Hava Durumu

BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit: 'Fas bizim için AB ve ABD'ye açılan kapı'

BTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret Konsey Başkanı Murat Bayizit, Fas'ta ciddi insan kaynağının olduğunu belirterek, "Fas, Bursalı iş insanları için Avrupa ve ABD'ye açılmak için olağanüstü bir pazar, ticari anlamda sıçrama taşı ve köprüsü " dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2018 08:12
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2018 08:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit:    'Fas bizim için AB ve  ABD'ye açılan kapı'

Bilal KAYAALTI- Kazablanka/ FAS

Bursa'daki Bebe Konfeksiyon sektörü temsilcileri Fas'a çıkarma yaptı. 120 kişiden oluşan iş insanı grubu, BTSO'nun UR-GE projesi kapsamında, burada bulunan yatırımcılarla görüşmeler yapıp, fuarlara katılacaklar, ticari köprüler kuracaklar. Fas'ın Türkiye için çok önemli bir Pazar olduğunu dile getiren ve Bursa Hayat Gazetesi'ne liman ve ticaret kenti Kazablanka'da açıklamalar yapan BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit,  Bursalı iş insanlarının pratik ve doğru adımlarla, AB ve ABD pazarlarının parlayan yıldızı olabileceklerini söyledi.

'STARATEJİK PARTNER OLMAK GEREKİYOR'

BTSO'nun UR-GE projeleriyle iş insanlarının ufkunu açtığını söyleyen Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, Fas'ın ticari anlamda çok önemli bir potansiyel olduğunu belirterek, "Fas'a potansiyel Pazar olarak baktığımızda, iki açından değerli buluyorum. Biri nihai ürün olarak buradaki tüketiciyi ulaşmak,  hakikaten çok genç nüfus var, verilere baktığımızda 16 yaş nüfus yüzde 31 gibi bir rakam. Önemli bir istatistik, bu açıdan bakıldığında  burası 90'ların Türkiye'si. Bana göre Fas, bebe konfeksiyoncuları için müthiş bir pazar.  Faslılarda bunun farkında oldukları için ilave vergiler getirmişler ama bunu çok fazla sürdüremezler. Yapmış olduğumuz serbest ticaret anlaşmadan dolayı en fazla bir yıl sürdürebilirler. İspanya ve Fransa'ya giden ürünlere bir anlamda angaje olmak, yani ortak olmak zorundayız. Çünkü burada ciddi bir üretici var, ciddi hazır giyim üretimi var. İthalat verilerine bakıldığında Türkiye'den buraya aksesuar, kumaş vs gibi ürünler ithal ediliyor. Kaldı ki dünyadaki ithalatın yüzde 50'si ülkemizden yapılıyor. Ticaret müşavirimizin verdiği rakamlar bu doğrultuda. Bursa'mızdaki birkaç firmanın yapacağı stratejik partnerlik, stratejik ortaklık, hem uluslararası markanın oluşmasını sağlar, hem de Fransa ve İspanya gibi katma değeri yüksek pazarlara ürün satabilmenin yolunu açar. Bizim bu iki ülkeye mal satamamamızın nedeni bu. Çünkü bu adamlar malı Fas'tan alıyorlar, bizde bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla, bu pazarı UR-GE'deki büyük firmalarımıza iyi empoze etmemiz lazım." dedi.

'AFRİKA'YI KEŞFETMELİYİZ'

BTSO Dış Ticaret Konsey Başkanı Murat Bayizit, "Şu hususun altını çizmeliyim, Fas, Afrika'ya geçiş noktası. Beşinci Muhammet'in de Afrika'da ağabeylik rolü var. Moritanya'dan başlayıp, Güney Afrika'ya kadar uzanan bölgede Bursalı iş insanları köprü oluşturmalı, hedef pazarlarımız arasına girmeli. Burada üretim yapılıp, hem Avrupa'ya hem Afrika'ya mal satmamız gerekiyor. Bunu keşfeden birkaç tane firmayla tanıştım. Mesela yangın söndürmeyle ilgili birkaç girişimci Fas'a gelmişler, önce satışla ilgili pazar oluşturmuşlar, ardından da üretime başlamışlar ve buradaki üretimlerini de AB ülkelerine gümrüksüz satmaya başlamışlar. Burası aslında ABD'ye de çok yakın bir bölge. Okyanusun karşısı Birleşik Devletler. Dolayısıyla, Fas coğrafi anlamda bizim için terazinin denge noktası. Burası hakikaten üretim üssü, burada ciddi insan kaynağı var. Maliyetler düşük, enflasyon sıfır noktasında. Sabit kur uygulaması var. Bizim aslında Türkiye'de yaşadığımız birçok sorunun çözülmüş hali var gibi düşünebiliriz. Aynı zamanda Fas'la tarih birlikteliğimiz de söz konusu. Artık, firmalarımızın böyle pazarları iyi değerlendirip, sıçrama yapmaları lazım" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.