Hava Durumu

Bu halde buldular!

Hong Kong'da aylardır devam eden protestoları organize eden gruplardan birinin liderine çekiçle saldırı düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2019 21:14
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2019 21:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Bu halde buldular!

Hong Kong'da geniş katılımlı birçok gösteriyi organize eden "Sivil İnsan Hakları Cephesi" (CHRF) adlı grubun Twitter hesabından yapılan açıklamada, grubun organizatörü Jimmy Sham'in, akşam saatlerinde Mong Kok semtindeki bir toplantıya gittiği esnada 4 ila 5 kişinin çekiçli saldırısına uğrayarak başından yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, "Sivil İnsan Hakları Cephesi, faillerin eylemlerini şiddetle kınıyor. Bu olayı, doğal ve yasal hakların meşru şekilde kullanılmasını engellemek ve tehdit etmek amacıyla yayılan bir siyasi teröre bağlamak zor değil." ifadelerine yer verildi.

CHRF'nin diğer sosyal medya paylaşımında da olayın yaşandığı yerin yakınındaki bir tamirhanede çalışan personelin saldırıya müdahale ederek durdurmaya çalıştığı ancak bıçakla tehdit edildiği aktarıldı.

Faillerin, saldırının ardından 7 kişilik bir arabaya binerek kaçtığı belirtilen paylaşımda, başından aldığı ağır darbeyle yaralanan Jimmy Sham'in bilinci açık şekilde hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.

Hong Kong'un ileri gelen muhalif gruplarından CHRF, polise, failleri adalete teslim etmek için olayla ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulundu.

Konuşmasına başladıktan sonra muhalif milletvekillerinin yüksek sesli protestoları nedeniyle kürsüden ayrılan, birkaç dakika sonra ise tekrar kürsüye çıkan Lam'in konuşmasına izin verilmemişti.

Lam'in konuşması, planlanandan 75 dakika sonra video bağlantısı yoluyla parlamentodaki ekranlara yansıtılmıştı.

Video konuşmasında, Hong Kong'un "büyük bir krizden" geçtiğini, "insanların 'Hong Kong normale dönecek mi?" diye sorduğunu" dile getiren Lam, 7 buçuk milyonluk nüfusa bölgeyi "el üstünde tutma" çağrısında bulunmuştu.

HONG KONG'DAKİ PROTESTOLAR
Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ndeki protestoların hedefindeki zanlıların yargılanmak üzere Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, yerel meclise nisanda sunulmuş ancak haziranda başlayan protestolar üzerine Hong Kong Baş Yöneticisi Lam, temmuzda tasarının "öldüğünü" açıklamıştı.

"Tasarı öldü" açıklamasına rağmen devam eden gösterilerin ardından Lam, 4 Eylül'de tasarının geri çekileceğini belirterek, "Hükümet, halkın endişelerini yatıştırmak için tasarıyı resmi olarak geri çekecek." ifadesini kullanmıştı.

Protestocular, tasarının geri çekilmesinin yanı sıra eylemcilere yönelik polis şiddetinin soruşturulması için bağımsız komisyon kurulmasını, tutuklanan protestoculara af çıkarılmasını, protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasına son verilmesini ve siyasi reformların yeniden başlatılmasını talep ediyor.

Protestolar, zaman zaman göstericilerle polis ya da karşıt görüşlüler arasında çatışmalara sahne oluyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.