmeye başlayan Saime Cengiz, "Pazarcılığa süt satarak başladım, şimdi yoğurt, peynir ve köy ekmeği satıyorum. Aynı zamanda yaz kış bahçemizde ne yetişirse bunları da pazara getirerek satıyorum. 10 yıldır Beyce Pazarı'ndayım son 1 yıldır da Bursa'ya pazara gitmeye başladım. Çocuklarım çalışıyor o nedenle eşimle birlikte yapıyoruz. Peynirimizin fiyatı 15 lira, tereyağı 40 lira, sütü ise 2 buçuk liradan satıyoruz" dedi.

"20 SENEDİR BEYCE PAZARI'NDAYIM"

Kış aylarında pazarın tadını kestane veriri diye düşünen, satış yapmak için Tepecik Köyü'nden Orhaneli'ye gelen Emin Yanar, "Dışarıdan aldığım kestaneleri Beyce Pazarı'nda satıyorum. Fiyatlar biraz yüksek olduğu için talep çok olmuyor ama yine rızkımız çıkıyor. Yaklaşık 20 senedir bu pazardayım. Kestane satışı yapmadan önce kiraz ve zeytin satıyorduk. Tarlada ürettiğimiz meyve sebzeleri de pazara taşıdığımız oluyordu" ifadelerinde bulundu.

"MANAVLARDAN DOLAYI BİZE MÜŞTERİ AZ GELİYOR"

Satışların geçmiş dönemlere göre daha düşük olmasından yakınan Emin Taş, "40 yıldır burada kendi ürettiğim sebze ve meyveleri satıyorum. Bu yıl satışlar biraz düştü, burada kömür vardı o gitti müşterimiz kesildi. Orhanel'nin çoğu tarla bahçe işi yapıyor o nedenle herkes kendi ürününü kendi yetiştiriyor. Burada manavlarda var artık bu yüzden bize müşteri az düşüyor. Fiyatlarımızın normal olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.