Hava Durumu

Bu mesleği yapan aç kalmaz!

Ahşap tornacılığı yapan Faruk Bayrakçı, 25 senelik mesleğini Bursa Hayat'a anlattı. Mesleğe olan rağbetin devam ettiğini ancak usta yetişmediğinden dolayı ölme noktasına geldiğini belirten Usta Bayrakçı, "Bu mesleği yapan aç kalmaz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2017 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2017 14:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Bu mesleği yapan aç kalmaz!

Ağaçlara hareket halindeyken şekil veren ahşap tornacısı Faruk Bayrakçı mesleğinin zorluklarını Bursa Hayat'la paylaştı. Mesleğe olan ilginin her yıl azaldığını dile getiren Usta Bayrakçı, "Talep olmasına rağmen usta yetişmediği için meslek ölme noktasına geldi. Bu işi öğrenen birinin uzun yıllar ekmek yiyebileceğini düşünüyorum. Mesleğini daha seçmemiş herkese ahşap tornacılığını tavsiye ediyorum" dedi. 


USTALIK, SEVGİDEN GEÇİYOR
Mesleğine nasıl başladığını Bursa Hayat'a anlatan ahşap torna ustası Faruk Bayrakçı, "25 senedir tornacılıkla uğraşıyorum. Bu işe ilk çırak olarak başladım. İyi bir ustanın yanında yetiştim. Sonra kendime yeni şeyler kattı. Denenmeyen ürünler denedim. Zamanla bende usta oldum. Şu anda Bursa'da bu işi sayılı yapan ustalardan biriyim. Mesleğime olsan sevginin beni iyi bir usta yaptığına inanıyorum. Bence işini seven herkes her işte başarılı olabilir" dedi.


"BURSA'DA 3 KİŞİ KALDI"
Ahşap tornacılığının hala rağbet gören bir meslek olduğunu ancak bu işi yapan insan sayısının azalmasından dolayı bitme noktasına geldiğini belirten Tornacı Bayrakçı, "Mesleğe hala çok fazla ihtiyaç var. Ama yapan insan sayısı günden güne azaldı. Ustasının az olmasından dolayı meslek değerlendi. Bursa'da bu işi yapan toplam 3 kişi kaldı. Ahşap tornacılığı gerçekten çok fazla ustalık isteyen bir iş. Çünkü sabit bir cisme şekil vermiyorsunuz. Ağaç dönerken ona gerekli şekilleri verip, ince ince işliyorsunuz. Kolay öğrenilebilen bir meslek olmadığı için ilgilenen insan bulmak artık çok zor" diye konuştu.


"TEMİZ İŞ TEMİZ AĞAÇLA OLUYOR"
Kaliteli ürün ortaya çıkarabilmek için ürünün sağlamlığının çok önemli olduğunu vurgulayan Usta Bayrakçı, "Temiz işçilik, temiz ağaçla oluyor. Ben torna konusunda çok çeşitli ürünler yaptım. Hiç biride elimde kalmadı. Ortaya çıkar çıkmaz hepsi satıldı. İnsanlar, son dönemde ağaç eşyalara yönelmeye başladılar. Mutfak eşyasından, süs eşyalarına kadar birçok üründe ahşap ürünler kullanılmaya başlandı. İnsanlar, plastikten sıkılmış durumda. Çay tabağını bile ağaçtan yaptıran kişiler var. Şu an genelde çocuk eşyaları üzerine çalışıyoruz. Çalışma masası, sandalye ve salıncaklara yoğun bir talep var. Bunun yanında balkon korkuluğu, sehpa ayakları, tabure ayakları gibi ürünlerde yapıyoruz" ifadelerini kullandı. 


"GELİN ÖĞRENİN"
Ahşap tornacılığının uzun yıllar ölmeyecek bir meslek olduğunu vurgulayan Usta Bayrakçı, "Bunun ustası ortaya çıkarsa diğer işlerden çok daha uzun yıllar devam eder. Çünkü insanların bizim ürettiğimiz ürünlere her zaman ihtiyacı olacak. Ama usta yetişmediği içinde meslek ölme noktasına geldi. Böyle devam ederse önümüzdeki 10 yıl içinde kaybolabilir. Ben, mesleğini daha seçmemiş herkese ahşap tornacılığını tavsiye ediyorum. Gelsin öğrensinler. Hayatlarını garanti altına alsınlar. Biraz emek ve istek olursa birkaç yıla işi öğrenebilirler. Sonrasında da yavaş yavaş usta oluna bilinir" diye konuştu.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.