Hava Durumu

BM'den kritik uyarı! Dünya felaket yolunda

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten tüm dünyayı yakından ilgilendiren bir uyarı geldi. 2,7 santigrat derecelik sıcaklık artışına dikkat çeken Gutterres dünyanın karşı karşıya olduğu tehlike hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2021 19:54
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2021 19:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
BM'den kritik uyarı! Dünya felaket yolunda

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, yeni raporunda dünyanın Paris İklim Anlaşması'nda yer alan küresel sıcaklık artışını 2 santigrat derecenin altında tutulması hedefini karşılamaktan çok uzakta olduğunu ve sera gazı emisyonlarının 2030'a kadar yüzde 16 artış göstereceğini duyurdu.

Guterres, raporun açıklanmasının ardından yaptığı açıklama, "dünyanın 2,7 santigrat derecelik sıcaklık artışına giden felaket bir yolda olduğu" uyarısı yaptı.

Paris İklim Anlaşması'ndaki küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat derecede tutulması hedefinin karşılanamamasının çok sayıda can kaybına neden olacağına dikkati çeken Guterres, "Bu hedefe ulaşacak araçlara sahibiz ama zamanımız hızla tükeniyor." değerlendirmesinde bulundu.

G20 ülkelerinin küresel sera gazı emisyonların yüzde 80'inden sorumlu olduğuna dikkati çeken Guterres, 2030'a kadar sera gazı emisyonlarında yüzde 45 kesintiye gidilmesi gerektiğini belirtti.

BM, Paris İklim Anlaşması kapsamında küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulması hedefinin karşılanabilmesi için ülkelerden dünya genelinde karbon emisyonunu 2050'ye kadar sıfıra indirmesini istiyor.

İKLİM KRİZİ PANDEMİDE 139 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEDİ

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), pandemi sürecinde meydana gelen iklim felaketlerinin raporunu paylaştı.

IFRC, aşırı hava koşulları ve Covid-19'un dünya çapında yıkıcı etkiler için nasıl birleştiğini inceleyen analizinde, iklim felaketlerinin Mart 2020'den bu yana en az 139,2 milyon insanı etkilediğini belirtti.

Raporda, 'Covid-19 ve iklim krizi insanların acı çekmesine neden olmak için birlikte çalışıyor' ifadeleri yer alırken, pandeminin başından bu yana fırtınalar, kuraklıklar, sel ve diğer aşırı hava felaketlerinin bu 17 bin 242 kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu aktarıldı.

Raporda, geçtiğimiz 18 ayda 658 milyon kişinin aşırı sıcaklara maruz kaldığının altı çizildi. Bu süreçte en çok can kaybına neden olan felaketin 2020 yılında İngiltere, Fransa, Belçika ve Hollanda dahil olmak üzere Batı Avrupa ülkelerini vuran sıcak hava dalgası olduğu vurgulanırken 6 bin 340 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Sıcak hava dalgasının ardından en fazla can kaybına neden olan felaketin 2020 yılında Hindistan'da meydana gelen sel felaketi olduğu belirtilirken, bin 922 kişinin hayatını kaybettiği vurgulandı.

Geçtiğimiz 18 aydaki diğer büyük felaketler sırasıyla 2020 yazında Sri Lanka, Hindistan ve Bangladeş'te 20 milyon insanı etkileyen Amphan Siklonu ve şimdiye kadar 12 milyon insanı etkileyen Irak ve Suriye'de devam eden kuraklık yer alıyor.

Rapor yazarı ve Uluslararası Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi direktörü Profesör Maarten van Aalst, verdiği demeçte, "Biz Covid'i yönetmeye odaklanırken iklim krizi ortadan kalkmadı" dedi.

Aalst, "Çok net bir şekilde gördüğümüz şey, iklim değişikliğinin net bir izine sahip olan olaylar. Bunu Kuzey Amerika sıcak hava dalgası ve Avrupa sellerinde gördük. En savunmasız yerlerin de etkilendiğini biliyoruz, ancak tam etkiyi bilmek için verilere her zaman sahip değiliz" diye konuştu.

Uluslararası Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi direktörü, "Özellikle savunmasız ülkelerde iklim krizinin etkileriyle uğraşmanın aciliyeti aslında eskisinden daha yüksek" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.